Τα πρώτα ονόματα για τα ψηφοδέλτια του «Κινήματος Αλλαγής»
Το «Μωσαϊκό» των υποψηφίων: Τα «βαριά» ονόματα, οι πρωτοεμφανιζόμενοι, οι δημοσιογράφοι και τα νέα στελέχη
Μπορεί η πολιτική επικαιρότητα να κινείται σε εορταστικούς ρυθμούς, ωστόσο, στο «Κίνημα Αλλαγής» προετοιμάζονται πυρετωδώς για το Ιδρυτικό Συνέδριο του νέου φορέα. Παράλληλα, στο τραπέζι των συζητήσεων, βρίσκεται και η προετοιμασία για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων των επόµενων εθνικών εκλογών, προκειμένου να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν πιθανές πολιτικές εξελίξεις.
Η επανένωση του χώρου και η κοινωνική δυναμική που καταγράφει το εγχείρημα ίδρυσης του νέου ενιαίου φορέα, φαίνεται μάλιστα να αποτελεί για πολλούς σημαντικό κίνητρο για την ένταξή τους στις εκλογικές λίστες του κόμματος, με ηγετικά στελέχη να υπογραμμίζουν ότι το ενδιαφέρον είναι ίσως το μεγαλύτερο των τελευταίων 5 ετών.
Ήδη, κεντρικά στελέχη του «Κινήματος Αλλαγής» είναι σε επαφή με στελέχη από όλη την Ελλάδα, με στόχο τα ψηφοδέλτια να έχουν άρωμα διεύρυνσης, μεγάλη δόση ανανέωσης, αλλά και να στοχεύουν σε ειδικά εκλογικά κοινά.
Έτσι, σε αυτό το πλαίσιο, η ονοματολογία καλά κρατεί. Εκτός από τους νυν βουλευτές των κομμάτων που συγκροτούν το νέο φορέα, οι οποίοι δεδομένα θα είναι όλοι υποψήφιοι, πληροφορίες αναφέρουν ότι μια σειρά από στελέχη ετοιμάζονται να ριχτούν στη μάχη του σταυρού, με αποτέλεσμα να αναμένεται να διαμορφωθεί ένα άκρως ενδιαφέρον «µωσαϊκό» πιθανών υποψήφιων βουλευτών.
Καταρχήν, η επικεφαλής του νέου φορέα, Φώφη Γεννηματά καλείται να λύσει πέντε γρίφους σχετικά με τις υποψηφιότητες των Γιώργου Παπανδρέου , Ευάγγελου Βενιζέλου, Σταύρου Θεοδωράκη , Θανάση Θεοχαρόπουλου και Νίκου Ανδρουλάκη, ενώ όσον αφορά τις πρώτες και εκλόγιμες θέσεις του ψηφοδελτίου Επικρατείας, θα τα χειριστεί προσωπικά η ίδια.
Να σημειωθεί ότι ο Γιώργος Παπανδρέου, ως πρώην πρωθυπουργός, εκλέγεται χωρίς σταυρό, αρκεί το κόμμα να πάρει έδρα στη συγκεκριμένη περιφέρεια. Πληροφορίες τον θέλουν να προτιμά την Αχαΐα ή εναλλακτικά την περιφέρεια Αττικής.
Όσον αφορά τον Ευάγγελο Βενιζέλο, το ενδεχόμενο να τεθεί επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του νέου φορέα φαίνεται να απομακρύνεται, και αν τελικώς διεκδικήσει έδρα, θα είναι υποψήφιος στην περιφέρεια που παραδοσιακά πολιτεύεται, στην Ά Θεσσαλονίκης, έδρα την οποία ετοιμάζεται να διεκδικήσει και ο εκ των υπερασπιστών του Γιώργου Παπανδρέου , ο Χάρης Καστανίδης.
