Βουλή: Σκληρή κόντρα Σταμάτη - Βούτση για το ποιος έριξε τον Σαμαρά
Στον απόηχο των όσων είχε υποστηρίξει ο πρόεδρος της Βουλής
Έντονη αντιπαράθεση ξέσπασε στη Βουλή στη συζήτηση για το προϋπολογισμό του 2018, μεταξύ του βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρη Σταμάτη και του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση.
«Είπε ο κ. Βούτσης ότι οι δανειστές μας έριξαν. Ψέμα Εσείς μας ρίξατε. Εσεις, με τους ΑΝ.ΕΛ, τους βουλευτές της ΔΗΜ.ΑΡ και τη Χρυσή Αυγή» είπε ο Δημήτρης Σταμάτης απευθυνόμενος στον Νίκο Βούτση, για να προσθέσει στη συνέχεια:
«Δεχθήκατε να συνυπολογιστούν οι ψήφοι της Χ.Α μαζί σας στο αποτέλεσμα».
Στη συνέχεια ο βουλευτής της ΝΔ έκανε λόγο για θράσος του πρωθυπουργού να λέει σε μια δημόσια ομιλία του να μιλάει για συνεργασία Σαμαρά με Χ.Α .
«Εδώ γελάνε και οι πέτρες. Εσείς συνεργαστήκατε με τη Χρυσή Αυγή για να ρίξετε την κυβέρνηση», εξηγώντας στη συνέχεια τους λόγους:
«Το Υπερταμείο που ο Σαμαράς αρνήθηκε να το δεχθεί. Είναι σχηματισμός πτωχευτικής περιουσίας και αλίμονο αν κάτι πάει στραβά. Εμείς οι γερμανοτσολιάδες είπαμε όχι. Για τα κόκκινα δάνειαα, πλεύαμε να στηρίξουμε αυτόν τον ανήμπορο πολίτη. Ήρθατε εσείς και τον πετάξατε γυμνό στα Funds. Ήταν σαφές πως κάποιοι από τους δανειστές ήταν θυμωμένοι γιατί μειώσαμε τον ΦΠΑ στην εστίαση και αρνηθήκαμε να αυξήσουμε ΦΠΑ στα νησιά».
«Τελευταίο που δεν είναι και πολύ γνωστό» συνέχισε ο Δημήτρης Σταμάτης λέγοντας ότι «ένα κομμάτι δανειστών είχαν λόγους να είναι δυσαρεστημένοι μαζί μας. Αυτοί τράβηξαν το χαλί και αποσταθεροποιηθήκαμε αλλά εσείς μας ρίξατε.Όταν βρέθηκε το ΔΝΤ μπροστά στο λάθος που έκανε στο πρώτο».
Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο πρόεδρος της Βουλής λέγοντας «να είναι σαφές ότι για το μέιλ Χαρδούβελη το κόστος δεν είναι ένα δις. Είναι μύθος αυτό. Οι προβλέψεις για σύνολο ρυθμίσεων που προεβλέποντο ως πρόταση τότε , οι προβλέψεις για τα πλεονάσματα αφορούσαν πολλά δισεκατομμύρια σε τελικό λογαριασμό».
«Είναι πασίγνωστο ότι αυτό που είχε εμφανισθεί ως έξοδος στις αγορές, ω; προς το ότι θα έφευγε ΔΝΤ από το καλοκαίρι 2014 δεν στεκόταν στα πόδια του. Η ίδια η οικονομική κατάσταση τότε δεν εδραζόταν στο αφήγημα που είχε διαμορφωθεί. Ήταν σαφές στο εξωτερικό, έγινε σαφέστερο στη δεύτερη προσπάθεια εξόδου στις αγορές και πυροδότησε τις εξελίξεις από εκεί και ύστερα. Η κυβέρνηση Σαμαρά επέλεξε ενάμιση μήνα πριον να λήξει η θητεία του Προέδρου της Δημοκρατίας. Δεν εξήντλησε κανένα περιθώριο ώστε το ευτυχές αφήγημα να εφαρμοστεί», τόνισε για να συμπληρώσει στη συνέχεια:
«Όταν είπα περί δικών τους λόγων που έχουν οι θεσμοί να ανέχονται, να υποχρεούνται εννοούσα σαφέστατα τις εξαιρετικές οικονομικές επιτεύξεις της ελληνικής οικονομίας, είδατε τα σπρεντς, στη δυνατότητα να αποδώσει λογαριασμό η ελληνική πλευρά σε σύνολο ζητημάτων».
Ο Δημήτρης Σταμάτης πέρνοντας πάλι τον λόγο υποστήριξε ότι «το ΔΝΤ που έγραψε επί λέξει ότι όπως πηγαίνουν τα πράγματα είναι αλματώδης η μείωση ρέους που το 2060 η Ελλάδα θα βρίσκεται κάτω από το 60%».
«Τι θα κερδίζαμε εμείς αν μέναμε 1,5 μήνα παραπάνω; Θα αλλάζατε μυαλό; Θα σταματούσατε να καταγγέλετε τους βουλευτές ότι ήταν πληρωμένοι για να ψηφίσουν ΠτΔ. Εγώ είχα πει στον Τσίπρα: Γιατί βιάζεσαι ρε παιδί μου;», διερωτήθηκε ο βουλευτής της ΝΔ.
«Γι’αυτό είναι βαριά η ευθύνη σας. Είναι αυτά που εμείς αρνηθήκαμε να τα κάνουμε και τα κάνατε εσείς με μεγάλη ευκολία. «Είπατε ότι εμείς δεν κλείσαμε την αξιολόγηση επειδή δεν θέλαμε την πιστοληπτική γραμμή. Είναι λάθος. Γιατί το είπατε κύριε Τσακαλώτε;» διερωτήθηκε ο βουλευτής της ΝΔ.