Ο χαιρετισμός με «ραμπιά» του Ερντογάν στη Θράκη
Γιατί έχει ιδιαίτερη σημασία η συγκεκριμένη χειρονομία.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την άφιξή του στην Κομοτηνή δεν χαιρέτισε με τον ίδιο τρόπο που μας αποχαιρέτησε εδώ στην Αθήνα. Ο χαιρετισμός «ραμπιά» στην Κομοτηνή έχει ιδιαίτερη σημασία.
Ο χαιρετισμός αυτός δεν είναι μία τουρκική πρωτοτυπία, αλλά πρόκειται για μία συνθηματική κίνηση που έχει υιοθετηθεί από πολλές ισλαμιστικές ομάδες και η πατρότητά της ανήκει στους οπαδούς του ανατραπέντος Αιγύπτιου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι. Ο χαιρετισμός αυτός, το σήμα, πιο ορθά, ονομάζεται «ραμπιά», που στα αραβικά σημαίνει τέταρτο (-η).
Το χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά οι οπαδοί του Μόρσι και μέλη των «Αδελφών Μουσουλμάνων» που ήταν συγκεντρωμένοι στην πλατεία Ραμπιάτουλ Αντεβιγέ του Καΐρου, όταν τον Ιούλιο του 2013 ο πρόεδρος της Αιγύπτου ανετράπη από τον στρατό. Ο χαιρετισμός τους είχε μία τριπλή σημειολογία:
1- Ο Μόρσι ήταν ο τέταρτος πρόεδρος της χώρας, μετά τον Νάσερ, τον Σαντάντ και τον Μουμπάρακ.
2- Θύμιζε την πλατεία Ραμπιάτουλ Αντεβιγέ, κεντρικό σημείο συγκέντρωσης των οπαδών του Μόρσι, ίσως πιο εμβληματικό και από τη γνωστή ανά την υφήλιο πλατεία Ταχρίρ.
3- Χρησιμοποιήθηκε σε αντιπαραβολή προς το γνωστό σήμα της νίκης (V) που έκαναν οι οπαδοί του στρατηγού Αμπντούλ Φατάχ αλ-Σίσι και θεωρήθηκε δυτική επιρροή.
Ο Ερντογάν, ως πρωθυπουργός ακόμη τότε, έκανε για πρώτη φορά το σήμα «ραμπιά» σε συγκέντρωση του κόμματός του στην Προύσα στις 17 Αυγούστου του 2013. Έκτοτε η κίνηση αυτή υιοθετήθηκε από όλους τους υπουργούς, τα στελέχη και τους οπαδούς του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), αλλά και εκτός ΑΚΡ, από θρησκευόμενους συντηρητικούς κύκλους. Τελευταία, μάλιστα, εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ένα στέλεχος της τουρκικής ολυμπιακής αποστολής στο Ρίο, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Νεολαίας και Αθλητισμού Μεχμέτ Μπαϊκάν, έκανε το σήμα «ραμπιά» κατά την παρέλαση των εθνικών ομάδων στην τελετή έναρξης. Στην Τουρκία επιχειρήθηκε προς στιγμήν να δοθεί άλλη ερμηνεία στον χαιρετισμό του Ερντογάν με τα τέσσερα δάχτυλα. Ορισμένοι, επηρεασμένοι προφανώς και από τις επικρατούσες εθνικιστικές κορώνες ως αντίδραση στο αυτονομιστικό αντάρτικο των Κούρδων, απέδωσαν στην κίνηση αυτή τον τετραπλό συμβολισμό «ένα έθνος», «μία σημαία», «μία πατρίδα», «ένα κράτος». Η ερμηνεία όμως αυτή αποδείχτηκε γρήγορα κενή περιεχομένου.
Ιστορικά, αξίζει να σημειωθεί ότι η πλατεία Ραμπιάτουλ Αντεβιγέ της Αιγύπτου πήρε την ονομασία της από τη Ραμπιά, ποιήτρια και εξέχουσα προσωπικότητα του τάγματος των Σούφι τον 8ο μ.Χ. αιώνα.
Με πληροφορίες από in.gr