Στο στόχαστρο του FBI ο Πάνος Καμμένος
Ποια πρόσωπα της ομογένειας φέρεται να είναι κρίσιμα για τη σχέση εμπιστοσύνης του υπουργού με τον Γ. Παπαδόπουλο, καθώς και με πολιτικούς και επιχειρηματικούς κύκλους στην Ελλάδα.
Των ΜΕΝΕΛΑΟΥ ΤΑΣΙΟΠΟΥΛΟΥ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΖΕΝΟΥ
Προ ελαχίστων ηµερών, ένα άρθρο της περίφηµης για την ερευνητική της δηµοσιογραφία «Washington Post» στην ηλεκτρονική της έκδοση προέβαλε ένα εκτενές ρεπορτάζ για τη σχέση του Π. Καµµένου µε τον υπόδικο πλέον Ελληνοαµερικανό Γ. Παπαδόπουλο και τον «ρωσικό παράγοντα».
Το ενδιαφέρον είναι ότι το θέµα το υπογράφει ο επικεφαλής του κεντρικού για την Ευρώπη γραφείου της εφηµερίδας, που εδρεύει στο Βερολίνο, Griff Witte, ο οποίος έχει έρθει ειδικά στην Αθήνα ερευνώντας το συγκεκριµένο θέµα και έχει µιλήσει και µε σειρά προσώπων, όπως ο επικεφαλής του ΕΛΙΑΜΕΠ Θ. Ντόκος, ο αντιπρόεδρος της Ν∆, βουλευτής Αδ. Γεωργιάδης, αλλά και ο πλέον ισχυρός παράγων της οµογένειας στις ΗΠΑ από την πλευρά της Εκκλησίας, πατέρας Άλεξ Καρλούτσος, ο υιός του οποίου άλλωστε και σήµερα είναι ο µόνος εκ των Ελληνοαµερικανών που µε ευρείες αρµοδιότητες σε θέµατα εθιµοτυπίας υπηρετεί τον Ντ. Τραµπ στον Λευκό Οίκο. Το δηµοσίευµα της «Washington Post» είναι πολύ ενδιαφέρον και λεπτοµερές.
Έχει αφετηρία την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Βλ. Πούτιν στην Αθήνα και στη συνέχεια στο Αγ. Όρος τον Μάιο του 2016. Επιχειρεί να καταγράψει τις διαδροµές στη σχέση του Γ. Παπαδόπουλου -που επίσης, όπως αναφέρει, καταφθάνει στην Αθήνα µαζί και παράλληλα µε τον Πούτιν- µε τον Π. Καµµένο, που, σύµφωνα µε την αµερικανική εφηµερίδα, τον υποδέχθηκε στην Αθήνα.
Η εφηµερίδα αναδεικνύει την πάγια επιδίωξη του Γ. Παπαδόπουλου να δηµιουργήσει µέσω της Αθήνας και των εδώ σχέσεων που διατηρούσαν πολιτικοί όπως ο Π. Καµµένος ή Ελληνορώσοι επιχειρηµατίες και πολιτικοί, όπως ο κ. Σαββίδης, συνθήκες συνάντησης Πούτιν - Τραµπ και «νέας εποχής» στις σχέσεις ΗΠΑ Ρωσίας. Το δηµοσίευµα της «Washington Post» είχε ευρεία δηµοσιότητα στην Ελλάδα και θύµισε στοιχεία που και στα «Π» είχαν προβληθεί πολλές εβδοµάδες πριν.
Το ερώτηµα που έθεσαν πολλοί έµπειροι των πολιτικών και διπλωµατικών παρασκηνίων είναι γιατί τώρα ευαισθητοποιήθηκε για το θέµα η αµερικανική εφηµερίδα. Μέχρι ενός βαθµού την απάντηση τη δίνει το ίδιο το άρθρο. Είναι η δηµοσιοποίηση της οµολογίας του Γ. Παπαδόπουλου στις 30 Οκτωβρίου ότι κατέθεσε ψευδώς στο FBI. Είναι όµως και το γεγονός ότι η έρευνα ακουµπά όλο και περισσότερο πρόσωπα ελληνικής καταγωγής, χωρίς να εξαιρείται ο υπουργός Άµυνας Π. Καµµένος.
ΟΙ ΚΡΙΚΟΙ
Πολύ ενδιαφέρον για τις αµερικανικές υπηρεσίες, σύµφωνα µε απολύτως αξιόπιστες πηγές µε τις οποίες ήλθαν σε επαφή τα «Π», έχουν τα πρόσωπα που έφεραν σε επαφή και δηµιούργησαν κλίµα εµπιστοσύνης τόσο µεταξύ του Π. Καµµένου και του Γ. Παπαδόπουλου όσο και µε προσωπικότητες από τον χώρο της πολιτικής, των επιχειρήσεων, των µίντια και της showbiz στην Ελλάδα. Μεταξύ αυτών, ο Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας και ένας πρώην πρωθυπουργός, όπως όχι αναίτια αναφέρει το δηµοσίευµα της «W.P.».
