Οι πλειστηριασμοί προκαλούν «σεισμό» και στον ΣΥΡΙΖΑ
Απόσυρση της τροπολογίας ζητά ο Μιχελογιαννάκης - Ένταση στη Βουλή με Παφίλη-Κοντονή-Βορίδη - Δεν ψηφίζει η Νέα Δημοκρατία
Αντιδράσεις και εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης να ποινικοποιήσει τις κινητοποιήσεις κατά της διενέργειας πλειστηριασμών κατοικιών.
Η επίμαχη τροπολογία προβλέπει την αυτεπάγγελτη δίωξη σε όποιον προκαλεί απλή σωματική βλάβη ή απειλεί με βία ή άλλη παράνομη πράξη ή παράλειψη, υπάλληλο πλειστηριασμού που διενεργείται κατά τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης. Με την ίδια τροπολογία τιμωρείται με τις προβλεπόμενες από την κείμενη νομοθεσία ποινές (φυλάκιση τριών ή έξι μηνών κατ' ελάχιστο όριο, κατά περίπτωση) όποιος εισέρχεται και παραμένει σε χώρους διεξαγωγής πλειστηριασμών κατά τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης, διακόπτοντας ή διαταράσσοντας την ομαλή διεξαγωγή αυτών.
Απόσυρση της τροπολογίας ζητά ο Μιχελογιαννάκης
Πρώτος στις εσωκομματικές αντιδράσεις κατά τις τροπολογίας ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης, ο οποίος ζητά την απόσυρση όλης της τροπολογίας.
Ο βουλευτής με δήλωσή του ξεκαθαρίζει ότι θα εισηγηθεί και θα παρακαλέσει τον Σταύρο Κοντονή να αποσύρει την τροπολογία, «μιας και η προστασία της πρώτης κατοικίας είναι επιβεβλημένο να νομοθετηθεί νομικά και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ποινικοποιείται η λαϊκή κινητοποίηση».
«Για την αυτεπάγγελτη δίωξη όσων ασκούν βία δεν το συζητά κανείς. Για αυτούς που εισέρχονται όμως στα κτήρια στα οποία διεξάγονται πλειστηριασμοί διαταράσσοντας την ομαλή διεξαγωγή αυτών πρέπει αναγκαστικά να το πάρουμε πίσω. Ο πλειστηριασμός καταλαβαίνει κανείς ότι θέλει προστασία . Σε καμία περίπτωση όμως DNA του ΣΥΡΙΖΑ δεν αφήνει περιθώρια για ποινικοποίηση λαϊκών κινητοποιήσεων» σημείωσε στη Βουλή ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης.
«Σήμερα στο νομοσχέδιο στο οποίο κατατέθηκε τροπολογία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, η οποία λέει ότι προβλέπεται αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη με ποινή φυλάκισης έξι ή τριών μηνών κατά περίπτωση, σε όποιον εισέρχεται και παραμένει σε χώρους διεξαγωγής πλειστηριασμών και φέρεται κατά της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης διακόπτοντας ή διαταράσσοντας την ομαλή διεξαγωγή αυτών» αναφέρει χαρακτηριστικά του ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης.
Κριτική στην κυβέρνηση εξαπέλυσε και ο Νίκος Φίλης, ζητώντας ότι πρέπει να υπάρξει «οριζόντια προστασία της πρώτης κατοικίας με βάση την αξία και να μην μείνει η κυβέρνηση στην συμφωνία κυρίων με τις τράπεζες».
«Πάνω από 40.000 πλειστηριασμοί έχουν υπολογιστεί να γίνουν για το 2018. Αυτοί δεν θα αφορούν μόνο βίλες με πισίνες, αλλά και φτωχόκοσμο. Ανθρώπους της πρώην μεσαίας τάξης που εξουθένωσε η κρίση. Θα κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους. Πρέπει να υπάρξει η δυνατότητα του δανειολήπτη να παίρνει το σπίτι του στην τιμή που θα τα αγοράζουν τα funds ή ο μειοδότης. Είναι στο χέρι μας να έρθουν καλύτερες μέρες» σημειώνει ο πρώην υπουργός Παιδείας.
Αντιδράσεις και στην Κουμουνδούρου
Μπορεί η κυβέρνηση να αισθάνεται σιγουριά επειδή το σύνολο των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων θέτει υπεράνω της πατρίδος τη διασφάλιση της ατομικής του ευημερίας, καθώς κανένας εξ αυτών δεν είναι ηλίθιος να παραστήσει τον ιδεολόγο για να εγκαταλείψει τα προνόμια που απολαμβάνει και να πάει σπίτι του, ωστόσο στην κομματική βάση της αριστεράς επικρατεί αναβρασμός και όσα στελέχη δεν σιτίζονται δωρεάν από το πρυτανείο της εξουσίας έχουν πέσει από τα σύννεφα και θεωρούν αδιανόητο αυτό που συμβαίνει με τους πλειστηριασμούς.
