«Αποπροσανατολιστική» χαρακτήρισε την τοποθέτηση δικαστικών κύκλων ότι έχει ευθύνες η κυβέρνηση για το γεγονός ότι τρομοκράτες επέλεξαν να χτυπήσουν το Εφετείο Αθηνών ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό ACTION 24 και είπε πως είναι «επικίνδυνη» η αντίληψη ότι ουδείς έχει το δικαίωμα να ασκεί κριτική, διότι αυτή η κριτική θα μπορούσε να οδηγήσει σε βίαιη ενέργεια και αυτή η βίαιη ενέργεια να οδηγήσει στην τρομοκρατία.

«Είναι δεδομένο ότι η κυβέρνηση από το πρώτο δευτερόλεπτο έχει καταδικάσει απερίφραστα αυτή την τρομοκρατική ενέργεια, η οποία είναι ευθεία επίθεση στο κράτος δικαίου, τη δικαιοσύνη και τη δημοκρατία. Μέχρις εκεί όλα καλά. Εκεί που τα πράγματα αρχίζουν να εκτροχιάζονται είναι όταν δικαστικοί κύκλοι επιλέγουν να επιχειρήσουν να ταυτίσουν την τρομοκρατική αυτή ενέργεια με την κυβέρνηση ή, αν όχι να ταυτίσουν, να θεωρήσουν ότι είναι η κυβέρνηση που ευθύνεται για το γεγονός ότι κάποιοι τρομοκράτες επέλεξαν να χτυπήσουν σήμερα το πρωί το Εφετείο Αθηνών. Πρόκειται περί πραγματικά αποπροσανατολιστικής τοποθέτησης», είπε ο κ. Τζανακόπουλος και πρόσθεσε: «Βεβαίως η διάκριση των εξουσιών είναι μία από τις αρχές της δημοκρατίας. Μια άλλη αρχή είναι η αρχή της ελευθερίας να διατυπώνονται απόψεις. Οι δικαστικές αποφάσεις δημοσιεύονται για να μπορούν να κρίνονται. Αυτό που δεν είναι αποδεκτό κατ' αρχάς είναι οι δικαστικοί κύκλοι να προσπαθούν να ταυτίσουν την κυβέρνηση με τρομοκρατικές ενέργειες. Αυτό είναι το πρώτο μη αποδεκτό. Το ότι από την κριτική περνάμε στην πέτρα και από την πέτρα περνάμε στην τρομοκρατία, αυτή είναι η επικίνδυνη αντίληψη. Το ότι ουδείς έχει το δικαίωμα να ασκεί κριτική, διότι αυτή η κριτική θα μπορούσε να οδηγήσει σε βίαιη ενέργεια και αυτή η βίαιη ενέργεια να οδηγήσει στην τρομοκρατία».

Στη συνέχεια ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι «η κοινωνική απαίτηση να μην εκπλειστηριαστεί καμιά πρώτη κατοικία είναι μια δίκαιη απαίτηση, γι' αυτό και η κυβέρνηση παρακολουθεί στενότατα τη διαδικασία των πλειστηριασμών. 

Οποιοσδήποτε έχει υπαχθεί στον νόμο Κατσέλη μέχρι τις 31/12/2018 προστατεύεται η πρώτη κατοικία του μέχρι και του ποσού των 280.000 ευρώ», επισήμανε ο κ. Τζανακόπουλος και συνέχισε λέγοντας πως πιστεύει ότι δεν θα υπάρξει εκπλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, διότι από εκεί και πέρα υπάρχει η εκπεφρασμένη βούληση των τραπεζών να δουλέψουν στην κατεύθυνση, ο βασικός όγκος, αν όχι το σύνολο, των πλειστηριασμών που θα γίνουν να αφορούν τους μεγαλοοφειλέτες και τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Υποστήριξε ότι τεχνικά ήταν λάθος η συγκεκριμένη τοποθέτηση του κ. Στουρνάρα (σ.σ. για ένα προληπτικό πρόγραμμα στήριξης) και χρονικά ήταν ατυχής η στιγμή, διότι αν ήθελε να πει κάτι τέτοιο, θα έπρεπε να το πει τουλάχιστον πριν από το Eurogroup του Ιουνίου, αφενός, και, αφετέρου, όχι δεκαπέντε, είκοσι, τριάντα μέρες πριν ξεκινήσει η τελική διαδικασία διαπραγμάτευσης για την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο».

«Μια τέτοια δήλωση μπορεί, τελικά, να λειτουργήσει και εις βάρος της χώρας», είπε διευκρινίζοντας πως δεν λέει ότι το κάνει επίτηδες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, διότι μπορεί να μη θεωρεί ότι κάτι τέτοιο βλάπτει.

Μίλησε για μια «προσωπική παρέμβαση» του κ. Στουρνάρα και σημείωσε πως αν είναι πολιτική ή όχι θα κριθεί από τα πράγματα.

Είπε, ακόμα, ότι δεν υπάρχει θέμα σύγκρουσης, ούτε σχέσεων της κυβέρνησης με τον κ. Στουρνάρα, διότι, όπως επισήμανε, «ο κεντρικός τραπεζίτης κάνει τη δουλειά του έτσι όπως ορίζει ο νόμος και ο νόμος ορίζει με σαφήνεια ότι οφείλει να προστατεύει και να εγγυάται τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, πάντοτε στο πλαίσιο των πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης. Εκ του νόμου λοιπόν δεν υπάρχει δυνατότητα να υπάρχει σύγκρουση».