ΤΑ «ΒΑΡΙΑ» ΟΝΟΜΑΤΑ
Στο Λεκανοπέδιο αναμένεται να κατέβουν ουσιαστικά όλα τα βαριά ονόματα του νέου φορέα. Ενδεικτικά, εκτός από τους νυν βουλευτές, Ανδρέα Λοβέρδο, Κώστα Σκανδαλίδη, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Γιώργου Μαυρωτά, Γρηγόρη Ψαριανό, Γιώργο Αμυρά και Σπύρο Λυκούδη, υποψήφιοι αναμένεται να είναι οι Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Νίκος Ανδρουλάκης, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Καμίνης και Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.
Στο κάδρο των πιθανών νέων υποψηφιοτήτων από τη ΔΗΜΑΡ, σε Ά και Β Αθηνών, αναμένεται να πολιτευθούν οι Δημήτρης Χαλαζωνίτης, Γιώργος Γιάνναρος και Θεόδωρος Μαργαρίτης, ενώ στο ψηφοδέλτιο της πρώτης περιφέρειας αναμένεται να συμμετάσχει εκ νέου ο Παύλος Γερουλάνος.
Στην Β΄Αθηνών υποψήφιοι θα είναι εκ νέου οι Τόνια Αντωνίου, Γιάννης Ραγκούσης και Μιχάλης Καρχιμάκης, ενώ στον κατάλογο με τις πιθανές νέες παρουσίες του ψηφοδελτίου αναμένεται να εισέλθουν οι Δημήτρης Χατζησωκράτης και Γιάννης Αμοιρίδης.
Στην ίδια περιφέρεια, στη μάχη του σταυρού είναι έτοιμοι να ριχτούν μια σειρά από στελέχη και εκπρόσωποι της νέας γενιάς, όπως η αν. εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νάντια Γιαννακοπούλου, ο Λάμπρος Ρώσσης, ο Κώστας Πανταζής, η Κατερίνα Βαλαβάνη, η Αλεξάνδρα Σαγρή, η Νανά Βρυώνη, η Ρένια Ζαρκαδούλα, η Μαριλένα Χρυσανθοπούλου, ο Παναγιώτης Βλάχος από το Ποτάμι κ.α.
Στην Αττική, υποψήφιος αναμένεται να είναι ο Δημήτρης Τσιόδρας, ενώ ακούγονται πολύ έντονα τα ονόματα του γραμματέα της ΔΗΜΑΡ, Γιώργου Μπουλμπασάκου, καθώς και των Γιάννη Σμέρου, Σπύρου Βρεττού, Παντελή Ασπραδάκη και Αθηνάς Δρέττα.
Στη Α’ Πειραιά, σίγουρη είναι η εκ νέου υποψηφιότητα του Δημήτρη Καρύδη, ενώ ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, Στέλιος Μανουσάκης, ο πρώην πρόεδρος του ΕΟΤ, Χρήστος Πάλλης και ο δικηγόρος, Βασίλης Κατσαφάδος, ενώ έντονα ακούγεται το όνομα του δημοσιογράφου Ανδρέα Παπαδόπουλου.
Στη Β΄Πειραιά υποψήφιοι θα είναι οι Δημήτρης Λιντζέρης, ο δικηγόρος, Παντελής Καμμάς και Δημήτρης Διαμαντίδης, ενώ στο παιχνίδι φαίνεται ότι μπαίνουν ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Νήσων και δημοσιογράφος, Δημήτρης Κατσικάρης και ο πρώην Νομαρχιακός Σύμβουλος, Λεωνίδας Αθανασιάδης. Τη λίστα στον Πειραιά αναμένεται να συμπληρώσουν οι Γεράσιμος Γεωργάτος και Έφη Παγκάλου από τη ΔΗΜΑΡ, καθώς και η Μαρία Ρεπούση.
ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σε ό,τι αφορά τη Θεσσαλονίκη, στην πρώτη εκλογική περιφέρεια της συμπρωτεύουσας, αναμένεται να πολιτευθούν οι Αντώνης Σαουλίδης, Πέννυ Δαλαμπούρα, Γιώργος Πινακίδης, Μαρία Λυκουριώτη και Χριστίνα Παπαδοπούλου. Στην Β΄Θεσσαλονίκης, δίπλα στον νυν βουλευτή Γιώργο Αρβανιτίδη, αναμένεται να τοποθετηθούν, μεταξύ άλλων, ο Γραμματέας της Ν. Ε του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Κυανίδης και ο Αλέξανδρος Διαμαντόπουλος.
Στο Ηράκλειο, πέραν του βουλευτή, Βασίλη Κεγκέρολγου, στα νέα πρόσωπα συγκαταλέγεται ο Νίκος Μπουνάκης από τη νέα γενιά, ο οποίος αναπτύσσει έντονη κινητικότητα, ενώ υποψήφιοι αναμένεται να είναι οι Φραγκίσκος Παρασύρης, Μενέλαος Μποκέας, και Χρήστος Στρατάκης.
Στα Χανιά υποψήφιος θα είναι εκ νέου ο Νίκος Καλογερής, ενώ στο Ρέθυμνο, είναι πολύ πιθανό να βρίσκεται στο ψηφοδέλτιο ο πρώην Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Ρεθύμνου και πρώτος σε σταυρούς τον Ιανουαρίου του 2015, Γιάννης Λίτινας.
Στο Κιλκίς θα είναι και πάλι υποψήφιος ο Γιώργος Φραγγίδης, ενώ έχουν ακουστεί και τα ονόματα των Νάσου Τσιραμπίδη και Γιώργου Αναστασιάδη.
Στη Χαλκιδική την ανανέωση του ψηφοδελτίου θα κληθεί να συμβολίσει το μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΔΗΣΥ, Απόστολος Πάνας. Εκ νέου στη λίστα θα είναι ο Χρήστος Κομπόγιαννος, ενώ από το Ποτάμι ακούγεται πολύ έντονα το όνομα της Μαρίας Παπαδημητρίου.
Στην Ημαθία, σίγουρη θεωρείται η υποψηφιότητα του Άγγελου Τόλκα, Στα Γρεβενά, ακούγονται έντονα τα ονόματα των Δημήτρη Πρίντζα και Δημήτρη Ψευτογκά, ενώ στην Καστοριά αναμένεται να είναι εκ νέου υποψήφιος ο Παναγιώτης Κωστούλας, αλλά και ο Θωμάς Αναστασίου.
Στην Ξάνθη, ερωτηματικό παραμένει αν θα είναι υποψήφιος ο πρώην υπουργός Σωκράτης Ξυνίδης, ενώ στον ίδιο νομό έντονη κινητικότητα αναπτύσσει ο Χρήστος Γκαρπούνης από τη ΔΗΜΑΡ.
Στη Δράμα, την βουλευτή Χαρά Κεφαλίδου, αναμένεται να πλαισιώσει, μεταξύ άλλων, ο Παναγιώτης Χατζηγεωργίου από τη ΔΗΜΑΡ, ενώ ακούγεται έντονα και το όνομα του πρώην υπουργού, Χρήστου Αηδόνη.
Στον Έβρο η υποψηφιότητα του Σταύρου Βαβία θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, ενώ ακούγεται έντονα και το όνομα του πρώην δημάρχου Φερών, κ. Ούστογλου.
Στη Θεσσαλία και στο ψηφοδέλτιο της Μαγνησίας υποψήφιος εκ νέου θα είναι ο δημοσιογράφος, Γιάννης Αναστασίου, ενώ «κλειδωμένη» θεωρείται η υποψηφιότητα του αναπληρωτή εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Σπύρου Καρανικόλα. Νέα είσοδο είναι πιθανόν να αποτελέσει ο Φώτης Λαμπρινίδης από τη ΔΗΜΑΡ.