Δηλαδή την απόφαση για ποινικοποίηση των διαδηλώσεων, που επί της ουσίας δεν είναι τίποτε άλλο από ένα μεταμοντέρνο ιδιώνυμο.
Ακόμα και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που έχουν καταπιεί την έως τώρα επιχειρηματολογία της κυβέρνησης για πολλές αντικοινωνικές παρεμβάσεις, δεν μπορούν να χωνέψουν ότι η «αριστερά», που μέχρι πρότινος πρωταγωνιστούσε σε κινήματα του τύπου «Δεν πληρώνω», τώρα έχει περάσει στο άλλο άκρο του αυταρχισμού και νομοθετεί τις συλλήψεις διαδηλωτών.
Έντονη αντιπαράθεση Κοντονή-Παφίλη στη Βουλή
Νωρίτερα σήμερα σημειώθηκε έντονη αντιπαράθεση στη Βουλή για την επίμαχη τροπολογία μεταξύ του εκπροσώπου του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη και του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή.
Ανοίγοντας τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου που ήδη έχει δεχθεί 16 υπουργικές τροπολογίες μεταξύ των οποίων και η επίμαχη για τους πλειστηριασμούς ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης κάλεσε την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης να αποσύρει τη ρύθμιση.
Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής υποστήριξε πως η τροπολογία δεν εισάγει νέο αυστηρό πλαίσιο αλλά επεκτείνει το ήδη αυστηρό και στους χώρους που θα διεξάγονται ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.
«Στην αρχή κάθε περιόδου η Βουλή μοιράζει στους βουλευτές το Σύνταγμα και τον Κανονισμό. Θα παρακαλούσα να μοιράζει και τον Ποινικό Κώδικα. Έδωσα να φωτοτυπηθεί και να μοιραστεί το άρθρο 334 του ΠΚ για να συγκρίνουν οι βουλευτές τι αλλάζει στη νομοθεσία» είπε αρχικά ο υπουργός Δικαιοσύνης για να προσθέσει: «Η προσθήκη που γίνεται είναι σε χώρο που χρησιμοποιείται από υπάλληλο πλειστηριασμού κατά την διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης. Για τα ειρηνοδικεία δεν αλλάζει τίποτα. Παραμένει ως έχει από το 1950. Προσθέσαμε την διάταξη για τα γραφεία των συμβολαιογράφων επειδή θα γίνονται ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Ό,τι ισχύει για τους δημόσιους πλειστηριασμούς στα ειρηνοδικεία από το 1950 θα ισχύει και για τους ηλεκτρονικούς».
«Το καινούργιο είναι ότι εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια βγαίνουν στο σφυρί. Αυτή είναι η νέα κατάσταση. Δεν κάνουμε παραπληροφόρηση. Λέμε ότι δημιουργούνται καταστάσεις για βία με τη διάταξη που φέρνετε. Ποιος σας λέει ότι εμείς συμφωνούμε με την υφιστάμενη διάταξη;» ανταπάντησε ο κ. Παφίλης.
Έντονη ήταν η αντίδραση του υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή, τόσο για το αίτημα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ, Θανάση Παφίλη, να αποσυρθεί η τροπολογία, όσο και για τις αιτιάσεις των άλλων εκπροσώπων της αντιπολίτευσης που τον κατηγόρησαν ότι αντί για προστατευτική διάταξη της πρώτης κατοικίας έφερε μία διωκτική ρύθμιση.
«Δεν υπάρχει απόλυτη προστασία της πρώτης κατοικίας δανειοληπτών που έχουν λάβει στεγαστικά δάνεια και ζητάνε τη δικαστική προστασία ή έχουν δικαστικές αποφάσεις. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία πρώτη κατοικία που να έχει φτάσει σε πλειστηριασμό. Αν υπάρχει θα είναι από ιδιωτικά δάνεια αλλά εκεί δεν μπορεί να παρέμβει η νομοθετική εξουσία. Οι πλειστηριασμοί που γίνονται αφορούν μεγαλοκαρχαρίες και μεγαλοοφειλέτες, που πήραν εκατομμύρια δάνεια, δεν πλήρωναν και έφτιαχναν βίλες» ανέφερε ο κ. Κοντονής.
