Οι παροχές της κυβέρνησης που «δείχνουν» εκλογές το 2018
Εμφανέστατη η σκοπιμότητα της κυβέρνησης για «πριμοδότηση» στοχευμένων ομάδων
Το κύµα παροχών από την κυβέρνηση το τελευταίο διάστηµα, καθώς και µια σειρά από νοµοθετικές πρωτοβουλίες, µπορεί να διαψεύδεται επισήµως ότι έχουν σχέση µε τον χρόνο των εκλογών, αλλά µια προσεκτική παρατήρηση της πληθυσµιακής τους κατανοµής οδηγεί σε συµπεράσµατα για τις σκοπιµότητες και τις σκέψεις που τις υπαγόρευσαν.
Η κυβέρνηση βρίσκεται σε σταθερή δηµοσκοπική πτώση, η οποία δεν παρατηρείται µόνο σε ποσοτικά, αλλά κυρίως σε ποιοτικά χαρακτηριστικά, στα οποία κυριαρχούσε στο παρελθόν. ∆εν είναι τυχαίο ότι δύο από τις βασικότερες χριστουγεννιάτικες παροχές της κυβέρνησης στοχεύουν στις δύο ηλικιακές οµάδες στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε το προβάδισµά του, ενώ οι νοµοθετικές πρωτοβουλίες εµφανίζουν σαφές ιδεολογικό πρόσηµο και συµπίπτουν και µε την οµάδα των νέων.
Ολα αυτά, βέβαια, τη στιγµή που ο Προϋπολογισµός φέρνει επιβαρύνσεις ύψους 1,8 δισ. για τους φορολογουµένους και οι όροι που θα πρέπει να τηρεί η Ελλάδα για τα επόµενα χρόνια είναι ιδιαίτερα σκληροί. Ενδεικτική είναι η δέσµευση για πλεονάσµατα ύψους 3,5% µέχρι το 2022. Το µεγαλύτερο πρόβληµα για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι άλλο από τους νέους, µια ηλικιακή οµάδα στην οποία έχει χάσει το προβάδισµά του από τον περασµένο Μάιο.
Η µάχη για την ηλικιακή οµάδα 17-44 είναι ιδιαίτερα σκληρή. Η Ν.∆. στη δηµοσκόπηση του Ιουλίου είχε προβάδισµα µε 21,3% έναντι 16,2% του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στη δηµοσκόπηση της Metron Analysis τον Νοέµβριο για «Τα Νέα» η διαφορά µειώθηκε, µε τη Ν.∆. να συγκεντρώνει 18,5% έναντι 16,3% του ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση για να αντιµετωπίσει τη δηµοσκοπική της κάµψη, παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία βελτιώθηκαν σε νεότερες µετρήσεις της Metron, ενώ στις τελευταίες τάσεις της MRB σηµείωσαν ισοπαλία µε 22,1%, προχώρησε σε µια διπλή κίνηση.
Το περασµένο Σαββατοκύριακο, όταν ήταν σε εξέλιξη το Συνέδριο Αρχών και Θέσεων της Νέας ∆ηµοκρατίας και όλα τα φώτα ήταν στραµµένα στον Κ. Μητσοτάκη, ανακοινώθηκε η απόφαση της υπουργού Εργασίας, Εφης Αχτσιόγλου, για χορήγηση έκτακτης οικονοµικής ενίσχυσης, ύψους 400 ευρώ, σε κάθε εγγεγραµµένο στον ΟΑΕ∆ µη επιδοτούµενο άνεργο ηλικίας 18 έως 24 ετών. Για την εν λόγω παροχή δεσµεύθηκε κονδύλι άνω των 20.000.000 ευρώ, µε τους δικαιούχους να ανέρχονται σε περίπου 55.000.
Η κυβέρνηση, ωστόσο, δεν αρκείται µόνο στην παροχή των 400 ευρώ, αλλά στοχεύει και σε όσους θα αποκτήσουν δικαίωµα ψήφου µέσα στα επόµενα χρόνια, προετοιµάζοντας νοµοσχέδιο για την απλοποίηση των µετεγραφών. Το νοµοσχέδιο για τις αλλαγές στην Παιδεία, οι οποίες προσοµοιάζουν σε παροχές, ανακοίνωσε ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας, Κ. Γαβρόγλου, κατά τη διάρκεια της παρέµβασής του στη συζήτηση για τον Προϋπολογισµό στη Βουλή. Ο υπουργός Παιδείας προανήγγειλε την κατάθεση νόµου τον προσεχή Φεβρουάριο, µε τον οποίο ουσιαστικά απελευθερώνονται οι µετεγγραφές για τα αδέρφια, στοχεύοντας όχι µόνο στους ίδιους τους µαθητές, που θα επωφεληθούν των αλλαγών ως φοιτητές και ψηφοφόροι, αλλά και στους γονείς τους, εξοικονοµώντας τους ένα µεγάλο ποσό το οποίο θα δαπανούσαν.