Οι ενδείξεις οδηγούν σε ένα πολύ γνωστό και αγαπητό ζεύγος της οµογένειας, που ζει και έχει έντονη φιλανθρωπική δράση στο Σικάγο. Αυτό του επιχειρηµατία ∆ηµήτριου Μπούση -διατηρεί την αλυσίδα σουπερµάρκετ «Cermak Fresh Market»- και της ιδιαιτέρως κινητικής κοινωνικά και µε έντονη δραστηριότητα στην παροικία αλλά και στην Ελλάδα συζύγου του Ελένης Μπούση, το γένος Παλυβού. Το ζευγάρι, πέραν όλων των άλλων, είναι γνωστό για το «Γηροκοµείο των Ελλήνων», που συντηρεί και στηρίζει στο Ιλινόις.
Η Ελένη Μπούση τυγχάνει να είναι πολύ στενή φίλη του ζεύγους Καµµένου, ενδεχοµένως και κουµπάρα και ταυτόχρονα θεία του Γ. Παπαδόπουλου. Έχει µάλιστα δύο αδελφούς, δικηγόρους στο επάγγελµα, που είναι πολύ γνωστοί στους ανώτερους πολιτικούς και οικονοµικούς κύκλους της Αθήνας και όχι µόνον της οµογένειας στις ΗΠΑ. Τον Πέτρο (Πίτερ) και τον Γιώργο (Τζορτζ) Παλυβό.
Ο πρώτος, εξαιτίας προβληµάτων και εµπλοκών που έχει µε την αµερικανική δικαιοσύνη, φέρεται να έχει δυσχέρεια να ταξιδέψει εκτός των ΗΠΑ. Ο δεύτερος όµως βρίσκεται πολύ συχνά στην Ελλάδα και χαίρει ιδιαίτερης εκτίµησης από πολιτικούς, επιχειρηµατίες και κοσµικούς, παρά το ότι διατηρεί επίσης νοµικές εκκρεµότητες µε την αµερικανική δικαιοσύνη και το FBI. Ο κ. Γ. Παλυβός, σύµφωνα µε τις πληροφορίες που συγκέντρωσαν τα «Π», εµφανίζεται στην παρούσα φάση να συζητά, εκτός των άλλων, σε ρόλο «λοµπίστα» στην Ελλάδα για επενδύσεις στη χώρα µας µε οµογενειακό πρόσηµο, ενώ παρευρίσκεται σε διακριτά συνέδρια και δείπνα και µε πολιτικό µενού.
Πηγές που γνωρίζουν την πορεία των ερευνών του FBI στις ΗΠΑ για τυχόν «ρωσική εµπλοκή» δίνουν πολύ υψηλές πιθανότητες το επόµενο διάστηµα να κληθεί στην Ουάσινγκτον ο υπουργός Άµυνας της Ελλάδας Π. Καµµένος, για να καταθέσει ως µάρτυρας για τη σχέση του µε τον Γ. Παπαδόπουλο, αλλά και για το παρασκήνιο της προετοιµασίας συνάντησης Πούτιν - Τραµπ ενδεχοµένως και στην Αθήνα. Υπό την έννοια αυτή, το δηµοσίευµα της «Washington Post» χαρακτηρίζεται «µήνυµα», αφού µια τέτοια εξέλιξη θα φέρει σε πολύ δύσκολη θέση τον Έλληνα πρωθυπουργό και αυτό µέχρι στιγµής λαµβάνεται υπόψη στην Ουάσινγκτον.
Χρέη στους «λομπίστες»
ΕΝΤΥΠΩΣΗ προκαλεί το γεγονός ότι ο υπουργός Άµυνας Π. Καµµένος φέρεται ότι έχει σηµαντικές οικονοµικές εκκρεµότητες σε δύο από τα πλέον σηµαντικά γραφεία λόµπινγκ στις ΗΠΑ. Στο «Μανάτος-Μανάτος» και σε αυτό του κ. Λαρυγκάκη. Το κλίµα δυσαρέσκειας που έχει δηµιουργηθεί από το γεγονός αυτό έρχεται να συµπληρώσει µια σειρά ερωτηµάτων που εύλογα δηµιουργούνται: Ποιο ήταν το έργο που ανετέθη από τον κ. Καµµένο στα δύο πολύ γνωστά για την επιρροή και τις διασυνδέσεις τους τόσο στην Ουάσινγκτον όσο και στη Νέα Υόρκη γραφεία Ελληνοαµερικανών; Αφορούσε τελικά κυβερνητικές και εθνικές υποθέσεις ή προσωπικό λόµπινγκ υπέρ συµφερόντων Καµµένου; Και στην περίπτωση προσωπικών συµφερόντων, αφορούσε πολιτικά συµφέροντα ή οικονοµικά συµφέροντα της οικογένειας του υπουργού Άµυνας; Αφού για να υπάρχουν εκκρεµότητες, κάποιο έργο έχει παραχθεί. ∆ιερευνώνται οι απαντήσεις.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017