Ήθελαν να πουλήσουν στον ISIS 200.000 βλήματα
Η Σ.Αραβία ήθελε μόνο 100.000 από τα 300.000 προς διάθεση - Ερώτημα αν γνώριζαν τη συναλλαγή ο υπουργός Άμυνας και ο Βασίλης Παπαδόπουλος
Την παρέμβαση του αμερικανικού παράγοντα, αλλά και των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, προκάλεσε το «έλλειμμα» 200.000 βλημάτων από την περιβόητη συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία. Ενώ το αίτημα του Βασίλη Παπαδόπουλου αφορούσε την πώληση 300.000 βλημάτων, οι Σαουδάραβες που είχαν επισκεφτεί το υπουργείο Εθνικής Αμυνας εκδήλωσαν ενδιαφέρον για 100.000 από αυτά. Ποιος θα ήταν ο προορισμός για τα περισσευούμενα;
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κυριακάτικης ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ», τα 200.000 βλήματα είχαν τελικό αποδέκτη την ισλαμική τρομοκρατική οργάνωση ISIS! Η προώθηση του «εμπορεύματος» -για το οποίο έδειχνε αμείωτο ενδιαφέρον ο Βασίλης Παπαδόπουλος- θα γινόταν από τρίτους ενδιάμεσους μεσολαβητές, που διατηρούν διαύλους επικοινωνίας με τους φανατικούς ισλαμιστές. Η συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία θα ήταν το προκάλυμμα προστασίας για την προώθηση των βλημάτων σε μια οργάνωση την οποία η διεθνής κοινότητα σε αυτήν τη φάση επιχειρεί να εξουδετερώσει.
Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Στις 29 Αυγούστου γίνεται η συνάντηση εκπροσώπων του υπουργείου Αμυνας με την αντιπροσωπεία της Σαουδικής Αραβίας. Οι Σαουδάραβες έκπληκτοι ακούν από την ελληνική πλευρά ότι έχει ήδη υπογραφεί η διακρατική συμφωνία για την πώληση 300.000 βλημάτων από τον Ιούνιο του 2017. Πρόκειται για τη συμφωνία που υπογράφτηκε στο αεροδρόμιο της Μίκρας με τη συμμετοχή του υποτιθέμενου εκπροσώπου της Σαουδικής Αραβίας Βασίλη Παπαδόπουλου. Με τη σειρά της, η ελληνική αντιπροσωπεία πληροφορείται, από την άλλη πλευρά, ότι έχει εξουσιοδότηση να πληρώσει την αγορά 100.000 βλημάτων.
Την ίδια ημέρα, ο κ. Παπαδόπουλος καλεί τηλεφωνικά τον ταξίαρχο Παπαδάκη και τον πιέζει για ενημέρωση, ενώ μία ημέρα μετά γίνεται το επεισόδιο εις βάρος του τελευταίου στο γραφείο του Π. Καμμένου.
Η διαφορά αυτή προκάλεσε το ενδιαφέρον πέραν του Ατλαντικού στον αμερικανικό παράγοντα. Το πρόβλημα δεν ήταν η πώληση πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία -άλλωστε, ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ, κατά την πρώτη του επίσημη επίσκεψη εκτός ΗΠΑ, στο Ριάντ, συμφώνησε για την προώθηση πολεμικού υλικού-, αλλά το πράγμα ήταν εντελώς διαφορετικό, όταν έφτασε σε αυτούς η πληροφορία ότι άνοιγε δίαυλος πώλησης βλημάτων προς τον ISIS.
Ανάλογη πληροφόρηση είχε και το Λονδίνο, που με τη σειρά του σήμανε «κόκκινο συναγερμό» για την παρεμπόδιση της «γέφυρας» περάσματος των βλημάτων από την Ελλάδα στους τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους.
Η δυσφορία τους για την εν εξελίξει συμφωνία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας με τους Σαουδάραβες εκδηλώθηκε με τη μορφή πιέσεων προς την ελληνική πλευρά. Ορισμένες πληροφορίες επιμένουν πως, όταν αυτές δεν καρποφόρησαν, τότε ήταν που ευνοήθηκε από την πλευρά τους η «διαρροή» ορισμένων από τα έγγραφα που είδαν το φως της δημοσιότητας, αφήνοντας εκτεθειμένο τον πρωτεργάτης της περίεργης συμφωνίας κ. Πάνο Καμμένο.
Είναι ενδεικτικό της δύσκολης θέσης στην οποία έχει βρεθεί η κυβέρνηση και για το μυστήριο των 200.000 βλημάτων είναι ότι αποφεύγει μέχρι σήμερα να απαντήσει στο ερώτημα ποιος ήταν ο τελικός προορισμός των βλημάτων που δεν ήθελαν οι Σαουδάραβες.
«Η Βουλή είχε συμφωνήσει για πώληση 300.000 βλημάτων. Μετά έγινε γνωστό ότι οι Σαουδάραβες ενδιαφέρονταν για 100.000 βλήματα. Τι θα γινόταν με τα 200.000 βλήματα;» αναρωτήθηκε την περασμένη Δευτέρα από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και ο Αδωνις Γεωργιάδης. Η επικεφαλής του «Κινήματος Αλλαγής» Φώφη Γεννηματά επισήμανε πως «ο Αλέξης Τσίπρας είχε υπογράψει για 300.000 πυρομαχικά, αλλά οι Σαουδάραβες ζητούσαν 100.000 βλήματα».
Η σκιά μιας παράνομης συναλλαγής έπεσε και στη Βουλή κατά τη συζήτηση της περασμένης Δευτέρας. Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης είπε: «Αυτά τα επιπλέον 200.000 βλήματα σε μια εμπόλεμη ζώνη στοιχίζουν περισσότερα από 150.000.000 ευρώ στη μαύρη αγορά», προσθέτοντας ότι «αυτό είναι αρκετό κίνητρο για να παραπλανήσει τη Βουλή ο Πάνος Καμμένος».
Δεύτερο επεισόδιο μετά τον Κουφοντίνα
Πρόκειται, πάντως, για το δεύτερο σοβαρό επεισόδιο που σκιάζει τις θερμές σχέσεις της κυβέρνησης με τον Λευκό Οίκο. Είχε προηγηθεί και η δυσφορία της αμερικανικής πλευράς για τη χορήγηση άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα, που εκδηλώθηκε δημόσια και μέσω της πρεσβείας στην Αθήνα και διά της εκπροσώπου του Αμερικανού προέδρου. Σε κάθε περίπτωση, το ερώτημα για την γκρίζα ζώνη στην υπόθεση των 200.000 βλημάτων παραμένει αναπάντητο. Ερώτημα παραμένει αν γνώριζε ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος την ύποπτη διανομή των βλημάτων και αν ο Βασίλης Παπαδόπουλος γνώριζε ότι οι ενδιαφερόμενοι μεσάζοντες είχαν σκοπό να πουλήσουν τα 200.000 βλήματα στους ισλαμιστές τρομοκράτες.
*Δημοσιεύτηκε στην «Ελευθερία του Τύπου», 3/12/2017