Απίστευτη συγκάλυψη της υπόθεσης Καμμένου - μεσάζοντα από τον ΣΥΡΙΖΑ
Τασία Χριστοδουλοπούλου και ΣΥΡΙΖΑ διέσωσαν τους Υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών από ακρόαση στη Θεσμών
Στο σκοτάδι βυθίζει την υπόθεση πώλησης στρατιωτικού υλικού στη Σαουδική Αραβία η κυβερνητική πλειοψηφία η οποία για μια ακόμα φορά σήμερα απέρριψε το αίτημα της Νέας Δημοκρατίας για ακρόαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου, του αναπληρωτή του Δημήτρη Βίτσα και του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
Η συνεδρίαση στην Επιτροπή διήρκεσε τέσσερις ώρες και ήταν θυελλώδης καθώς με το "καλημέρα" η Πρόεδρος της Επιτροπής Τασία Χριστοδουλοπούλου με νομικίστικα επιχειρήματα και αλλοίωση του νοήματος του Κανονισμού της Βουλής έδειξε ότι δεν έχει διάθεση να κάνει δεκτό το σχετικό αίτημα της Νέας Δημοκρατίας.
"Εδώ μνημονεύονται μια σειρά εγγράφων που δεν τα έχουμε. Είναι σοβαρή η παράλειψη.Θα αναλάβετε να στείλετε αυτά τα έγγραφα σε όλα τα μέλη" είπε αρχικά η κα Χριστοδουλοπούλου ενώ επικαλέστηκε και άλλο άρθρο του Κανονισμού με το οποίο "προστατεύονται" οι Υπουργοί Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών από τέτοιου είδους ακροάσεις.
"Θα σας φέρουμε εμείς τα έγγραφα; Είναι όλα στη Βουλή" ήταν η πρώτη αντίδραση του Μάκη Βορίδη της Ν.Δ. Η κα Χριστοδουλοπούλου σαν να μην άκουσε έδωσε τον λόγο στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Παρασκευόπουλο ο οποίος υποστήριξε ότι η ενασχόληση της Βουλής με υπόθεση για την οποία υπάρχει ήδη εισαγγελική έρευνα θα συνιστούσε παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης.
Τον λόγο έλαβε ο Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος υποστήριξε ότι η επιτροπή μπορεί να ασχολείται εις βάθος με ένα ζήτημα και ότι κατ’επανάληψη η Βουλή έχει ασχοληθεί με ζητήματα στα οποία υπήρχε εν εξελίξει εισαγγελική έρευνα. Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε μάλιστα ότι το θέμα αφορά και στις διακρατικές σχέσεις. "Η έννοια της διακρατικής σύμβασης έχει ευτελιστεί στην περίπτωση αυτή. Πρέπει να υπάρχει πληρεξούσιο από τον υπουργό Εξωτερικών. Οι διακρατικές συμβάσεις του Υπουργείου Αμύνης υπογράφονται με πληρεξούσιο του ΥΠ.ΕΞ και εδώ κάτι τέτοιο δεν υπάρχει είπε. "Όλα τα έγγραφα που κατατέθηκαν στη Βουλή έχουν παραλήπτη την πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας" αντέτεινε η κα Χριστοδουλοπούλου.
Αντιλαμβανόμενος ότι η κυβερνητική πλειοψηφία δεν θα κάνει δεκτό το αίτημα ο κ. Βορίδης της Ν.Δ είπε ότι η Βουλή ασχολείται με τα πολιτικά ζητήματα της υπόθεσης και ότι για τη Ν.Δ είναι μείζον θέμα αν σε μια διακρατική συμφωνία το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας εμφανίζεται να εκπροσωπείται από ιδιωτική ελληνική εταιρεία.
Τα αίματα άναψαν όταν η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ επικαλέστηκε ξανά το άρθρο που προστατεύει τους Υπουργούς με τη Ν.Δ να απαντά ότι η κλήση πρέπει να απευθυνθεί και αν θέλουν οι Υπουργοί ας αρνηθούν.
