Τα ανοιχτά μέτωπα και οι τρεις εφιάλτες του Αλέξη Τσίπρα
Πλειστηριασμοί, Καμμένος και ανασχηματισμός δημιουργούν για την κυβέρνηση ένα «εκρηκτικό κοκτέιλ»
Αντιμέτωπη με πολλαπλά μέτωπα που έχουν εξελιχθεί σε εφιάλτη και πυροδοτούν ακόμα και σενάρια πρόωρων εκλογών, βρίσκεται η κυβέρνηση και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας.
Πλειστηριασμοί και Καμμένος είναι ορισμένα από αυτά, ενώ το τελευταίο χαρτί που έχει στα χέρια του ο πρωθυπουργός, στην προσπάθειά του να αλλάξει το κλίμα, είναι ο ανασχηματισμός.
Οι πλειστηριασμοί έχουν τρομάξει το Μαξίμου. Για αυτό και οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα είχαν επενδύσει τα ρέστα τους στο κοινωνικό μέρισμα για να αλλάξουν το κλίμα στην κοινωνία.
Όμως η περιπέτεια των πλειστηριασμών προκάλεσε νέα αιμορραγία ψηφοφόρων στον ΣΥΡΙΖΑ.
Η σκληρή πραγματικότητα είναι διαφορετική αφού όλα τα σπίτια βγαίνουν στο σφυρί και όπως επισημαίνει η «Κίνηση των 53» δεν υπάρχει κανένας νόμος να προστατεύει την πρώτη κατοικία.
Το μόνο δίχτυ ασφαλείας είναι τα παρακάλια του Αλέξη Τσίπρα στους τραπεζίτες, που όμως δεν έχουν καμία πρακτική σημασία.
«Καμμένος» και ο ανασχηματισμός
Το τελευταίο χαρτί που έχει στα χέρια του ο πρωθυπουργός στην προσπάθειά του να αλλάξει το κλίμα είναι ο ανασχηματισμός.
Το πρόβλημα είναι ότι και αυτός κινδυνεύει να καεί γιατί ο Καμμένος έχει βάλει βέτο και δεν αλλάζει υπουργείο.
Η κατάσταση ομηρίας που έχει διαμορφώσει ο Καμμένος απειλεί να συμπαρασύρει την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Οι περισσότεροι βουλευτές τον θεωρούν επικίνδυνο βαρίδι και ζητούν από τον Αλέξη Τσίπρα να πάρει πρωτοβουλίες.
Βολές των «53» για τη συνεργασία με Καμμένο
Μάλιστα η «Ομάδα των 53» του ΣΥΡΙΖΑ, της οποίας ηγείται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε κείμενο θέσεών τους, επισημαίνουν ότι οι πολιτικές συμμαχίες «δεν μπορούν να ξεπερνούν τη διαχωριστική γραμμή Αριστερά – Δεξιά» και επισημαίνουν ότι η «σε ορισμένες περιπτώσεις οδυνηρή» συμμαχία με τους ΑΝΕΛ δεν συνιστά άλλοθι για υποχωρήσεις που βλάπτουν την ιδεολογική φυσιογνωμία της Κουμουνδούρου.
Τονίζουν ότι μετά από σχεδόν τρία χρόνια στην εξουσία πρέπει πλέον να αξιολογηθεί η συγκυβέρνηση, ενώ καταγγέλλουν ότι πολλές φορές το δικομματικό σχήμα «μετατρέπεται σε ομηρία από ένα πλήρως υπουργοποιημένο κόμμα που πιέζει για να μπλοκάρει σωρεία ριζοσπαστικών/θετικών μέτρων».
Οι «53» βάλλουν και κατά των προσπαθειών του κ. Καμμένου για πώληση πολεμοφοδίων στη Σαουδική Αραβία, αναφέροντας ότι δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση μιλά στο όνομα της ειρήνης αλλά ταυτόχρονα να εμπλέκεται, έστω και με έμμεσο τρόπο, σε πολεμικές συρράξεις όπως στην Υεμένη.
