Αγωνία στο Μαξίμου για τα αντίποινα της Τουρκίας
Με την πλάτη στον τοίχο η κυβέρνηση-Προσπαθούν να αποφύγουν το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο
Οξύνεται περαιτέρω το πολιτικό κλίμα, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στις σχέσεις Ελλάδος – Τουρκίας μετά την απόφαση να δοθεί άσυλο σε έναν από τους 8 Τούρκους αξιωματικούς, οι οποίοι κατέφυγαν στη χώρα μας μετά το πραξικόπημα κατά του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.
Η αντιπολίτευση σύσσωμη καταγγέλλει την κυβέρνηση για παρέμβαση στα θέματα της δικαιοσύνης μετά το αίτημα αναίρεσης της δικαστικής απόφασης για χορήγηση ασύλου στον Τούρκο αξιωματικό, ενώ από την πλευρά της Άγκυρα, ανεβάζει τους τόνους και καταφεύγει σε απειλές κατά της χώρας μας.
Την ίδια ώρα, όπως καταγράφει σήμερα η εφημερίδα Ελευθερία του Τύπου, η κυβέρνηση βρίσκεται με την «πλάτη στον τοίχο» καθώς οι χειρισμοί που έγιναν τόσο από το Μαξίμου, όσο και από τα αρμόδια υπουργεία είχαν όχι μόνο αρνητικό αντίκτυπο αλλά φαίνεται ότι προκάλεσαν νέες επιπλοκές. Όπως σημειώνει η εφημερίδα η κυβέρνηση επιχειρεί να κερδίσει χρόνο φιλοδοξώντας να επιβραδύνει την οριστική παροχή ασύλου και γι’ αυτό ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας κατέθεσε στο Διοικητικό Εφετείο την αίτηση έκδοσης προσωρινής διαταγής, προκειμένου να «παγώσει» άμεσα η απόφαση χορήγησης ασύλου του Τούρκου συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου, που ήδη είναι ελεύθερος, όπως επίσης κατέθεσε και αίτηση αναστολής.
Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση στην υπόθεση των οκτώ επιχειρεί να ισορροπήσει σε τεντωμένο σκοινί φοβούμενη τα «αντίποινα» που μπορεί να υπάρξουν από την Αγκυρα. Από τη μία ακολουθείται η προβλεπόμενη διαδικασία που προκαλεί εκνευρισμό στην Αγκυρα, την οποία επιχειρεί να κατευνάσει η Αθήνα με νομικούς χειρισμούς και δηλώσεις κατά πραξικοπηματιών, προκειμένου να αποφύγει οποιουδήποτε είδους ένταση στο Αιγαίο.
Ενώ από την άλλη διά του κυβερνητικού εκπροσώπου επιχειρείται ο διαχωρισμός του ασύλου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έσπευσε να ξεκαθαρίσει -στη δημόσια τηλεόραση- ότι θέμα επιστροφής των οκτώ στην Τουρκία δεν υφίσταται, αφού υπάρχει σχετική απόφαση του Αρείου Πάγου που έκλεισε το ζήτημα, όταν απέρριψε το σχετικό αίτημα της τουρκικής κυβέρνησης. Ειδικά για το αίτημα ακύρωσης της απόφασης της δευτεροβάθμιας επιτροπής ανέφερε ότι η απόφαση αυτή «εξαιτίας των λεπτών νομικών ζητημάτων που αφορά, να φτάσει μέχρι τον τελευταίο βαθμό… να κριθεί από τη Δικαιοσύνη».