Λίγα εικοσιτετράωρα μετά τη σύσκεψη των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που ανήκουν στην ομάδα των «53», στην οποία συζητήθηκε διεξοδικά το μεταναστευτικό και προσφυγικό, με τα περισσότερα στελέχη να εκφράζουν τον προβληματισμό τους για την πορεία του θέματος, ο πρωθυπουργός συγκάλεσε σύσκεψη για την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου και σε αυτήν μετείχαν ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Νίκος Τόσκας και ο υπουργός Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Σταύρος Κοντονής.  

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου Γ. Πάλλη, Χίου Α. Μιχαηλίδη, Σάμου Δ. Σεβαστάκη και Δωδεκανήσου Η. Καματερό με αποκλειστικό θέμα συζήτησης την παράταση της μείωσης του ΦΠΑ στα νησιά που πλήττονται από την προσφυγική κρίση. Συνεργάτες του πρωθυπουργού σημείωναν  ότι η κυβέρνηση θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ -παρά τις σοβαρές αντιρρήσεις των εκπροσώπων των θεσμών- σε νησιά με συγκεκριμένα κριτήρια ενώ επιμένουν εάν δεν διατηρηθεί το μέτρο να δοθούν «αντισταθμιστικά» είτε με μορφή επιδόματος είτε με φορολογικές διευκολύνσεις.  

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφερόμενος μάλιστα στο θέμα, έχει δηλώσει ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στην τελική ευθεία για τη διευθέτηση αυτής της εκκρεμότητας και εν αναμονή ανακοινώσεων από το ΥΠΟΙΚ.  

Της συνάντησης Τσίπρα - βουλευτών είχε προηγηθεί σύσκεψη για την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, προκειμένου να αρχίσει να εφαρμόζεται το σχέδιο αποσυμφόρησης των νησιών. Φυσικά το θέμα αυτό συνδέεται άμεσα και με την αλλαγή της ηγεσίας του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, καθώς τα στελέχη της  εσωκομματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν υπεύθυνο για τα οποία προβλήματα σε αυτό το θέμα τον Γιάννη Μουζάλα.