Ανδρουλάκης για Ερντογάν: Προκλήσεις στο εξωτερικό, αυταρχισμός στο εσωτερικό
«Ευκαιρία αποπροσανατολισμού της τουρκικής γνώμης η επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα», δηλώνει στο Parapolitika.gr o ευρωβουλευτής της ΕΛΙΑΣ.
Ως μια καλή ευκαιρία αποπροσανατολισμού της τουρκικής κοινής γνώμης από τη σημαντική δίκη του Σελαχατίν Ντεμιρτάς, συμπροέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών, που ξεκίνησε την Πέμπτη στην Τουρκία, εκτιμά την επίσκεψη Ερντογάν ο Νίκος Ανδρουλάκης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στις Βρυξέλλες στο parapolitika.gr και στον Χρήστο Δρούζια.
Τονίζει πως «η κυβέρνηση οφείλει να δώσει ένα καθαρό μήνυμα ότι οι διμερείς σχέσεις πρέπει να διέπονται από αμοιβαίο σεβασμό, απόλυτη προσήλωση στο διεθνές δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας».
Αναφερόμενος στα «κόκκινα» δάνεια και την επανέναρξη των πλειστηριασμών, σημειώνει ότι «είναι επιβεβλημένο να μειωθεί το ποσοστό των "κόκκινων" δανείων, με κανόνες όμως και όχι άναρχα όπως επιχειρεί να το κάνει η κυβέρνηση», προσθέτοντας ότι «είναι λάθος να μην υπάρξει σχετική νομοθετική ρύθμιση από το νέο έτος για την προστασία της πρώτης κατοικίας».
Σχετικά με τα επόμενα βήματα ενόψει του ιδρυτικού συνεδρίου, αλλά και το πώς σκέφτεται τον νέο φορέα ως προς την οργάνωση και λειτουργία του, τονίζει ότι «θεωρεί αυτονόητο ότι στους 210.000 πολίτες που συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη της ηγεσίας του νέου φορέα θα δοθεί η δυνατότητα να συμμετέχουν σε μια δημοκρατική διαδικασία για την ανάδειξη των εκπρόσωπων στο συνέδριο, χωρίς αριστίνδην θέσεις και άλλους τεχνικούς περιορισμούς που διαστρεβλώνουν τη λαϊκή βούληση». Μάλιστα, όπως αναφέρει, στο συνέδριο σκοπεύει να κάνει εισήγηση για το πώς λειτουργούν τα ευρωπαϊκά σοσιαλδημοκρατικά κόμματα και να παρουσιάσει αναλυτικά τις προτάσεις του.
Ολόκληρη η συνέντευξη του Νίκου Ανδρουλάκη στο parapolitika.gr
- Πώς βλέπετε την επίσκεψη του προέδρου Ερντογάν στην Ελλάδα;
Η Τουρκία έχει πάντοτε ειδική σημασία για την Ελλάδα. Η επίσκεψη ενός Τούρκου προέδρου δεν μπορεί ποτέ να είναι μια τυπική επίσκεψη αρχηγού κράτους. Είναι απολύτως θεμιτό να διατηρούμε συνεχή επαφή με τη γείτονα χώρα, τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο. Ωστόσο οι επισκέψεις, για να είναι αποδοτικές, πρέπει να στηρίζονται στην κατάλληλη προετοιμασία και να έρχονται ως επιστέγασμα μιας εποικοδομητικής πορείας στις μεταξύ μας σχέσεις.
Δυστυχώς με την Τουρκία του κ. Ερντογάν έχουμε αρκετές αρνητικές εξελίξεις τα τελευταία χρόνια. Σε ό,τι αφορά τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και του FIR Αθηνών, υπάρχει ποσοτική αύξηση, με κίνδυνο να προκληθούν ατυχήματα, στο Αιγαίο η Άγκυρα εξακολουθεί να υιοθέτει την πολιτική των γκρίζων ζωνών ενώ στο Κυπριακό διατηρεί αδιάλλακτη στάση. Σε όλα αυτά, πρέπει να προσθέσουμε και την εργαλειοποίηση του προσφυγικού καθώς και τη σταδιακή διολίσθηση της Τουρκίας προς ένα αυταρχικό μοντέλο διακυβέρνησης.
Ακόμα χειρότερα, ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος δείχνει τις προθέσεις του μιλώντας για την ανάγκη αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης, που αποτελεί και το βασικό κείμενο αναφοράς για τη σταθερότητα στη περιοχή μας. Χθες, όταν ο Τούρκος πρόεδρος έφτανε στην Αθήνα, ξεκινούσε η δίκη του Σελαχατίν Ντεμιρτάς, συμπροέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) στην Άγκυρα, 399 μέρες μετά τη σύλληψή του. Είναι σαφές ότι για τον Ταγίπ Ερντογάν η επίσκεψη στην Αθήνα αποτελεί μια καλή ευκαιρία αποπροσανατολισμού της τουρκικής κοινής γνώμης από την έναρξη της σημαντικής δίκης Ντεμιρτάς. Φυσικά, η δίκη ήδη δεν διεκδικεί εχέγγυα αξιοπιστίας. Οι δημόσιες συγκεντρώσεις έχουν απαγορευτεί, η διαδικασία διεξάγεται σε μια υπερβολικά μικρή αίθουσα και στον κατηγορούμενο δεν έχει επιτραπεί να παραστεί για λόγους ασφαλείας.
