Μπόνους πρόκληση - Δίνουν 690.000 ευρώ στους εργαζόμενους του ΕΟΦ
Το ποσό δίνεται ως επιβράβευση για υπέρβαση των στόχων για το 2016.
Σε μία άκρως προκλητική, για τον Έλληνα φορολογούμενο, κίνηση προέβη το υπουργείο Οικονομικών, καθώς με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού, Γιώργου Χουλιαράκη, αλλά και του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, δίνεται το απίστευτο μπόνους των 690.000 ευρώ ως επιβράβευση στους εργαζόμενους, στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων.
Η απόφαση αυτή προέρχεται ουσιαστικά από την εφαρμογή του άρθρου 52 του νόμου “Μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, επείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας Υπουργείου Υγείας και άλλες διατάξεις”, που ψηφίστηκε τον περασμένο Αύγουστο.
Σύμφωνα με αυτή την απόφαση, το προσωπικό του Ε.Ο.Φ δικαιούται ανά έτος, να πάρει ένα μέρος των χρημάτων από το ποσό της υπέρβασης του στόχου που υπήρχε για το προηγούμενο έτος.
Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καταγράφηκε υπέρβαση του στόχου το 2016 κατά 3,5 εκατομμύρια ευρώ (3.507.048 για την ακρίβεια), με τους εργαζόμενους να παίρνουν ένα σημαντικό μερίδιο από αυτά τα κέρδη.
«Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων δυνάμει του θεσμοθετημένου σκοπού του για την προάσπιση και την προαγωγή υψηλού επιπέδου δημόσιας υγείας, ασκεί πληθώρα αρμοδιοτήτων δημόσιου συμφέροντος. Για την αποτελεσματική άσκηση των ανωτέρω και λοιπών αρμοδιοτήτων του, και με πρωταρχικό μέλημα την προάσπιση υψηλού επιπέδου δημόσιας υγείας, οι διοικητικοί μηχανισμοί του Ε.Ο.Φ. τελούν σε διαρκή ετοιμότητα. Ουσιώδεις προϋποθέσεις για την επιστημονικά και διοικητικά άρτια, αποτελεσματική και άμεση, ενόψει των συχνών επειγουσών αναγκών προστασίας δημόσιας υγείας που ανακύπτουν, άσκηση του ανωτέρω έργου, συνιστά η στελέχωσή του Ε.Ο.Φ. με το αναγκαίο, κατ’ αριθμό, προσωπικό που να διαθέτει υψηλή επιστημονική εξειδίκευση και εμπειρία στους τομείς αρμοδιότητάς του», αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης.
Το ποσό που θα μοιραστούν οι εργαζόμενοι ως μπόνους, προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό των αποδοχών με συντελεστή, που κυμαίνεται μεταξύ 0,4 και 0,7 ανάλογα, με το κλιμάκιο και την κατηγορία. Όπως αναφέρεται μάλιστα, για τον υπολογισμό του κινήτρου, χρονικό διάστημα πραγματικής υπηρεσίας άνω των 15 ημερών, υπολογίζεται ως ολόκληρος μήνας.