Για αναφαίρετα και νόμιμα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού στην αξιοποίηση των φυσικών πόρων γύρω από το νησί της Κύπρου κάνει λόγο με ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, δηλώνοντας πως η Άγκυρα θα αναλάβει όλες τις απαιτούμενες δράσεις, προκειμένου να «προστατεύσει», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση, «τα δικαιώματα και συμφέροντα στην υφαλοκρηπίδα της», στηρίζοντας την τουρκοκυπριακή πλευρά.    

Η Άγκυρα, μέσω της ανακοίνωσης του υπουργείου Εξωτερικών, κάνει λόγο για «μονομερείς δραστηριότητες» της ελληνοκυπριακής διοίκησης και χαρακτηρίζει «απαράδεκτο» το γεγονός ότι οι Ελληνοκύπριοι «λειτουργούν ως μοναδικός ιδιοκτήτης του νησιού», χαρακτηρίζοντας τους Τουρκοκύπριους, που έχουν εγκατασταθεί στην υπό κατοχή πλευρά του νησιού, μετά τη στρατιωτική εισβολή του τουρκικού στρατού, ως «συνιδιοκτήτες».  

Αφορμή για την τουρκική αντίδραση και τις έμμεσες απειλές που εκτοξεύει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αποτέλεσε η παρουσία ενός σκάφους γεώτρησης στο οικόπεδο έξι, το οποίο ετοιμάζεται να ξεκινήσει τις δραστηριότητές του, σύμφωνα με το πλάνο που έχει καθοριστεί. Στην ίδια ανακοίνωση, η Τουρκία ανακοινώνει την έναρξη των εξορύξεών της στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, στα οικόπεδα στα οποία η Άγκυρα θεωρεί ότι έχει δικαιώματα.  

Αναλυτικά η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών: «Η ελληνοκυπριακή διοίκηση συνεχίζει τις μονομερείς δραστηριότητες που σχετίζονται με τους υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο, αγνοώντας τα αναφαίρετα δικαιώματα στους φυσικούς πόρους του τουρκοκυπριακού λαού, των συνιδιοκτητών του νησιού. Πρόσφατα, σε αυτό το πλαίσιο, ένα σκάφος γεώτρησης έφτασε στο οικόπεδο έξι και προετοιμάζεται να ξεκινήσει τις δραστηριότητές του στο πλαίσιο των αδειών που εκδίδει η ελληνοκυπριακή διοίκηση στη λεγόμενη αποκλειστική οικονομική ζώνη.  

Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά εξακολουθεί να ενεργεί σαν να είναι ο μοναδικός ιδιοκτήτης του νησιού και συνεχίζει τις μονομερείς δραστηριότητες που συνδέονται με υδρογονάνθρακες, ελλείψει δίκαιης και διαρκούς συνολικής διευθέτησης στην Κύπρο.  

Υποστηρίζουμε τη δήλωση που έγινε στις 29 Δεκεμβρίου 2017 σχετικά με το θέμα από το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου και μοιραζόμαστε τις δικαιολογημένες ανησυχίες και την οργή που αισθάνεται η τουρκοκυπριακή πλευρά.  

Η Τουρκία, η οποία από την αρχή έχει εκδώσει τις απαραίτητες προειδοποιήσεις σχετικά με αυτά τα ανεύθυνα βήματα της ελληνοκυπριακής κυβέρνησης, είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τόσο τα δικά της δικαιώματα και συμφέροντα στην υφαλοκρηπίδα της όσο και να συνεχίσει να υποστηρίζει την τουρκοκυπριακή πλευρά. Στο πλαίσιο αυτό, γίνονται οι απαραίτητες προετοιμασίες για διάφορες δραστηριότητες εξερεύνησης στις περιοχές εξερεύνησης της ανατολικής Μεσογείου που έχουν λάβει άδεια λειτουργίας στην Τουρκία την επόμενη περίοδο, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών στις οποίες χορηγήθηκαν άδειες εξερεύνησης από την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, βάσει του νόμιμου δικαιώματος του τουρκοκυπριακού λαού στους φυσικούς πόρους γύρω από το νησί».

Η Τουρκία δεσμεύει με Navtex θαλάσσια περιοχή έως τις 30 Μαρτίου  

Με παράνομη Navtex η Τουρκία «δεσμεύει» περιοχή βορειοανατολικά της Κύπρου και από την πλευρά μεταξύ των τουρκικών ακτών και των ακτών της κατεχόμενης Κύπρου για έρευνες από το σκάφος «Barbaros», που θα διαρκέσει μέχρι και τις 30 Μαρτίου 2018. Πρόκειται για περιοχή πολύ μακριά από τα 13 τεμάχια της Κυπριακής Δημοκρατίας, ωστόσο περιλαμβάνει περιοχή ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, που διεκδικείται ως περιοχή ελέγχου των κατεχομένων.  

Η τουρκική Navtex θεωρείται παράνομη, διότι η κατεχόμενη πλευρά της Κύπρου δεν είναι αναγνωρισμένο κράτος, ώστε να προβάλλει κυριαρχικά δικαιώματα επί θαλασσίων ή άλλων περιοχών.  

Το «Barbaros» στις σεισμογραφικές έρευνες θα συνοδεύεται από τα σκάφη «M/V TANUX-1» και «R/V APOLLO MOON».