Εύχομαι και ελπίζω να γίνει απόλυτα σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι η Ελλάδα αποτελεί κράτος δικαίου, με ισχυρούς και ανεξάρτητους θεσμούς. Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει ένα καθαρό μήνυμα. Ότι οι διμερείς σχέσεις πρέπει να διέπονται από αμοιβαίο σεβασμό, απόλυτη προσήλωση στο διεθνές δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας. Αυτός είναι και ο μοναδικός δρόμος για να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις πολύ σημαντικές προκλήσεις στο πεδίο της περιφερειακής ασφάλειας, του προσφυγικού και της οικονομικής συνεργασίας που έχουμε μπροστά μας.
- Πώς βλέπετε το θεσμικό μέλλον της Ε.Ε. υπό το πρίσμα μάλιστα και του «οδικού χάρτη» που παρουσίασε ο πρόεδρος Γιούνκερ;
Τα μέτρα που ανακοινώσε ο κ. Γιούνκερ είναι προς τη σωστή κατεύθυνση μιας και περιλαμβάνουν πρωτοβουλίες, με στόχο την αύξηση της ενότητας, της αποτελεσματικότητας και της δημοκρατικής λογοδοσίας στην ΟΝΕ. Ωστόσο, η επιλογή της συγκεκριμένης χρονικής συγκυρίας για την παρουσίαση του οδικού χάρτη αναδεικνύει την πολύ μικρή πρόοδο που έχει συντελεστεί τους τελευταίους μήνες στις συζητήσεις για τη μελλοντική αρχιτεκτονική των ευρωπαϊκών θεσμών. Δυστυχώς, η αλήθεια είναι ότι περάσαμε ένα φθινόπωρο ευρωστασιμότητας.
Παρά το γεγονός ότι το 2017 ξεκίνησε θετικά, με αρκετά ενθαρρυντικά μηνύματα ότι αυτή θα ήταν η χρονιά που θα είχαμε επιτέλους απαντήσεις στα πιεστικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, οι προσδοκίες τελικά διαψευστήκαν. Η πολιτική αβεβαιότητα που κληροδοτήσαν οι γερμανικές εκλογές δυσκόλεψε την επίτευξη προόδου και τη γεφύρωση της διάστασης απόψεων μεταξύ Βερολίνου και Παρισιού. Ο κίνδυνος είναι ότι όσο καθυστερούμε να πάμε προς αυτή την κατεύθυνση τόσο θα αυξάνεται η απογοήτευση των Ευρωπαίων πολιτών και η εμπιστοσύνη τους προς το κοινό όραμα.
Αυτό είναι λάθος, πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους, και ειδικά από τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών, ότι η επίμονη σε αυστηρά εθνικές στρατηγικές αποτελεί αδιέξοδη επιλογή. Στο πεδίο της οικονομικής ανάπτυξης και στην εποχή της παγκοσμιοποίησης κανένα ευρωπαϊκό κράτος δεν είναι αρκετά ισχυρό για να διατηρήσει την ανταγωνιστική του θέση από μόνο του.
Αντίθετα, η ορθολογική επιλογή περιλαμβάνει τη συνεργασία, την πολύ-επίπεδη λειτουργία και την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Δεν πρέπει, επίσης, να ξεχνάμε ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια υπαρκτή απειλή δημόσιας ασφάλειας. Η αποτελεσματική εξασφάλιση έναντι του κινδύνου της τρομοκρατίας με ταυτόχρονο σεβασμό προς τους κανόνες του κράτους δικαίου μπορεί να επιτευχθεί ευκολότερα στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών θεσμών.
-Πριν από λίγες ημέρες η Ε.Ε. παρουσίασε την επίσημη λίστα κρατών-φορολογικών παραδείσων ενώ είναι πρόσφατο και το παράδειγμα των αποκαλύψεων από τα Paradise Papers. Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το θέμα της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής;
Είναι αλήθεια ότι υπάρχει εκτεταμένη χρήση φορολογικών παραδείσων για την απόκρυψη φορολογητέας ύλης. Το αποτέλεσμα είναι ότι τα δημόσια έσοδα υποφέρουν ενώ κάποιοι πλουτίζουν αθέμιτα. Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποσπασματικά και σε εθνικό επίπεδο, ακριβώς επειδή αυτό είναι το περιβάλλον που ευνοεί τη δημιουργία του. Βασική αρχή μας πρέπει να είναι ο πλούτος να φορολογείται εκεί που παράγεται.
