Washington Post: Η πτώση του Τζ. Παπαδόπουλος και ο ρόλος του Καμμένου
Ρεπορτάζ για τον Ελληνοαμερικανό σύμβουλο του Τραμπ και τις σχέσεις του με τη Ρωσία δια μέσω της ελληνικής κυβέρνησης
Εκτενές ρεπορτάζ στο ρόλο του Έλληνα ομογενή, Τζορτζ Παπαδόπουλου στην καμπάνια του Ντόναλντ Τραμπ για την Προεδρία των ΗΠΑ, τις ύποπτες σχέσεις του με τη Ρωσία αλλά και τους δεσμούς του με τον υπουργό Άμυνας της Ελλάδας, Πάνο Καμμένο φιλοξενεί στην ηλεκτρονική της έκδοση η αμερικανική εφημερίδα Washington Post.
Το άρθρο, που υπογράφει ο επικεφαλής του γραφείου της εφημερίδας στο Βερολίνο, Γκριφ Γουίτ, έχει τίτλο «Για τον σύμβουλο του Τραμπ που βρίσκεται στο επίκεντρο της ρωσικής έρευνας, η γρήγορη ανέλιξη και η δραματική πτώση στη γη των προγόνων του».
Η αναδρομή του Γουίτ έχει ως αφετηρία τον Μάιο του 2016 και την επίσκεψη του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Αθήνα. Τον Πούτιν υποδέχθηκε ο Πάνος Καμμένος, «ένας φιλο-Ρώσος Έλληνας εθνικιστής που συχνά καυχιέται για τις υψηλές διασυνδέσεις του στη Μόσχα», αναφέρει η Washington Post.
«Την ίδια ημέρα», συνεχίζει το άρθρο, «ο Καμμένος θα δεχόταν μια δεύτερη επίσκεψη, με σαφώς λιγότερα σαλπίσματα. Ο ούτε καν 30χρονος Τζορτζ Παπαδόπουλος ήταν άγνωστος στην Ελλάδα – αλλά και οπουδήποτε αλλού – δύο μήνες πριν. Ξαφνικά, μόλις ο Πούτιν έφτασε στην Αθήνα, βρέθηκε στην Ελλάδα πραγματοποιώντας συναντήσεις και διακινώντας σιωπηλά ότι βρίσκεται σε ευαίσθητη αποστολή από το αφεντικό του, τον Ντόναλντ Τραμπ».
«Φέτος τον Οκτώβριο, ο Παπαδόπουλος ομολόγησε την ενοχή του ότι είπε ψέματα στο FBI σχετικά με τις εντατικές του προσπάθειες να συνδέσει την καμπάνια του Ντόναλντ Τραμπ για την Προεδρία των ΗΠΑ με ανώτατους Ρώσους αξιωματούχους. Από τότε, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει χαρακτηρίσει τον Παπαδόπουλο ως “χαμηλόβαθμο εθελοντή”» αναφέρει το ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας. «Από τότε, οι Έλληνες αξιωματούχοι αποφεύγουν να αναφέρονται σε αυτόν» προσθέτει το δημοσίευμα.
Προηγουμένως, όμως, σύμφωνα με την Washington Post, «στη γη των προγόνων του, ο άνθρωπος που ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ονομάσει τον Μάρτιο του 2016 ως έναν από τους πέντε κορυφαίους συμβούλους του σε θέματα εξωτερικής πολιτικής θεωρούταν ως σημαντικός συνομιλητής, αρχικά στην καμπάνια του Τραμπ και ακολούθως εντός του Λευκού Οίκου».
«Έγινε δεκτός από τα ανώτατα κυβερνητικά στελέχη στην Αθήνα, πολλοί εκ των οποίων διατηρούν στενούς δεσμούς με τη Ρωσία και ασυνήθιστες συμπάθειες για δυτικές πρωτεύουσες» συνεχίζει ο Γουίτ.
«Ειδικά, ο Καμμένος διατυμπάνιζε τις φιλο-Ρωσικές απόψεις του και την αποφασιστικότητά του να σφυρηλατήσει τους δεσμούς του με τον νεαρό σύμβουλο του Τραμπ».
Η εφημερίδα τονίζει ότι ο Παπαδόπουλος «αποτελούσε μυστήριο στους σχετικά οικείους κύκλους των ειδικών επί των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Οι ελάχιστοι που τον είχαν συναντήσει έλεγαν ότι πρόκειται για σοβαρό και φιλόδοξο άτομο. Στόχος του, όπως έλεγε ο ίδιος, ήταν να βρει δουλειά σε προεδρική καμπάνια και να δουλέψει στο Λευκό Οίκο».
Ο Πάνος Καμμένος δεν απάντησε στο αίτημα της εφημερίδας να παραχωρήσει συνέντευξη για το θέμα. Οι δικηγόροι του Παπαδόπουλου είπαν ότι δεν θα σχολιάσουν τις συναντήσεις του πελάτη τους με Έλληνες αξιωματούχους.