Βελτιωτικές τροποποιήσεις στον εξωδικαστικό συμβιβασμό
Σε μια προσπάθεια να ξεπεραστούν γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.
Σε «λίφτινγκ» των ρυθμίσεων του πλαισίου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό προχωρεί αμέσως μετά τις εορτές η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να ξεπεραστούν γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και -ει δυνατόν- να δοθεί η δυνατότητα για ένταξη στις ρυθμίσεις περισσότερων επιχειρήσεων.
Έγγραφο της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους που διαβιβάστηκε πριν από λίγες ημέρες στη Βουλή ως απάντηση σχετικής ερώτησης του βουλευτή της ΝΔ Ανδρέα Κατσανιώτη επιβεβαιώνει ότι ήδη γίνεται επεξεργασία της περαιτέρω βελτίωσης της ηλεκτρονικής πλατφόρμας εφαρμογής του νόμου.
Ο πρώτος άξονας αλλαγών αφορά την πλήρη αυτοματοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ώστε τα απαιτούμενα στοιχεία να συλλέγονται αυτόματα από το σύστημα και η επιχείρηση να απαλλαγεί από το βάρος συλλογής και προσκόμισής τους. «Γίνονται συνεχείς προσπάθειες προς την κατεύθυνση αυτή με σκοπό την αυτόματη άντληση και διασταύρωση δεδομένων και πληροφοριών ώστε να απαλλαχθεί η επιχείρηση από το σχετικό βάρος» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο έγγραφο που υπογράφει ο ειδικός τομεακός γραμματέας Φώτης Κουρμούσης.
Δεύτερος στόχος είναι η κάλυψη όλων των ειδών επιχειρήσεων.
Όπως επισημαίνεται στο έγγραφο, ήδη συζητούνται σημειακές παρεμβάσεις στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο προς την κατεύθυνση ενίσχυσης της κάλυψης όλων των ειδών επιχειρήσεων, την εξυγίανση των βιώσιμων επιχειρήσεων και την επαναφορά τους σε αναπτυξιακή τροχιά. Μεγάλος «πονοκέφαλος» φαίνεται πως παραμένει πάντως η κακόβουλη χρήση του πλαισίου από στρατηγικούς κακοπληρωτές, με την ειδική γραμματεία να αναζητεί τρόπους πρόληψης του φαινομένου.
Απαντώντας σε ειδική ερώτηση του κ. Κατσανιώτη για τα χρέη του 2017, το έγγραφο υπενθυμίζει ότι τα συγκεκριμένα χρέη αποκλείονται από τον νόμο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα προέκυπτε κίνητρο κακόβουλης χρήσης. Επισημαίνεται ωστόσο ότι τα χρέη του 2017 λαμβάνονται υπόψη στη σύνταξη της μελέτης βιωσιμότητας, καθώς όσο υψηλότερα είναι αυτά τόσο περιορίζεται η ικανότητα αποπληρωμής της επιχείρησης. «Κατά συνέπεια τα χρέη του 2017 οδηγούν σε μεγαλύτερη περίοδο αποπληρωμής ή/και αυξημένο "κούρεμα" οφειλών στο τέλος της περιόδου» αναφέρεται στο έγγραφο.
*Δημοσιεύτηκε στην «Ελευθερία του Τύπου», από τον Γ. Λυκουρέντζο, 28/12/2017