Πρωτοκλασάτοι υπουργοί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μένουν εκτός Βουλής
Πανικόβλητοι κορυφαίοι υπουργοί της συγκυβέρνησης ενόψει της επικείμενης ήττας στις εκλογές, αναζητούν τρόπους για την πολιτική διάσωσή τους
«Ο σώζων εαυτόν σωθήτω». Με γνώμονα την αρχή της ατομικής επιβίωσης μπροστά στον ορατό κίνδυνο μιας συντριπτικής ήττας των κομμάτων τους στις εθνικές εκλογές, κορυφαίοι υπουργοί της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. έχουν ήδη αρχίσει να εξερευνούν τα καταλληλότερα εκλογικά πεδία, προκειμένου οι υποψηφιότητές τους να αποφύγουν τη ζώνη του αποκλεισμού από την επόμενη Βουλή.
Η πανικόβλητη ενεργοποίηση των ανακλαστικών της προσωπικής διάσωσης πολλών μελών της σημερινής κυβέρνησης οφείλεται πρώτιστα στο γεγονός ότι έχουν προεξοφλήσει την επαλήθευση και στις κάλπες των προγνωστικών περί θριαμβευτικής πρωτιάς της Νέας Δημοκρατίας, με ανάδειξη πεντακομματικής Βουλής (Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής, Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ).
Σύμφωνα με την αριθμητική των δημοσκοπήσεων, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει δεύτερο κόμμα στις εθνικές εκλογές και η πολιτική του επιρροή στην κοινωνική βάση του εκλογικού σώματος δεν ξεπεράσει το 25%, τότε στην καλύτερη των περιπτώσεων οι έδρες που θα καταλάβει στην επόμενη Βουλή δεν θα ξεπερνούν τις 60 από τις 145 που έχει σήμερα. Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις το σύνολο των μελών της κυβέρνησης σχεδιάζει τις πιο συμφέρουσες λύσεις, για να μην απολέσει τη δυνατότητα επανεκλογής στην επόμενη Βουλή.
Ψάχνουν έδρα
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Στη σημερινή κυβέρνηση υπάρχουν 17 υπουργοί και υφυπουργοί που δεν είναι βουλευτές, συνεπώς στις εθνικές εκλογές ή θα πάνε σπίτι τους ή θα δοκιμάσουν την τύχη τους σε κάποια εκλογική περιφέρεια με τη φιλοδοξία να εκλεγούν.
Από τους σημερινούς υπουργούς και υφυπουργούς της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που δεν διαθέτουν κοινοβουλευτική έδρα, αλλά σκοπεύουν να τη διεκδικήσουν στις επόμενες εθνικές εκλογές, είναι οι Δ. Τζανακόπουλος, Αλ. Χαρίτσης, Στ. Πιτσιόρλας, Εφη Αχτσιόγλου, Ρ. Αντωνοπούλου, Τ. Πετρόπουλος, Ν. Φωτάκης, Δ. Παπαγγελόπουλος, Δ. Λιάκος, Λ. Κονιόρδου, Γ. Βασιλειάδης, Γ. Χουλιαράκης και Γ. Μουζάλας. Εξ αυτών, εκείνοι που κατά πάσα πιθανότητα θα επιστρέψουν στα επαγγελματικά τους καθήκοντα είναι οι Δ. Παπαδημητρίου, Λ. Κονιόρδου και Γ. Μουζάλας, ενώ ο Γ. Χουλιαράκης ευελπιστεί πως θα είναι ο διάδοχος του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Παπουτσή, στην Παγκόσμια Τράπεζα.
Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους, ο κ. Τζανακόπουλος «φλερτάρει» με τη Β’ Αθηνών, αλλά και το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, επειδή ο Αλ. Τσίπρας στις επόμενες εθνικές εκλογές θα ήθελε να συνεχίσει να είναι εκπρόσωπος του κόμματος.
Σε μια εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας ο πρωθυπουργός θα ήθελε να «διασώσει» και τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δ. Παπαγγελόπουλο, αν και οι πληροφορίες αναφέρουν πως στο ίδιο ψηφοδέλτιο επιδιώκει να ενταχθεί και η άμισθη σύμβουλος του και πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Β. Θάνου.
