Απολύτως ευθυγραμμισμένοι με τις εκτιμήσεις και τη στρατηγική που διατυπώνει η ηγεσία της Ν.Δ. στο θέμα των Σκοπίων φέρονται να είναι οι πρώην πρωθυπουργοί Κ. Καραμανλής και Αντ. Σαμαράς. Συγκεκριμένα, ο κ. Καραμανλής εκφράζει σε συνομιλητές του την άποψη ότι, για να υπάρξει προς συζήτηση θέμα σε επίπεδο κομμάτων και Κοινοβουλίου, θα πρέπει να τεθεί κοινή πρόταση τόσο για το όνομα όσο και για το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων από κοινού από τον κυβερνητικό σχηματισμό των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.

Είναι ενδιαφέρον μάλιστα ότι ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος είχε θέσει το 2008 στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Βουκουρέστι, βέτο για την ένταξη των Σκοπίων στη Συμμαχία με την προσωρινή ονομασία FYROM, έχει τύχει ήδη βολιδοσκοπήσεως των διαθέσεών του από τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, Τζ. Πάιατ. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, η αρχική τοποθέτηση του κ. Τσίπρα σε σχέση με τη λύση στο χρονίζον ζήτημα υπήρξε αρκετά χαλαρή.

Αφησε δηλαδή η Αθήνα περιθώρια ότι θα έκανε δεκτή ακόμη και ένταξη με την ονομασία FYROM στην προγραμματισμένη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ το καλοκαίρι και ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για το όνομα και την εθνοτική ταυτότητα των Σκοπίων κατόπιν αυτής. Το αποτέλεσμα ήταν να ενθαρρυνθεί ο αμερικανικός παράγων ως προς το ενδεχόμενο μιας γρήγορης ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, που θα σημάνει κατά τη δική τους εκτίμηση σταθεροποίηση της Βαλκανικής, με ταυτόχρονη «ανάσχεση» της ρωσικής αλλά και της κινεζικής διείσδυσης σε αυτά.

Στο πλαίσιο αυτό, με διαδοχικές επισκέψεις του στο γραφείο Καραμανλή, ο κ. Πάιατ θέλησε να διασφαλίσει τη μη άσκηση νέου βέτο από την πλευρά Καραμανλή σε μια τέτοια εξέλιξη. Η στάση όμως που διατηρεί ο πρώην πρωθυπουργός, απολύτως ευθυγραμμισμένη με την τοποθέτηση και του κόμματος της Ν.Δ., δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες σχετικά με τις προϋποθέσεις ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, αλλά και για μια παραγωγική συζήτηση στο Ελληνικό κοινοβούλιο.  

Εκτιμήσεις

Ανάλογη θέση με αυτήν του κ. Καραμανλή διατυπώνει και ο έτερος πρώην πρωθυπουργός, με βαριά μάλιστα διπλωματική και πολιτική παράδοση επί του θέματος, κ. Σαμαράς. Συγκεκριμένα, θεωρεί απολύτως επιτυχημένη την αντιμετώπιση του θέματος από τον κ. Μητσοτάκη και απαραίτητη τη διατύπωση κοινής θέσης-πρότασης από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. Ο κ. Σαμαράς (που είχε δεχθεί πιέσεις για την επίλυση του Σκοπιανού κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργικής του θητείας από ΗΠΑ και Γερμανία) εξάλλου εκτιμά ότι θα υπάρξουν σημαντικές πιέσεις στην Αθήνα για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ το 2018, όχι μόνον από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, αλλά και από τη γερμανική καγκελαρία, με δεδομένο ότι η ευρωπαϊκή δομή δεν δείχνει διατεθειμένη μεν για διεύρυνση της Ενωσης στη Βαλκανική, αλλά δεν επιθυμεί και κανενός τύπου αναθεωρητισμό συνόρων στην περιοχή.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2017