Ρύθμιση - «εφιάλτης» για τις 120 δόσεις - Το υψηλό επιτόκιο στις οφειλές
Οι όροι και οι προϋποθέσεις για τις επιχειρήσεις με χρέη (σε Ταμεία, Εφορία ή τράπεζες) από 20.000 έως 50.000 € - Δικαιούχοι θα είναι μόνο εταιρίες που κρίνονται βιώσιμες
Τους όρους και τις προϋποθέσεις ένταξης επιχειρήσεων με χρέη από 20.000 έως 50.000 ευρώ στα Ταμεία, την Εφορία ή και τις τράπεζες, στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού, κωδικοποιεί χθεσινή εγκύκλιος του ΕΦΚΑ.
Η εγκύκλιος, που έρχεται λίγες ημέρες μετά την υπογραφή της σχετικής υπουργικής απόφασης, αποτυπώνει τα βασικά βήματα για τη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων και σκιαγραφεί το προφίλ τόσο των δικαιούχων όσο και των οφειλετών που αποκλείονται από τη διαδικασία. Αυτό που προκύπτει με σαφήνεια είναι ότι στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν μόνον όσες επιχειρήσεις κρίνονται «βιώσιμες».
Για να κριθεί κάποιος βιώσιμος, θα πρέπει σίγουρα να έχει θετικό καθαρό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κατά την τελευταία χρήση ή σε δύο από τις τρεις τελευταίες χρήσεις πριν από την υποβολή της αίτησης υπαγωγής στον εξωδικαστικό. Παράλληλα, ο λόγος του συνόλου των οφειλών, μετά την αφαίρεση ποσοστού 85% των απαιτήσεων του Δημοσίου από προσαυξήσεις ή τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, προς το καθαρό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων να είναι ίσος ή μικρότερος από οκτώ.
Στην περίπτωση που ο οφειλέτης πληροί τα κριτήρια, ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων στην περίπτωση των τραπεζών, της Εφορίας και των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης δεν επιτρέπεται να ξεπερνά τις 120. Για τους λοιπούς ιδιώτες πιστωτές δεν επιτρέπεται να ξεπερνά τις 24.
Το ύψος της κάθε δόσης που πρέπει να καταβάλει ο οφειλέτης δεν επιτρέπεται να είναι κάτω από 50 ευρώ ανά πιστωτή. Αν η βασική οφειλή προς το Δημόσιο ή/και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης δεν ξεπερνά το ποσό των 3.000 ευρώ ανά πιστωτή, ο αριθμός των δόσεων δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τις 36. Στην περίπτωση αυτή, δεν υφίσταται η υποχρέωση προσφοράς κοινού αριθμού δόσεων για όλους τους θεσμικούς πιστωτές. Ο οφειλέτης μπορεί να προτείνει τη ρύθμιση της οφειλής του σε 12 ή λιγότερες άτοκες δόσεις.
Η εξίσωση-σπαζοκεφαλιά για να γίνει αποδεκτός ο οφειλέτης
Το αυτοματοποιημένο μοντέλο αποδοχής ή μη μιας αίτησης για τη ρύθμιση χρεών γίνεται αντιληπτό από τα δύο ακόλουθα παραδείγματα από τα οποία προκύπτει πότε ένας οφειλέτης κρίνεται βιώσιμος:
1-Εστω οφειλέτης με συνολική οφειλή ύψους 32.250 ευρώ (βασική οφειλή 27.780 ευρώ και προσαυξήσεις 4.470 ευρώ). Το 85% των απαιτήσεων από προσαυξήσεις ή τόκους εκπρόθεσμης καταβολής που αφαιρούνται ανέρχονται στο ποσό των 3.800 ευρώ. Από τα οικονομικά του στοιχεία των τριών τελευταίων χρήσεων παρουσιάζει θετικά καθαρά αποτελέσματα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων. Ειδικότερα, στην τελευταία χρήση του έτους 2016 έχει θετικό καθαρό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων ύψους 1.250 ευρώ, στη χρήση έτους 2015 ύψους 10.800 ευρώ και στη χρήση 2014 θετικό καθαρό αποτέλεσμα 8.900 ευρώ.