Ο Αλ. Χαρίτσης είναι μεταξύ του Νομού Μεσσηνίας και της Β’ Αθηνών, καθώς στην περιφέρεια της Πελοποννήσου, όπου είχε εκτεθεί ως υποψήφιος στο παρελθόν, θα κληθεί να «κονταροχτυπηθεί» με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλο.
Εάν στο τέλος πολιτευτεί στη Μεσσηνία ο Αλ. Χαρίτσης, τότε ένας εκ των δύο θα μείνει εκτός Βουλής, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να εκλέξει δύο βουλευτές στην περιοχή. Η αν. υπουργός Εργασίας, Ρ. Αντωνοπούλου, σύζυγος του υπουργού Ανάπτυξης, Δ. Παπαδημητρίου, ενδέχεται να δοκιμάσει την τύχη της στο Υπόλοιπο Αττικής. Στην ίδια όμως εκλογική περιφέρεια σκοπεύει να κατέλθει και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Δ. Λιάκος.
«Καραμπόλες»
Στο ερώτημα τι θα κάνει η κ. Αχτσιόγλου η απάντηση δεν είναι εύκολη. Από το Μέγαρο Μαξίμου την ενθαρρύνουν να μη φοβηθεί τη Β’ Αθηνών μήτε την Α’ Θεσσαλονίκης. Στην ιδιαίτερη πατρίδα της, την Πέλλα, δύσκολα θα τα καταφέρει, καθώς εκεί τους μηχανισμούς ελέγχει η προερχόμενη από το ΠΑΣΟΚ Θ. Τζάκρη.
Η Α’ Θεσσαλονίκης, που εξετάζει ως εναλλακτική επιλογή η Εφη Αχτσιόγλου, επίσης είναι μια εκλογική περιφέρεια-ναρκοπέδιο, καθώς σε αυτήν υπάρχει ήδη ως βουλευτής ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γ. Αμανατίδης, πολιτεύεται ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Γ. Κουράκης, σκοπεύει να δοκιμάσει την τύχη του ο πετυχημένος υφυπουργός Ανάπτυξης, Σ. Πιτσιόρλας, ενώ με αξιώσεις διεκδικεί την επανεκλογή του και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος.
Εμφύλιες κόντρες μεταξύ των υποψηφίων της Αριστεράς
Στην εκλογική περιφέρεια της Β’ Αθηνών, όπου και ο ίδιος ο Α. Τσίπρας θέλει να ρίξει βαριά ονόματα προκειμένου να ενισχύσει όσο το δυνατόν περισσότερο τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, αναμένεται να εκδηλωθούν οι σημαντικότερες εμφύλιες συρράξεις μεταξύ των υποψηφίων της Αριστεράς. Στην κυβέρνηση αυτή τη στιγμή η εκλογική περιφέρεια της Β’ Αθηνών εκπροσωπείται από εννέα μέλη, όσα και οι βουλευτές που μπορεί να επανεκλέξει ο ΣΥΡΙΖΑ στην περίπτωση που είναι δεύτερο κόμμα με ποσοστά άνω του 25%.
