Κίνημα Αλλαγής: Συμφωνίες και «αγκάθια» στον δρόμο προς το συνέδριο
Την Πέμπτη η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου.
Σε προσυνεδριακούς ρυθμούς κινείται το Κίνημα Αλλαγής, έναν μήνα μετά την επικράτηση της Φώφης Γεννηματά στη μάχη για την ηγεσία του νέου φορέα. Ήδη, στο εσωτερικό της κεντροαριστεράς έχουν ξεκινήσει οι διαβουλεύσεις, οι επαφές και οι ζυμώσεις για την επόμενη μέρα και τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν μέχρι το ιδρυτικό συνέδριο, με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να βρίσκεται σε καθημερινή επικοινωνία με τους συντελεστές του εγχειρήματος, όπου συζητούν όλα τα διαδικαστικά θέματα.
Στόχος των επιτελών της κεντροαριστεράς είναι το συνέδριο να πραγματοποιηθεί μέχρι τα τέλη Μαρτίου, ώστε ο νέος φορέας να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει τις πολιτικές προκλήσεις και εξελίξεις, που μπορεί να προκύψουν από τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος δανεισμού.
Επόμενος σταθμός είναι η πρώτη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, η οποία θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου και στο οποίο μετέχουν οι Φώφη Γεννηματά, Νίκος Ανδρουλάκης, Γιώργος Καμίνης, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Παπανδρέου και Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Εκεί θα αναζητηθεί η κοινή φόρμουλα για την επόμενη ημέρα του εγχειρήματος, θα οριστικοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα (μητρώα, εκλογές αντιπροσώπων) και ό,τι άλλο θα απομένει προς απόφαση στον δρόμο προς το ιδρυτικό συνέδριο.
Επίσης, θα συμφωνηθεί το πώς θα συγκροτηθεί η πολυπληθής Οργανωτική Επιτροπή του συνεδρίου -η ανακοίνωση της αναμένεται μετά τις γιορτές- καθώς και το πρόσωπο που θα τεθεί ως επικεφαλής της. Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύνθεσή της θα είναι μεικτή, αφού θα συγκροτηθεί εν μέρει με θεσμικό τρόπο, αλλά και με τη συμμετοχή κεντρικών στελεχών από όλες τις «φυλές» και τάσεις της κεντροαριστεράς, προκειμένου να εκφραστεί το μήνυμα της ενότητας και της διεύρυνσης. Θα καθοδηγείται από μια μικρή και ευέλικτη άτυπη γραμματεία, εν είδη «Task Force», που θα είναι αντιπροσωπευτική, με βάση τις εσωκομματικές ισορροπίες, ενώ σε περίπτωση που προκύπτουν διαφωνίες θα παραπέμπονται προς λύση στο Πολιτικό Συμβούλιο.
Παράλληλα, στο πλαίσιο της Επιτροπής, θα συγκροτηθούν ομάδες δουλειάς για τη διακήρυξη, το καταστατικό, τη διενέργεια και πιστοποίηση των συνέδρων και το πολιτικό πρόγραμμα. Μετά την ανακοίνωση του οργάνου, θα ξεκινήσει και επίσημα ο προσυνεδριακός διάλογος, με σειρά κεντρικών, περιφερειακών και θεματικών εκδηλώσεων που θα λάβουν χώρα ανά την επικράτεια.
Άπαντες συμφωνούν ότι θα πρέπει να πραγματοποιηθεί ένα συνέδριο ουσίας, με μια σοβαρή προσυνεδριακή προετοιμασία, έτσι ώστε να μπορέσουν να μετέχουν όσο το δυνατό περισσότερα από τα μέλη και τους φίλους που ψήφισαν στην εκλογή ηγεσίας. Να σημειωθεί ότι το Ιδρυτικό Συνέδριο θα είναι προγραμματικό-οργανωτικό και εκεί θα παρθούν όλες σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον του χώρου. Θα αποφανθεί για την προγραμματική πρόταση του νέου φορέα, τη δομή και τη φύση του, αν δηλαδή θα είναι ενιαίος ή πολυκομματικός, το τελικό όνομα και το σύμβολο της παράταξης, ενώ στο τέλος θα εκλέξει τα κεντρικά όργανα της νέας παράταξης.
ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΑΓΚΑΘΙΑ
Στο μεταξύ, ο δρόμος προς το συνέδριο δεν φαίνεται να είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, αφού οι συνιστώσες του Κινήματος Αλλαγής καλούνται να ξεπεράσουν διάφορα «αγκάθια» και διαφωνίες που έχουν ενσκήψει στο εσωτερικό του. Το πρώτο και βασικότερο «αγκάθι» αφορά την αναλογία αριστίνδην - εκλεγμένων συνέδρων.
