Η εμμονή του Τσίπρα με τα «παραμύθια»
Γιατί ο πρωθυπουργός επιμένει για εκλογές το 2019.
Τέλος στα σενάρια για πρόωρες εκλογές το 2018 επιχειρεί να βάλει ο πρωθυπουργός με συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο του Real, με προφανή σκοπό να αλλάξει την ατζέντα της επικαιρότητας, όπως αυτή διαμορφώθηκε από την απόφαση της κυβέρνησης να ασκήσει αίτηση αναίρεσης κατά της απόφασης για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου στον Τούρκο αξιωματικό.
Ο Αλέξης Τσίπρας, επαναφέροντας το θέμα των εκλογών ο ίδιος, μίλησε για λανθασμένες εκτιμήσεις της αντιπολίτευσης, και με εμφανή πρόθεση να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις που προκάλεσε η απόφαση στο αριστερό ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε: «Δεν με αφορούν ιδιαίτερα οι εδώ και πολλές φορές λανθασμένες εκτιμήσεις τους για την ημερομηνία των εκλογών.
Έχω δηλώσει, επανειλημμένως, ότι αυτές δεν θα είναι το '18, θα είναι το '19, στο τέλος της συνταγματικά κατοχυρωμένης θητείας της κυβέρνησης. Αποφεύγοντας να αναφερθεί στο επίμαχο θέμα, εμμέσως δικαιολόγησε την κυβερνητική στάση με το επιχείρημα ότι «…το χειρότερο που μπορεί να κάνει κανείς είναι να μη συνομιλεί, να μην έχει κανάλια επικοινωνίας και επαφής, να μην προσπαθεί τα προβλήματα, τα υπαρκτά, να τα αντιμετωπίσει. Δεν έχουμε αυτή τη λογική. Το έχουμε αποδείξει και πιστεύω ότι μέχρι σήμερα έχουμε κάνει καλά που έχουμε ανοίξει διαύλους επικοινωνίας, παρά τις υπαρκτές διαφορές μας».
Για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, που προκαλεί τριγμούς στη σχέση με τους ΑΝΕΛ, αν και δήλωσε αισιόδοξος, φρόντισε κατά την προσφιλή του τακτική να επιρρίψει ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις. «Είμαι αισιόδοξος», είπε, «ότι μπορούμε να διαχειριστούμε με αποτελεσματικότητα και με ευθύνη ένα θέμα το οποίο μας κληροδότησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και στον βαθμό που υπάρχει, πράγματι, από την άλλη πλευρά η επιθυμία να γίνουν βήματα.
Μένει να τα δούμε όμως αυτά. Πιστεύω ότι μπορούν να γίνουν και βήματα διεξόδου». Για την πορεία της χώρας τον καινούργιο χρόνο εμφανίστηκε επίσης αισιόδοξος, τονίζοντας ότι θα είναι η χρονιά της Ελλάδας. «Γιατί μετά από οκτώ, πια, ολόκληρα χρόνια μπορούμε να σηκώσουμε ξανά το κεφάλι ψηλά, να ανασάνουμε. Στη μέση του ’18, τον Αύγουστο του '18, προβλέπεται το τέλος του τρίτου και τελευταίου προγράμματος στήριξης, άρα βγαίνουμε από τα μνημόνια και, το κυριότερο, έχω την αίσθηση ότι βγαίνουμε με τις μικρότερες δυνατές απώλειες σε σχέση με αυτό που βρισκόμασταν τρία χρόνια πριν».
Ωστόσο φρόντισε να χαμηλώσει τον πήχη, υπογραμμίζοντας τους κινδύνους που ελλοχεύουν μετά τη λήξη του τρίτου προγράμματος, αναφερόμενος στις παθογένειες που, όπως είπε, πρέπει να τερματιστούν. «Παθογένειες που αν δεν τελειώσουν ή αν δεν αρχίζουν να ελαχιστοποιούνται, ενδεχομένως υπάρχει ο κίνδυνος να βρεθούμε ξανά στον ίδιο φαύλο κύκλο. Άρα, δεν οραματίζομαι το 2018 ως μία επιστροφή στα χρόνια του 2008-2009, λίγο πριν από την κρίση».
*Δημοσιεύτηκε στην «Ελευθερία του Τύπου», 3/1/2018