«Στενεύει» ο νόμος Κατσέλη - Ριζικές αλλαγές το 2018
Ποιες οι ανατροπές που συμφωνήθηκαν με τους δανειστές.
Σαν… μαργαρίτα μαδάνε τις διατάξεις του νόμου Κατσέλη, με προφανή στόχο να αποκλείσουν όσο το δυνατόν περισσότερους από την προστασία έναντι των πλειστηριασμών, κατά την τελευταία χρονιά ισχύος των επίμαχων διατάξεων.
Οι πληροφορίες από το μέτωπο των διαπραγματεύσεων αναφέρουν πως, αν και ο νόμος Κατσέλη δεν ήταν στο… μενού της τρέχουσας αξιολόγησης, η ελληνική πλευρά δεσμεύτηκε να φέρει μέσα στους πρώτους μήνες του 2018 ριζικές αλλαγές. Στόχος είναι να αποκλειστούν από την ομπρέλα προστασίας οι αποκαλούμενοι «στρατηγικοί» κακοπληρωτές. Αντιθέτως, θέμα βελτίωσης του υφιστάμενου πλαισίου προστασίας, δηλαδή χαλάρωσης των κριτηρίων υπαγωγής, ούτε καν τέθηκε προς συζήτηση.
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, οι ανατροπές που συμφωνήθηκαν με τους δανειστές και θα αρχίσουν να «ξεδιπλώνονται» είναι οι εξής:
1. Στο στάδιο της υποβολής των αιτήσεων υπαγωγής θα μπει δικαστικό «φίλτρο». Σήμερα οι φάκελοι παραλαμβάνονται από τις γραμματείες των Ειρηνοδικείων και ελέγχονται μόνο ως προς τα τυπικά, με αποτέλεσμα, ως την εκδίκαση της υπόθεσης, να μη γίνονται έλεγχοι ουσίας όσον αφορά τη δυνατότητα πληρωμής των οφειλετών. Εφεξής, ειδική επιτροπή, στην οποία θα συμμετέχουν δικαστικοί λειτουργοί, θα «σκανάρει» (screening) τους φακέλους, με στόχο να «κόβονται» όσοι ανήκουν στην κατηγορία των στρατηγικών κακοπληρωτών.
2. Καθίσταται απαγορευτική η αναβολή της εκδίκασης με αίτημα του οφειλέτη. Σήμερα, μετά την πρώτη αναβολή, δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος χρόνος αίτησης νέας δικάσιμου, με συνέπεια, λόγω του φόρτου εργασίας των δικαστηρίων, να «χάνονται» οι οφειλέτες πίσω από το «βουνό» ανάλογων υποθέσεων. Πλέον, μετά την πρώτη αναβολή θα πρέπει να ορίζεται δικάσιμος εντός 30 ημερών, αλλιώς ο οφειλέτης χάνει την προστασία από τους πλειστηριασμούς. Στην απώλεια της προστατευτικής «ομπρέλας» θα καταλήγει, επίσης, όποιος ζητεί και δεύτερη αναβολή της υπόθεσής του.
3. Η προστασία από πλειστηριασμούς δεν θα ακολουθεί το ακίνητο άρα δεν θα κληρονομείται. Αυτό σημαίνει ότι οι κληρονόμοι θα πρέπει να εξοφλούν το δάνειο με την αρχική και όχι τη ρυθμισμένη δόση.
4. Οι οφειλέτες, προκειμένου να πείσουν ότι είναι καλόπιστοι και συνεργάσιμοι, όπως επίσης για να αποδείξουν την αδυναμία εξυπηρέτησης των δανείων τους, θα ανάβουν οικειοθελώς το «πράσινο φως» στην άρση του τραπεζικού τους απορρήτου, έτσι ώστε οι τράπεζες να ελέγχουν για την ύπαρξη καταθέσεων.
*Δημοσιεύτηκε στην «Ελευθερία του Τύπου», από τον Γιώργο Παππού, 5/12/2017