Επίσκεψη Ερντογάν: Η ιστορική επίσκεψη που έγινε ιστορική σύγκρουση
Τέθηκαν όλα τα θέματα επί τάπητος, ενώ δεν έμεινε αναπάντητη καμία θέση του Τούρκου προέδρου.
Οι απαντήσεις που έδωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης με τον Ταγίπ Ερντογάν, καθώς και ο ξεκάθαρος τρόπος που έθεσε τα θέματα σημάδεψαν την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στη χώρα μας. Το Μέγαρο Μαξίμου, παρά τις δυσκολίες που είχε να αντιμετωπίσει, δεν κρύβει την ικανοποίησή του για την πορεία των συνομιλιών, καθώς τα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας παρουσία του Ταγίπ Ερντογάν δημιούργησαν αίσθηση στην ελληνική κοινή γνώμη.
Όπως επισημαίνουν μάλιστα κορυφαίες διπλωματικές πηγές, η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Ελλάδα τη συγκεκριμένη στιγμή είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς τέθηκαν και από τις δυο πλευρές όλα τα θέματα επί τάπητος, ενώ δεν έμεινε αναπάντητη καμία θέση του Τούρκου προέδρου.
«Σε μια περίοδο κρίσης των ευρωτουρκικών σχέσεων και ανησυχητικών εξελίξεων στην ανατολική Μεσόγειο με άμεσες συνέπειες στη σταθερότητα της περιοχής, στην ασφάλεια και το μεταναστευτικό, η Ελλάδα πρότεινε στην Τουρκία να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Που «δεν θα βασίζεται στις προκλήσεις, που είναι εύκολες, αλλά στην επίπονη προσπάθεια να οικοδομούμε γέφυρες σε στέρεα θεμέλια». Όπως τόνισε ο ΠΘ, αν η Τουρκία δεν το αποδεχτεί, θα αποβεί τόσο εις βάρος της περιοχής όσο και των ευρωτουρκικών σχέσεων, έλεγαν διπλωματικές πηγές.
Ο πρωθυπουργός με τα όσα είπε κατάφερε να θέσει με σαφήνεια το θέμα του απόλυτου σεβασμού της Συνθήκης της Λωζάνης, καθώς απέρριψε και αποδόμησε τη ρητορική Ερντογάν για ενδεχόμενη αναθεώρησή της. Ακόμα, πέτυχε να οδηγήσει σε υπαναχώρηση τον Τούρκο πρόεδρο στο θέμα της «τουρκικής» μειονότητας στη δυτική Θράκη. Ο Ταγίπ Ερντογαν μίλησε στη συνέντευξη Τύπου για μουσουλμανική μειονότητα, η οποία μπορεί να είναι τουρκικής, πομακικής ή ρομά προέλευσης.
Έθεσε με τον πιο σαφή τρόπο την επανέναρξη των συνομιλιών για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες, υπενθυμίζοντας παράλληλα το θέμα της εισβολής και κατοχής από την τουρκική πλευρά.
Η κυβέρνηση καλωσορίζει μάλιστα τη δήλωση του προέδρου ότι η Τουρκία θέλει να προχωρήσει σε δίκαιη και βιώσιμη λύση.
Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε ακόμα τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο, καθώς επίσης και το να τερματιστεί η τουρκική παραβατική δραστηριότητα και το casus belli. Καλωσόρισε το γεγονός ότι ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως η Τουρκία «δεν εποφθαλμιά την εδαφική ακεραιότητα καμιάς χώρας και καμιάς γείτονος χώρας».
Παράλληλα, απάντησε κατηγορηματικά ότι οι πραξικοπηματίες δεν είναι ευπρόσδεκτοι στη χώρα μας, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, όπου η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και οι αποφάσεις της πρέπει να γίνονται σεβαστές.
Ακόμα, από την πλευρά του πρωθυπουργού τονίστηκε ότι οι μειονότητες στις δύο χώρες πρέπει να μας φέρνουν πιο κοντά, ενώ επισήμανε ότι οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που αφορούν Έλληνες πολίτες δεν είναι ζήτημα διακρατικής διαπραγμάτευσης.
Η κυβέρνηση, μάλιστα, καλωσόρισε τη δήλωση του Τούρκου προέδρου ότι το μέλλον της μειονότητας στη Θράκη «είναι εσωτερική υπόθεση της Ελλάδας».
Ως απάντηση σε αυτά που είπε ο Τούρκος πρόεδρος για τις θρησκευτικές ελευθερίες, ο πρωθυπουργός ανέφερε όλες τις ανακατασκευές τζαμιών που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα και τόνισε ότι στην Ελλάδα ουδέποτε «σκεφτήκαμε να κάνουμε μια θρησκευτική λειτουργία όπως εσείς -κακώς- κάνατε επανειλημμένα στην Αγία Σοφία».