Παράλληλα, έκανε λόγο για παραπληροφόρηση που υπάρχει, σημειώνοντας πως ό,τι ισχύει για τους δημόσιους πλειστηριασμούς στα ειρηνοδικεία το ίδιο θα ισχύει και για τα γραφεία των συμβολαιογράφων που διενεργούν ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. «Η διάταξη αυτή συνδέεται μόνο με την προστασία των συμβολαιογράφων που διενεργούν ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και εναρμονίζει το καθεστώς που υπάρχει για τους φυσικούς πλειστηριασμούς με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς» τόνισε.
«Εκατοντάδες σπίτια πρώτης κατοικίας βγαίνουν στο σφυρί. Εμείς λέμε ότι με τη διάταξη δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για το αυτεπάγγελτο, για ένταση βίας και καταστολής για αυτούς που διαμαρτύρονται. Είναι πολιτικό το ζήτημα και προμηνύει τι θα γίνει από τον καινούργιο χρόνο» αντέτεινε ο κ. Παφίλης.
«Πρέπει να αρθούν οι παρεξηγήσεις ή οι κακοπροαίρετες ερμηνείες. Δεν νομοθετούμε τίποτα καινούργιο. Μόνο την προστασία των συμβολαιογράφων όταν ενεργούν ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς στο γραφείο τους» απάντησε ο κ. Κοντονής.
Δεν ψηφίζει η Νέα Δημοκρατία
Και η Νέα Δημοκρατία τάσσεται κατά της τροπολογίας, όπως ξεκαθάρισε ο Μάκης Βορίδης στη Βουλή, ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τη θέση της για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
«Σας ρωτάμε. Έχετε στόχο να νομοθετήσετε και αποτελεσματικά να προστατεύσετε την πρώτη κατοικία γιατί μέχρι τέλους προστατεύονται νομοθετικά; Γιατί αντί να φέρετε προστατευτική διάταξη φέρατε καταδιωκτική διάταξη» επισήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, και πρόσθεσε: «Αυτό γίνεται μπροστά στο αδιέξοδο που βρίσκεται η κυβέρνηση, προκειμένου να εξελίσσονται ομαλά οι πλειστηριασμοί. Από το "κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη" τώρα θα γίνεται αυτεπάγγελτη δίωξη για όποιον παρενοχλεί υπάλληλο που διενεργεί ηλεκτρονικό πλειστηριασμό».
Ο υπουργός Δικαιοσύνης απάντησε ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας ισχύει μέχρι 31/12/2018, ενώ κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις πως είχαν αφήσει στο έλεος των τραπεζών τους δανειολήπτες πρώτης κατοικίας. «Όταν ανέλαβε αυτή η κυβέρνηση βρήκε μηδενικό πεδίο προστασίας, γιατί ο νόμος για την προστασία της ίσχυε μέχρι τέλη του 2014. Εμείς, και μάλιστα μονομερώς, από τη πρώτη στιγμή, νομοθετήσαμε την απόλυτη προστασία της πρώτης κατοικίας μέχρι τις 31/12/2018» ανέφερε.
Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, έκανε λόγο για επιλεκτική ευαισθησία του υπουργού Δικαιοσύνης. «Πράγματι, δεν είναι καινούργια διάταξη. Έχετε δύο μέτρα και δύο σταθμά, όμως. Γιατί δεν βάζετε και αυτεπάγγελτες διώξεις στους "Ρουβίκωνές;"» υπογράμμισε.
Νέα πορεία από το ΠΑΜΕ
Η ψήφιση της τροπολογίας στη Βουλή για αυτεπάγγελτη δίωξη όσων εμποδίζουν τη διαδικασία των πλειστηριασμών, έφερε την αντίδραση του ΠΑΜΕ, που οργανώνει για σήμερα το απόγευμα στις 18:00, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη πλατεία Κλαυθμώνος.
«Είναι ακόμη μια πρόκληση η οποία και αυτή θα πάρει την ανάλογη απάντηση από το οργανωμένο Εργατικό κίνημα. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προχωράει σε μέτρα καταστολής ενάντια στο Εργατικό λαϊκό κίνημα που αντιδρά στην αρπαγή της λαϊκής κατοικίας. Πριν λίγες μέρες στο στόχαστρο τους μπήκε η απεργία σήμερα η κινητοποιήσεις στα ειρηνοδικεία, αύριο όπου επιτάσσουν τα μονοπώλια για την εξασφάλιση της κερδοφορίας τους. Ο κατήφορος τους δεν έχει σταματημό», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΠΑΜΕ που κάνει κάλεσμα στον κόσμο να δώσει δυναμικό παρών στη σημερινή συγκέντρωση.