Ο διάλογος είναι ενδεικτικός:
ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Τον κανονισμό τον κρίνουμε εμείς πρωτοτύπως. Θα καλέσω τον Υπουργό να έρθει εδώ να μας πει αν είναι μυστικό;
ΒΟΡΙΔΗΣ: Δεν σοβαρολογείτε. Εμείς καλούμε και αν θέλει αρνείται
Τα έγγραφα είναι στη διάθεση του συνόλου της Βουλής. Έχετε πρόσβαση ως βουλευτές.
ΓΚΙΟΛΑΣ (ΣΥΡΙΖΑ): Όλο αυτό είναι κακοπαιγμένο σήριαλ.
ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Υπάρχει σκοπιμότητα να μένει ανοικτό αυτό το ζήτημα
Αίσθηση προκάλεσε και η παρέμβαση του θεόδωρου Δρίτσα του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος ανέλαβε ρόλο συνηγόρου υπεράσπισης του Πάνου Καμμένου. "Για την Ελλάδα ο κ. Παπαδόπουλος ήταν εκπρόσωπος του άλλου κράτους . Και όλα τα έγγραφα αυτό λένε. Και όλες οι αποφάσεις για διακρατική συμφωνία μιλάνε. Και όλα τα έγγραφα διαβιβάζονται στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας. Αυτό είναι εν κρυπτώ διαδικασία με κάποιον μεσάζοντα; Θέμα θα υπήρχε αν η Ελλάδα έβαζε μεσάζοντα" είπε καλώντας τη Ν.Δ να αποσύρει το αίτημα.
Ο διάλογος που ακολούθησε ήταν εξ' ίσου θερμός.
ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Η συνεχιζόμενη καταχρηστική χρήση του 41Α δεν μπορεί να συνεχιστεί. Τα καλούμενα πρόσωπα πρέπει να είναι τα ίδια.
Απαξιώνεται σκοπίμως η επιτροπή για να διατηρηθεί ανοικτό ένα θέμα το οποίο πουλάει. Αν επιμένετε ξαναφτιάξτε το έγγραφο.
ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Έχετε την αίσθηση ότι η αντιπολίτευση πρέπει να απαγορευθεί. Ότι η κυβέρνηση μπορεί να κάνει ό,τι θέλει αλλά η αντιπολίτευση δεν πρέπει να μιλάει.
Η αντίληψη είναι αντισυνταγματική, αυταρχική, και δείχνει παντελή έλλειψη κατανόησης του τι σημαίνει κοινοβουλευτική δημοκρατία.
ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Τα ξέρουμε γι’αυτό υποστήκατε ήττα στην Ολομέλεια
ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Δεν ξέρετε τι είναι δικαίωμα μειοψηφίας
ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Σοβαρά; Δεν το ξέρω εγώ που είμαι μια ζωή στη μειοψηφία;
ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Είστε καθεστωτικοί και ανιστόρητοι
ΒΟΡΙΔΗΣ:Το νόημα είναι να μην ορίσουμε τη συνεδρίαση από τώρα να εισαχθεί στην επόμενη συνεδρίαση μετά τις γιορτές
ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Εγώ δεν μετέχω σε ψηφοφορία, τη θεωρώ παράνομη.
ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Σας δίνω τη δυνατότητα να την επαναφέρετε την πρόταση
ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Θα αποχωρήσουμε γιατί βλέπουμε μια αγωνία συγκάλυψης. Εσείς πηγαίνετε το θέμα σε βάθος χρόνου.
ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ Με δολιχοδρομίες και νομικισμούς παραβιάζετε βάναυσα τον κανονισμό. Πρέπει να γίνει πρόταση μομφής κατά της Προέδρου.
Τελικά Νέα Δημοκρατία και Ευάγγελος Βενιζέλος αποχώρησαν από την ψηφοφορία ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση κατέθεσε νέο αίτημα, επικαλούμενη αυτή τη φορά το δικαίωμα της μειοψηφίας (δικαίωμα που δίνει ο Κανονισμός να καλεί προς ακρόαση όποιο πρόσωπο θέλει ακόμα κι αν δεν έχει την πλειοψηφία) προσθέτοντας και άλλα πρόσωπα όπως τον Βασίλη Παπαδόπουλο και στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.
Στην "κωμική" ψηφοφορία που ακολούθησε με τη συμμετοχή μόνο κυβερνητικών βουλευτών το αρχικό αίτημα της Ν.Δ απορρίφθηκε.