Κοινωνικό μέρισμα
Η κυβέρνηση επανάλαβε για δεύτερη συνεχή χρονιά τη διανοµή κοινωνικού µερίσµατος στους συνταξιούχους και τους µισθωτούς, µε σαφώς πιο αυστηρά κριτήρια, διευρύνοντας τις οµάδες που επωφελήθηκαν, καθώς πέρυσι ήταν αποκλειστικά για συνταξιούχους. Η απόφαση αυτή αποτυπώνει σε µεγάλο βαθµό τις δηµοσκοπικές απώλειες που εµφανίζει. Μεταξύ Ιουλίου και Νοεµβρίου, στις δύο δηµοσκοπήσεις της Metron Analysis για τα «Π» και «Τα Νέα», αντίστοιχα, η Νέα ∆ηµοκρατία διατηρεί σταθερό προβάδισµα απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, τόσο στην ηλικιακή οµάδα 55-64 όσο και στην 65+. Η παροχή του κοινωνικού µερίσµατος, µάλιστα, αποκτά ιδιαίτερη αξία, καθώς από το 2019 οι συνταξιούχοι θα δουν τις απολαβές τους να ψαλιδίζονται αισθητά, λόγω της εφαρµογής του νόµου Κατρούγκαλου. Η κυβέρνηση προχώρησε και σε µια διπλή κίνηση για τους κατοίκους των νησιωτικών περιοχών.
Από τη µια ανακοίνωσε την καταβολή ειδικού µερίσµατος ύψους 25 εκατ. µε εισοδηµατικά κριτήρια για τους κατοίκους νησιών στα οποία θα αυξηθεί ο ΦΠΑ από την 1η Ιανουαρίου. Το µέρισµα για τους κατοίκους των νησιών που υπάγονται στους νοµούς Εβρου, Λέσβου, Χίου, Σάµου και ∆ωδεκανήσου ξεκινά από τα 500 ευρώ για τα µονοπρόσωπα νοικοκυριά και φτάνει έως και τα 2.100 ευρώ για πολυµελή νοικοκυριά.
Η συγκεκριµένη παροχή αποτελεί αντιστάθµισµα της αναστολής αύξησης του ΦΠΑ σε πέντε νησιά. Συγκεκριµένα, την ώρα που στη Βουλή ψηφιζόταν ο Προϋπολογισµός του 2018, το υπουργείο Οικονοµικών ανακοίνωσε παράταση έως τις 30 Ιουνίου του ευνοϊκού καθεστώτος ΦΠΑ σε Λέσβο, Χίο, Σάµο, Κω και Λέρο, που δέχονται το κύριο βάρος των προσφυγικών και µεταναστευτικών ροών. Η εν λόγω εξαγγελία της κυβέρνησης συνδέεται άµεσα µε την εικόνα που παρουσιάστηκε στη δηµοσκόπηση της Κάπα Research για το «Εθνος», στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ υπολείπεται και στο Βόρειο αλλά και στο Νότιο Αιγαίο (24,7%-15,6% και 24,6%16%, αντίστοιχα). Στο κύµα παροχών από την κυβέρνηση του τελευταίου διαστήµατος εντάσσονται και δύο ακόµα πρωτοβουλίες. Αφενός η προκήρυξη 7.180 θέσεις πλήρους απασχόλησης για οκτώ µήνες σε 34 δήµους, αφετέρου το πακέτο µέτρων που θα ισχύσουν για τους καταναλωτές της ∆ΕΗ που ανήκουν στις ευπαθείς κοινωνικές οµάδες.
Συγκεκριµένα, θα δεσµευθούν κονδύλια για την επανασύνδεση του ρεύµατος στα ευάλωτα νοικοκυριά, αλλά και τη διεύρυνση µέχρι και στο 70% της έκπτωσης που παρέχεται στα κοινωνικά τιµολόγια ρεύµατος. Τα ποιοτικά δεδοµένα των δηµοσκοπήσεων του καλοκαιριού ήταν αποκαλυπτικά και για την υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ σε ιδεολογικό επίπεδο έναντι του ΚΚΕ στο φάσµα της Αριστεράς, αλλά και για τη δυναµική επανεµφάνιση της ∆ηµοκρατικής Συµπαράταξης, που µετεξελίσσεται σε Κίνηµα Αλλαγής, στον χώρο της ευρύτερης Κεντροαριστεράς. ∆εδοµένα που, όπως αποδεικνύεται, επηρέασαν την κυβέρνηση σε νοµοθετικό επίπεδο, µε ένα νοµοσχέδιο και µια συζήτηση που δεν µετουσιώθηκε σε νόµο.