Η Ομάδα επικρίνει έμμεσα και την υποχώρηση που έκανε η κυβέρνηση στη διδασκαλία των θρησκευτικών μετά από πιέσεις της Εκκλησίας και μεσολάβηση του κ. Καμμένου. Σημειώνουν με νόημα πως «δεν μπορεί να είσαι υπέρ του διαχωρισμού κράτους – Εκκλησίας και η εκκλησιαστική ιεραρχία να παρεμβαίνει ανενόχλητη στην πολιτική».
Με δεδομένο ότι ενδεχόμενη αποπομπή του από την κυβέρνηση θα αφαιρούσε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις να μετακινήσει τον Καμμένο σε ένα υπουργείο λιγότερο νευραλγικό.
Θεωρούν όμως βέβαιο ότι για μια ακόμα φορά ο Καμμένος, χρησιμοποιώντας τις γνωστές μεθόδους, θα επιβιώσει παραμένοντας στο Υπουργείο Αμύνης παρά την κατακραυγή της κοινωνίας για την εμπλοκή του στο γιγαντιαίο σκάνδαλο με τα βλήματα που
προορίζονταν για τη Σαουδική Αραβία.
Πρόβλημα με τους ΑΝΕΛ
Πρόβλημα στον ανασχηματισμό προκαλούν και οι απαιτήσεις δύο βουλευτών των ΑΝΕΛ για συμμετοχή στο νέο και τελευταίο, όπως φαίνεται, κυβερνητικό σχήμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι δύο αυτοί βουλευτές απειλούν με ανεξαρτητοποίηση αν δεν πάρουν έστω και από ένα υφυπουργείο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραμονή τους στους ΑΝΕΛ είναι καθαρά τυπική αφού έχουν διαρρήξει τις σχέσεις τους με τον Καμμένο.
Περιορισμένες αλλαγές
Στο Μαξίμου θεωρούν ότι οι αλλαγές που θα γίνουν με τον ανασχηματισμό είναι αυστηρά περιορισμένες.
Στο Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν πρόκειται να γίνει αλλαγή υπουργού παρά το γεγονός ότι οι σχέσεις του Σταύρου Κοντονή με τους δικαστές βρίσκονται στο χειρότερο δυνατό σημείο, προκαλώντας διαλυτικές καταστάσεις στον χώρο της Δικαιοσύνης.
Αμετακίνητος ο Τσακαλώτος
Αμετακίνητος παραμένει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος ηγείται της εσωκομματικής αντιπολίτευσης με την «Κίνηση των 53».
Ο ίδιος έχει διαμηνύσει στον Αλέξη Τσίπρα ότι δεν πρόκειται να αλλάξει υπουργείο. Οποιαδήποτε απόπειρα μετακίνησής του θα τον οδηγήσει σε παραίτηση, ισχυρίζονται στενοί συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών.
Όλα δείχνουν ότι στη θέση του θα παραμείνει και ο Νίκος Τόσκας γιατί αφενός απολαμβάνει της απολύτου εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού, με τον οποίο είναι συντοπίτες, και αφετέρου δεν υπάρχει κανένας καταλληλότερος να τον αντικαταστήσει.
Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής έχει ισχυρούς δεσμούς με το λεγόμενο παλιό ΠΑΣΟΚ και επιδιώκει με κάθε τρόπο την παραμονή του στο Ναυτιλίας.
Στα σχέδια του Μαξίμου βέβαια περιλαμβάνεται η μετακίνησή του σε άλλο υπουργείο χωρίς να αποκλείεται και το ενδεχόμενο να βρεθεί εκτός κυβέρνησης. Παπαδημητρίου και Σταθάκης είναι οι μόνοι που θεωρούνται αναλώσιμοι. Δεδομένη θεωρείται επίσηςη μετακίνηση του Νίκου Παππά σε παραγωγικό υπουργείο.
Κάλπες το φθινόπωρο
Παρά τους λεονταρισμούς του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, ότι οι εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του ΄19, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης προβλέπει κάλπες για τον προσεχή Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο.
Στην κατεύθυνση αυτή ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί ότι μπορεί να γίνει πιστευτός προς τους πολιτες για έξοδο από το μνημόνιο, κρύβοντας τη σκληρή επιτήρηση για τα επόμενα χρόνια και να πάει σε εκλογές με στόχο ο ΣΥΡΙΖΑ να συγκρατήσει ένα ποσοστό της τάξεως του 25% για να είναι στο παιχνίδι.