Στην Λάρισα, µε τον νυν βουλευτή Κώστα Μπαργιώτα θα «κονταροχτυπηθούν» ο πρώην υπουργός Φίλιππος Σαχινίδης και ο Νίκος Τσιλμίγκας, ενώ στο ψηφοδέλτιο θα βρίσκεται και το στέλεχος της ΔΗΜΑΡ, Θωμάς Ψύρρας.
Στην Αχαϊα, πλην του νυν βουλευτή, Θεόδωρου Παπαθεοδώρου, αναμένεται να πολιτευθεί εκ νέου ο Νίκος Τσούκαλης, ενώ στην Ηλεία, εκτός του Γιάννη Κουτσούκου, θα είναι υποψήφιος, μεταξύ άλλων, ο Μιχάλης Κατρίνης.
Την εκλογική μάχη θα δώσει στην Ρόδο, απέναντι στον Δημήτρη Κρεμαστινό, ο Βάιος Καλοπήτας, που ανήκει στη νέα γενιά.
Στην Αρκαδία, εκτός του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, ακούγεται το όνομα του διαιτολόγου Δημήτρη Μπερτζελέτου. Στην Αργολίδα, δίπλα στον νυν βουλευτή Γιάννη Μανιάτη, αναμένεται να μετρήσει για πρώτη φορά τις δυνάμεις του ο Γιάννης Στεφάνου, ενώ στη Μεσσηνία, είναι πολύ πιθανό να βρίσκεται στο ψηφοδέλτιο ο Μενέλαος Γερονικολός από τη νέα γενιά.
Στην Αιτωλοακαρνανία, εκτός του νυν βουλευτή, Δημήτρη Κωνσταντόπουλου, στη λίστα θα είναι ο Θάνος Μωραϊτης, ενώ πιθανολογείται η υποψηφιότητα του Θανάση Κατερινόπουλου.
Από κει και πέρα, για τη μάχη της κάλπης, ακούγονται τα ονόματα και άλλων προσώπων, όπως των Ανδρέα Σπυρόπουλου για τη Θεσπρωτία, Βασίλη Παντελίδη για τη Φλώρινα, Άρη Μερεντίτη και Τάσου Κατσιάνη για τα Τρίκαλα, Κωνσταντίνου Κωνή για την Πρέβεζα, Σωτήρη Ζαρμπαλά για τα Ιωάννινα, Κωνσταντίνας Αντερριώτη για τη Φθιώτιδα, Βασίλη Κόλλια για τη Βοιωτία, Κώστα Τριαντάφυλλου για τη Χίο, Μιχάλη Χάλαρη για τις Κυκλάδες, Μάνου Επιτροπάκη για την Ά Αθηνών, Άγγελου Φωτίου για τις Σέρρες, Νίκου Ανδρουλακάκη και Χρήστου Κακλαμάνη για τη Β΄Αθήνας, Τάσου Δαρσινού και Κατερίνας Φαρμάκη για την Κορινθία.
ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ
Ανάμεσα στις ζυμώσεις για τους πιθανούς υποψηφίους ακούγονται και ονόματα δημοσιογράφων. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, η ΔΗΜΑΡ αναμένεται να προτείνει για τις εκλογικές λίστες τους Γιάννη Αργυρό, Σταμάτη Μαλέλη, Δημήτρη Στάμου και Χρήστο Μέγα.
Περιφέρεια αναζητείται για τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Παύλου Χρηστίδη, ο οποίος, ωστόσο, εξετάζει και το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα στις ευρωεκλογές το 2019.
Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα είναι υποψήφιος ο πρώην υπουργός και νυν διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου της Φώφης Γεννηματά, Μανώλης Όθωνας, λόγω του επιτελικού του ρόλου, αλλά και των αυξημένων υποχρεώσεων που θα έχει στο δρόμο προς τις εθνικές εκλογές.
*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Στο Καρφί», 22/12/2017