Η ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην οποία και συμμετέχω, έχει ζητήσει την εναρμόνιση των κανόνων μεταξύ των κ-μ μέσω της υλοποίησης μιας ενιαίας ευρωπαϊκής φορολογικής πολίτικης. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να βάλουμε τέλος στο σημερινό φορολογικό dumping που δημιουργεί στρεβλώσεις και παράθυρα για φοροαποφυγή και φοροδιαφυγή. Χρειαζόμαστε, τέλος, αυστηρούς κανόνες και ελέγχους ώστε να καταπολεμηθεί και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
- Πολύς λόγος γίνεται για τα «κόκκινα δάνεια» και την επανέναρξη των πλειστηριασμών, ποια είναι η θέση σας;
Σήμερα στη χώρα μας δεν λειτουργεί η πιστωτική αγορά, που είναι και ο βασικός λόγος ύπαρξης των τραπεζών. Η μείωση των «κόκκινων δανείων» ως ποσοστού του ενεργητικού αποτελεί προϋπόθεση για την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος. Για όσο διάστημα δεν αντιμετωπίζεται το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, θα έχουμε τράπεζες που δεν θα μπορούν να χρηματοδοτήσουν την ανάκαμψη της οικονομίας.
Φυσικά, αυτή η κατάσταση δημιουργεί και μια σειρά από άλλες παρενέργειες, όπως είναι ο κίνδυνος να τεθεί ξανά ζήτημα επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, το γεγονός ότι μεγάλο μέρος των αποταμιεύσεων παραμένει εκτός τραπεζικού συστήματος, ενώ δυσκολίες παρατηρούνται και στη χρηματοδότηση των επενδύσεων από το εξωτερικό. Κατά συνέπεια, είναι επιβεβλημένο να μειωθεί το ποσοστό των «κόκκινων» δανείων, με κανόνες όμως και όχι άναρχα όπως επιχειρεί να το κάνει η κυβέρνηση. Όπως έχουν τα πράγματα σήμερα, η πρώτη κατοικία δεν θα προστατεύεται από το 2018. Αυτό είναι λάθος και πρέπει να υπάρξει σχετική νομοθετική ρύθμιση. Σημαντικό είναι επίσης να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία αξιοπρεπείας για όσους δανειολήπτες ή εγγυητές ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους μέχρι την εκδήλωση της κρίσης και τώρα αδυνατούν να ανταποκριθούν.
Για αυτούς τους ανθρώπους πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα να καταθέσουν προσφορά για το δάνειό τους πριν να το αγοράσουν τα fund, όπως έγινε και στην Κύπρο. Η συγκεκριμένη ρύθμιση βέβαια πρέπει να ισχύσει μόνο για όσους δεν έχουν «τα κέρδη στο εξωτερικό και τις ζημιές στην Ελλάδα», δηλαδή με διαφάνεια και αντικειμενικά κριτήρια, ώστε να καλύπτει όσους δεν άντεξαν με τίμιο τρόπο και να αφήνει εκτός τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.
Τέλος, για λόγους δικαιοσύνης, πρέπει να υπάρχουν ρυθμίσεις επιβράβευσης για όσους δανειολήπτες ακόμα και μέσα στην κρίση συνεχίζουν και αποπληρώνουν κανονικά τις υποχρεώσεις τους.
- Ποια θα πρέπει να είναι επόμενα βήματα ενόψει ιδρυτικού συνεδρίου και πώς σκέφτεστε τον νέο φορέα ως προς την οργάνωση και λειτουργία του;
Πριν από λίγες εβδομάδες, 210.000 συμπολίτες μας συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη της ηγεσίας του νέου φορέα. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι, που είναι και συνιδρυτές, πρέπει να έχουν ρόλο, εφόσον το επιθυμούν, και την επόμενη μέρα. Το θεωρώ αυτονόητο ότι θα τους δώσουμε τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε μια δημοκρατική διαδικασία για την ανάδειξη των εκπρόσωπων στο συνέδριο, χωρίς αριστίνδην θέσεις και άλλους τεχνικούς περιορισμούς που διαστρεβλώνουν τη λαϊκή βούληση. Στο συνέδριο σκοπεύω να κάνω μια εισήγηση για το πώς λειτουργούν τα ευρωπαϊκά σοσιαλδημοκρατικά κόμματα και να παρουσιάσω τις προτάσεις μου αναλυτικά.
Σε κάθε περίπτωση, ο νέος φορέας πρέπει να είναι μια παράταξη δημοκρατική που θα λειτουργεί με όρους διαφάνειας σε όλα τα επίπεδα και θα λαμβάνει τις αποφάσεις συλλογικά. Βασικό στοιχείο της πρότασής μας πρέπει να είναι και η υιοθέτηση ενός σύγχρονου προγράμματος με ρεαλιστικές απαντήσεις στα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο ελληνικός λαός.