Το δραματικό μήνυμα του Τσίπρα μετά τη δημοσκοπική κατρακύλα
Η έκκληση του Πρωθυπουργού προς τους Θεσμούς προκειμένου να αντιμετωπίσει την διευρυμένη λαϊκή δυσαρέσκεια και το σφυροκόπημα από πρώην δικούς του
Το αριστερό «σφυροκόπηµα» που δέχεται η κυβέρνηση στα θέµατα των πλειστηριασµών και της αλλαγής του συνδικαλιστικού νόµου για τις απεργίες προβληµατίζει το Μέγαρο Μαξίµου, καθώς τα δύο αυτά ζητήµατα ακουµπούν το αριστερό αφήγηµα του ΣΥΡΙΖΑ.
Το γεγονός ότι υπάρχει έντονη κινητικότητα τόσο από το ΚΚΕ όσο και από τη «Λαϊκή Ενότητα», τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ανησυχεί το Μέγαρο Μαξίµου, αλλά και την Κουµουνδούρου, καθώς, όπως φαίνεται, τα κοινοβουλευτικά και εξωκοινοβουλευτικά κόµµατα της Αριστεράς έχουν βρει «ελεύθερο πεδίο», προκειµένου να απευθυνθούν στο ριζοσπαστικό κοινό του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι πληροφορίες λένε, ωστόσο, ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να στρέψει υπέρ του την κατάσταση αυτή, πιέζοντας τους εκπροσώπους των θεσµών να υποχωρήσουν σε κάποια θέµατα, µε το επιχείρηµα ότι η κυβέρνησή του δέχεται σοβαρό πλήγµα από τα κόµµατα της Αριστεράς, γεγονός που µπορεί να θέσει εν αµφιβόλω την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης στην ώρα της.
Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι ο νέος νόµος για τις απεργίες, ενώ είχε κατατεθεί στη Βουλή, αποσύρθηκε -µετά τις έντονες αντιδράσεις των συνδικαλιστών-, προκειµένου να υπάρξουν κάποιες διορθώσεις, ενώ σε ό,τι αφορά τους πλειστηριασµούς η κυβέρνηση αποφάσισε να γίνονται µόνο ηλεκτρονικά, ενώ έχει θέσει σε λειτουργία έναν ολόκληρο µηχανισµό προς αποφυγήν ατυχήµατος.
Επ’ ουδενί το Μέγαρο Μαξίµου θα ήθελε τη συγκεκριµένη στιγµή να βγει σε πλειστηριασµό µια λαϊκή κατοικία. Το γεγονός ότι τα µέλη του ΠΑΜΕ βρίσκονται καθηµερινά πλέον στους δρόµους είναι χαρακτηριστικό της δυναµικής που επιδεικνύεται από τον «κόκκινο» συνδικαλιστικό φορέα, ο οποίος δεν αρκείται ωστόσο µόνο στον επαναστατικό ακτιβισµό. Οι παρεµβάσεις των συνδικαλιστών του ΚΚΕ σε µια σειρά από άλλα θέµατα, όπως, για παράδειγµα, στον διαγωνισµό του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη 8.500 εργαζοµένων στους δήµους, δείχνουν ότι ο Περισσός έχει αποφασίσει να εντείνει τις πιέσεις του προς την κυβέρνηση. Με τον τρόπο αυτόν άλλωστε τα στελέχη του ΚΚΕ προσπαθούν να πείσουν «όσους δεν νιώθουν κοµµουνιστές, αλλά αριστεροί» ότι είναι πιο κοντά στον Περισσό παρά στην Κουµουνδούρου.
ΥΨΩΣΑΝ ΤΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ
Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν, ωστόσο, ότι οι παρεµβάσεις των σκληρών συνδικαλιστών στερούνται πολλές φορές οποιασδήποτε λογικής, αλλά και συνταγµατικής νοµιµότητας, δεδοµένου ότι ζητούν την παράβαση των νόµων του κράτους. Οι πιέσεις στην κυβέρνηση εντείνονται και από την πλευρά του Παναγιώτη Λαφαζάνη και της Ζωής Κωνσταντοπούλου, που, ως πρώην µέλη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν υψώσει τους τόνους ειδικά για το ζήτηµα των πλειστηριασµών. Τα δύο αυτά στελέχη µε τις ακτιβιστικές τους ενέργειες έρχονται να θυµίσουν στους πρώην συντρόφους τους το γεγονός ότι πλέον έχουν έρθει απέναντι από το κινηµατικό τους παρελθόν, παραβιάζοντας βασικές ιδεολογικές γραµµές, όπως, για παράδειγµα, το «Κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη».
Παρ’ όλα αυτά, οι «δηµοσκόποι» του κυβερνώντος κόµµατος εµφανίζονται καθησυχαστικοί, τονίζοντας ότι για την ώρα δεν υπάρχει καµία εντυπωσιακή µεταφορά ψηφοφόρων, αλλά ούτε και µεγάλη µετατόπιση προς κάποιο κόµµα των αναποφάσιστων που στις εκλογές του 2015 είχαν στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ. Το συγκεκριµένο κοινό των αναποφάσιστων, πάντως, που αποτελεί την αρχική κοµµατική βάση της Κουµουνδούρου, έχει βάλει στο στόχαστρο και το νεοσυσταθέν κόµµα Κίνηµα Αλλαγής, το οποίο προσπαθεί να καρπωθεί τη µνηµονιακή τριετία που συµπληρώνει στην κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας.
«ΦΕΥΓΟΥΝ»
Αναλύοντας, πάντως, όλα αυτά τα δεδοµένα, κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι, εάν δεν υπήρχαν στελέχη όπως ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Νίκος Φίλης αλλά και οι «53», το Μέγαρο Μαξίµου θα έπρεπε να τα έχει… εφεύρει. Το γεγονός ότι αυτά τα στελέχη λειτουργούν πάντα µε βάση την αριστερή ιδεολογία του κυβερνώντος κόµµατος -ως συνείδηση των ψηφοφόρων της Κουµουνδούρουκαι δεν δείχνουν να έχουν προσαρµοστεί στη λογική του κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να συσπειρώνει ένα κοµµάτι δυσαρεστηµένων και προβληµατισµένων ψηφοφόρων, το οποίο θα πήγαινε µε µαθηµατική ακρίβεια στα κόµµατα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Το Μέγαρο Μαξίµου, πάντως, προκειµένου να αντιµετωπίσει την αριστερή επίθεση, έχει αποφασίσει να εντείνει το κλίµα πόλωσης µε τη Ν.∆., αναδεικνύοντας συνεχώς τις διαχωριστικές γραµµές και τον «νεοφιλελεύθερο προσανατολισµό του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης».
Ταυτόχρονα, ψηλά στην ατζέντα θα µπουν και πάλι τα θέµατα διαφθοράς. Η κυβέρνηση αναµένεται να κορυφώσει την αντεπίθεσή της µε την προ ηµερησίας διατάξεως συζήτηση που έχει ζητήσει ο πρωθυπουργός για τα θέµατα διαπλοκής και διασπάθισης του δηµόσιου χρήµατος, η οποία θα πραγµατοποιηθεί στη Βουλή πιθανότατα στις αρχές του νέου χρόνου. Παράλληλα, η Κουµουνδούρου θα επιχειρήσει να αποτινάξει από πάνω της τα ιδεολογικά δύσκολα θέµατα που θέτουν κάθε τόσο οι ΑΝ.ΕΛ., χαρακτηρίζοντας τη συµβίωση «αναγκαστική» και δίνοντας από τώρα ηµεροµηνία λήξης µε το που θα στηθούν οι κάλπες.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017