Η Χαριλάου Τρικούπη κάνει λόγο για ένα σώμα 5.000 συνέδρων, το οποίο τουλάχιστον κατά το ήμισυ θα αποτελείται από εκλεγμένους συνέδρους και το υπόλοιπο από πρόσωπα που θα προτείνουν τα κόμματα και οι κινήσεις της κεντροαριστεράς, αλλά και από θεσμικούς εκπροσώπους, όπως δήμαρχοι και περιφερειάρχες που συντάσσονται με τον νέο φορέα, εκπρόσωποι επιμελητηρίων, κοινωνικών φορέων κ.ά. Διχογνωμία υπάρχει και όσον αφορά τις ποσοστώσεις με τις οποίες θα εκπροσωπηθούν στο συνέδριο τα κόμματα και οι κινήσεις που συμμετέχουν στο εγχείρημα, αφού μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και των υπόλοιπων εταίρων διαπιστώνονται σημαντικές αποκλίσεις γύρω από το συγκεκριμένο θέμα.
Η Χαριλάου Τρικούπη αφήνει να εννοηθεί ότι θα προτιμούσε το ΠΑΣΟΚ, που αποτελεί τον βασικό κορμό του νέου φορέα, να εκπροσωπηθεί με μια ποσόστωση της τάξεως του 50%, καθώς, σύμφωνα με επιτελικά στελέχη της, αν και το συγκεκριμένο ποσοστό εντός του σχήματος είναι πολύ χαμηλότερο σε σχέση με τους σημερινούς κομματικούς συσχετισμούς, δίνει μεγάλα περιθώρια να εκπροσωπηθούν και οι πιο μικροί συνοδοιπόροι της προσπάθειας. Μικρότερη ποσόστωση για το ΠΑΣΟΚ ζητούν οι μικρότεροι συνέταιροι του εγχειρήματος, που φοβούνται ότι σε διαφορετική περίπτωση η εκπροσώπηση και η φωνή τους στο συνέδριο θα είναι περιορισμένη, ενώ παράλληλα θέλουν να αποφύγουν και τη μετατροπή του εγχειρήματος σε ένα ΠΑΣΟΚplus.
ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ Ο ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ
Κάθετα αντίθετος με τη λογική των ποσοστώσεων εμφανίζεται ο Νίκος Ανδρουλάκης. Στη συνέντευξη μάλιστα που παραχώρησε στο parapolitika.gr ανέφερε ότι θεωρεί αυτονόητο ότι οι 210.000 που ψήφισαν στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη της ηγεσίας του νέου φορέα θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε μια δημοκρατική διαδικασία για την ανάδειξη των εκπρόσωπων στο συνέδριο, χωρίς αριστίνδην θέσεις και άλλους τεχνικούς περιορισμούς που διαστρεβλώνουν τη λαϊκή βούληση.
Μάλιστα, υπογράμμισε ότι σκοπεύει στο συνέδριο να παρουσιάσει τις προτάσεις του αναλυτικά και να κάνει εισήγηση για το πώς λειτουργούν τα ευρωπαϊκά σοσιαλδημοκρατικά κόμματα. Διάσταση απόψεων παρατηρείται και στο θέμα του ονόματος Κίνημα Αλλαγής που συμφώνησαν Γεννηματά - Θεοδωράκης στην πρόσφατη συνάντησή τους.
Ο κ. Θεοχαρόπουλος ξεκαθαρίζει ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν στο συνέδριο και έχει δηλώσει ότι θα θέσει ως πρόταση στον προσυνεδριακό διάλογο για όνομα του νέου φορέα είτε το «Δημοκρατικό Κόμμα» είτε την «Προοδευτική Παράταξη». Διαφορετικές προσεγγίσεις καταγράφονται και στο ζήτημα των μετεκλογικών συνεργασιών, αν και όλοι σχεδόν συμφωνούν ότι η οποιαδήποτε κυβερνητική συνεργασία προκύψει μετά τις εκλογές θα πρέπει να βασίζεται σε προοδευτικές προγραμματικές δεσμεύσεις. Επίσης, άπαντες συμφωνούν ότι θα πρέπει να αλλάξει ο εκλογικός νόμος της απλής αναλογικής με την καθιέρωση κλιμακωτών μπόνους εδρών. Η Φώφη Γεννηματά είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την πολιτική «ίσων αποστάσεων» από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. «Πρώτα θα μιλήσει ο ελληνικός λαός. Δεν αποφασίζω ερήμην του», δηλώνει κατηγορηματικά, ξεκαθαρίζοντας ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ θα κληθούν να απαντήσουν την επομένη των εκλογών αν θέλουν και αν μπορούν να συμβάλουν στην πολιτική σταθερότητα με ένα πρόγραμμα προοδευτικής διακυβέρνησης.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει δηλώσει ότι «θα συνεργαστεί με όποιες δυνάμεις θέλουν την κατάργηση της απλής αναλογικής που θα διαλύσει τη χώρα», ενώ έχει ως στόχο ένα κόμμα που θα βάλει τους προγραμματικούς όρους.
Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν αρνείται ότι είναι αντίθετος στην προοπτική συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία, ο δήμαρχος Αθηναίων τονίζει ότι «θα χτίσουμε συμμαχίες πάνω σε πολιτικές, όχι πάνω σε συμφέροντα», ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν αποκλείει το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας με άλλες δυνάμεις του συνταγματικού τόξου, ωστόσο, βάζει ως όρο να υπάρχει μια ουσιαστική προγραμματική συμφωνία διακυβέρνησης που θα τηρηθεί από όλα τα μέρη. Τέλος, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος υπογραμμίζει την αυτόνομη πορεία απέναντι τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στη ΝΔ και προτείνει δημοψήφισμα για να αποφασίσει η βάση όλης της κεντροαριστεράς.
ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ
Την ίδια ώρα, μετά την πανηγυρική συνεδρίαση των δύο Κ.Ο., ΔΥΣΥ και ΠΟΤΑΜΙ βρίσκουν κοινό βηματισμό, ενώ μεταξύ των δύο κομμάτων παρατηρείται πλήρης ταύτιση αναφορικά με την αντιπολιτευτική γραμμή του Κινήματος Αλλαγής απέναντι στην κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε εντάσσεται και η κοινή πρόταση νόμου που κατέθεσαν τα δύο κόμματα και αποσκοπεί στην άμεση αντιμετώπιση δύο μείζονος σημασίας προβλημάτων για την ελληνική κοινωνία που προκάλεσαν οι σταθερά καταστροφικές επιλογές κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ: των πλειστηριασμών και της προστασίας της α΄ κατοικίας και της κατάργησης του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ για τα νησιά.
Στόχος να στριμώξουν και να εκθέσουν πολιτικά τον Αλέξη Τσίπρα, στην περίπτωση που δεν κάνει αποδεκτή την πρόταση νόμου. Η νομοθετική πρωτοβουλία προβλέπει πλήρη προστασία μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2018 σε δανειολήπτες και εγγυητές με α΄ κατοικία με αντικειμενική αξία που δεν υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ. Προϋπόθεση για την προστασία της α’ κατοικίας είναι το καθαρό οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ για άγαμο, τις 25.000 ευρώ για έγγαμο προσαυξημένο κατά 5.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα τέκνα.
Στελέχη μάλιστα των δύο κομμάτων περιγράφουν την πρώτη κοινή κοινοβουλευτική τους πρωτοβουλία σαν σκηνή από τα προσεχώς, στην τακτική του «σκληρού ροκ» κατά της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
Όπως τονίζουν, η συνολική διαχείριση του ζητήματος των «κόκκινων» δανείων όσο και η αλλαγή του μείγματος της φορολογικής πολιτικής και της πολιτικής στήριξης των νησιών θα βρίσκεται για το επόμενο διάστημα ψηλά στην ατζέντα τους. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, για το επόμενο διάστημα προγραμματίζουν και ειδική ημερίδα πάνω στο ζήτημα των «κόκκινων» δανείων και της προστασίας της πρώτης κατοικίας.
ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Αντιστοίχως, τα δυο επιτελεία συντονίζονται για τις επόμενες κινήσεις, με σημείο αναφοράς τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2018. Οι τόνοι στη Βουλή αναμένεται να είναι υψηλοί, καθώς τα στελέχη των δύο κομμάτων που θα πάρουν τον λόγο αναμένεται να «σηκώσουν» το ζήτημα από την πρώτη στιγμή και να υψώσουν τους τόνους της αντιπαράθεσης κατά της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει δοθεί εντολή στους βουλευτές να μην παρασυρθούν σε μια στείρα αντιπολίτευση προς την κυβέρνηση, αλλά στις ομιλίες τους να αναδείξουν τις προτάσεις που περιλαμβάνονται στο «Σχέδιο Ελλάδα» και έχουν επεξεργαστεί κομματικά στελέχη και τεχνοκράτες.