Ο μέσος όρος των χρήσεων με τα μεγαλύτερα καθαρά αποτελέσματα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων, δηλαδή των χρήσεων 2015 και 2014, είναι 9.850 ευρώ και αποτελεί το μεγαλύτερο ποσό των προαναφερόμενων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το ποσό που προκύπτει είναι 2,89 και είναι μικρότερο του οκτώ. Αυτό σημαίνει ότι ο συγκεκριμένος οφειλέτης είναι βιώσιμος.
2-Αλλος οφειλέτης έχει συνολική οφειλή ύψους 25.000 ευρώ (βασική οφειλή 23.235 ευρώ και προσαυξήσεις 1.765 ευρώ). Το 85% των απαιτήσεων από προσαυξήσεις ή τόκους εκπρόθεσμης καταβολής που αφαιρούνται αγγίζουν το ποσό των 1.500 ευρώ. Από τα οικονομικά του στοιχεία των τριών τελευταίων χρήσεων, παρουσιάζει θετικά καθαρά αποτελέσματα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων στις δύο από τις τρεις τελευταίες χρήσεις. Συγκεκριμένα, στην τελευταία χρήση του έτους 2016 έχει αρνητικό καθαρό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων ύψους 5.000 ευρώ, στη χρήση έτους 2015 θετικό καθαρό αποτέλεσμα 500 ευρώ και στη χρήση 2014 θετικό καθαρό αποτέλεσμα 1.000 ευρώ.
Ο μέσος όρος των χρήσεων με τα μεγαλύτερα καθαρά αποτελέσματα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων, δηλαδή των χρήσεων 2015 και 2014, είναι 750 ευρώ και αποτελεί το μεγαλύτερο ποσό των προαναφερόμενων. Στην περίπτωση αυτή το ποσό (EBITDA) ανέρχεται σε 31,33 και είναι μεγαλύτερο του οκτώ. Κατ’ επέκταση ο οφειλέτης δεν είναι βιώσιμος και δεν υπάγεται στη ρύθμιση.
Εξόφληση χρεών σε 12 μήνες πριν γίνουν ληξιπρόθεσμα
Νέο καθεστώς θα τεθεί σε ισχύ όσον αφορά την «πάγια» ρύθμιση των 12 δόσεων για χρέη προς την Εφορία. Προβλέπει την εξόφληση όλων ανεξαιρέτως των τρεχουσών οφειλών, πριν αυτές καταστούν ληξιπρόθεσμες με τόκο 5% ετησίως και δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων μέσω TAXISnet.
Η βασική αλλαγή με το ισχύον είναι ότι πλέον δεν θα πρέπει να γίνουν ληξιπρόθεσμες οι οφειλές για να ρυθμιστούν και να αποπληρωθούν σε 12 μηνιαίες δόσεις.
Αυτή η βελτίωση του θεσμικού πλαισίου εξυπηρετεί κατά κύριο λόγο όσους έχουν μπει στην ρύθμιση των 100 δόσεων (τις αποπληρώνουν κανονικά), αλλά κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός αν καθυστερήσουν έστω και μία ημέρα στην καταβολή των νέων τρεχουσών οφειλών.
Πλέον, τους παρέχεται η δυνατότητα να τις πληρώσουν σε 12 δόσεις με τον αναλογούντα τόκο. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα και για τακτοποίηση μη ληξιπρόθεσμων χρεών έως και σε 24 μηνιαίες δόσεις, εφόσον βέβαια πρόκειται για οφειλές από έκτακτες αιτίες- Η σχετική διάταξη έχει κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση.
Με αυτά τα δεδομένα προκαλεί ερωτηματικά η διακίνηση, προχθές, σεναρίων για τη θεσμοθέτηση της δυνατότητας ηλεκτρονικής πληρωμής σε 12 μηνιαίες δόσεις των φόρων των φυσικών προσώπων, τα οποία έσπευσε να επιβεβαιώσει (παρότι δεν έχει σχέση με το αντικείμενο) η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. κ. Ράνια Αντωνοπούλου για να τη διαψεύσει λίγο αργότερα το υπουργείο Οικονομικών.
Μάλιστα, από το υπουργείο σημείωναν ότι αφού υπάρχει ήδη ρύθμιση 12 δόσεων (με μόνη διαφορά την έντοκη πληρωμή των χρεών), γιατί να θεσμοθετήσουμε και νέα;
*Δημοσιεύτηκε στην «Ελευθερία του τύπου», 5/1/2018