Στη Β’ Αθηνών εκλέγονται τα μέλη της κυβέρνησης Π. Σκουρλέτης, Ν. Παππάς, Ευ. Τσακαλώτος, Ν. Τόσκας, Χρ. Σπίρτζης, Π. Κουρουμπλής, Γ. Μπαλάφας και Γ. Τσιρώνης, οι οποίοι θα κληθούν να αναμετρηθούν όχι μόνο με τους άλλους εκλεγμένους βουλευτές, δηλαδή τους Ν. Ξυδάκη, Χ. Καφαντάρη, Ανν. Καβαδία, Χ. Παπαδόπουλο, Γ. Κυρίτση, Ε. Αυλωνίτου, Γ. Θεωνά και Γ. Δημαρά, αλλά και με πολλούς ακόμη επίδοξους διεκδικητές, είτε πρόκειται για κορυφαίους υπουργούς που θέλουν να μετακινηθούν από τις εκλογικές τους περιφέρειες επειδή κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός Βουλής, όπως ο Π. Πολάκης από τα Χανιά και ο Στ. Κοντονής από τη Ζάκυνθο, είτε για άλλους που στο παρελθόν είχαν δεσπόζουσα θέση στην περιοχή, όπως ο ευρωβουλευτής Δ. Παπαδημούλης, η περιφερειάρχης Αττικής, Ρ. Δούρου, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Θ. Φωτίου, και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και βουλευτής Επικρατείας σήμερα, Γ. Δραγασάκης. Στη Β’ Αθηνών θα θελήσει να δοκιμάσει την τύχη της, εφόσον δεν επιλέξει την αποχή από τις εκλογές, η υπουργός Πολιτισμού, Λ. Κονιόρδου, η οποία στηρίζεται και από τους Οικολόγους Πράσινους, αλλά και ο υπουργός Παιδείας, Κ. Γαβρόγλου.
Ακόμη ένα πρόσωπο που ενδέχεται να μετακινηθεί στη Β’ Αθηνών, παρά το γεγονός ότι στις προηγούμενες εθνικές εκλογές τοποθετήθηκε με λίστα στην εκλογική περιφέρεια της Β’ Πειραιώς, είναι ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας, Δ. Βίτσας.
Α’ και Β’ Πειραιώς
Στην Α’ και Β’ Πειραιώς ο ΣΥΡΙΖΑ, εάν είναι δεύτερο κόμμα στις εθνικές εκλογές, στην καλύτερη περίπτωση θα καταφέρει να εξασφαλίσει δύο έδρες στις αντίστοιχες εκλογικές περιφέρειες. Στην Α’ Πειραιώς, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αλ. Τσίπρας προωθεί για υποψήφιο βουλευτή τον υφυπουργό Αθλητισμού, Γ. Βασιλειάδη, με αποτέλεσμα να έχουν θορυβηθεί οι σημερινοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή, με πρώτο και καλύτερο τον πρώην υπουργό Ναυτιλίας, Θ. Δρίτσα.
Στη Β’ Πειραιώς, το σύστημα της Κουμουνδούρου επιδιώκει να πλασάρει ως ισχυρό υποψήφιο τον πρώην υφυπουργό Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδη, ο οποίος όμως θα πρέπει να καταφέρει να ξεπεράσει σε δυναμικότητα τη βουλευτή Ν. Κασιμάτη.
Η Α’ Αθηνών είναι άλλη μία περιφέρεια που θα προκαλέσει ισχυρούς εσωκομματικούς τριγμούς στον χώρο της Αριστεράς, καθώς στη μάχη αυτή επικεφαλής σκοπεύει να τεθεί και ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας ως υποψήφιος.
Από εκεί και πέρα, επειδή ως δεύτερο κόμμα δύσκολα θα βγάλει πάνω από τέσσερις έδρες, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αλ. Τσίπρας θα κάνει τα πάντα για να ενδυναμώσει το ψηφοδέλτιο με ηχηρά ονόματα.
Εκτός από τη δική του παρουσία σε αυτό, καθώς η Α’ Αθηνών είναι ο φυσικός εκλογικός χώρος του, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ενθαρρύνει και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκη, να δοκιμάσει την τύχη του στην Α’ Αθηνών όχι μόνο επειδή υπάρχει ο κίνδυνος να μη βγάλει έδρα ο ΣΥΡΙΖΑ στον Νομό Χανίων, αλλά και γιατί θα ήθελε η υποψηφιότητά του να κατατροπώσει αυτή του πρώην υπουργού Παιδείας και βουλευτή στην Α’ Αθηνών, Ν. Φίλη. Στην ίδια περιφέρεια αναμένεται να πολιτευτεί και ο υπ. Επικρατείας, Χρ. Βερναρδάκης.
Ξεχωριστή περίπτωση ο Πάνος Καμμένος
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, ο οποίος έχει δηλώσει πως θα πάει μέχρι τέλους με τον Αλ. Τσίπρα, μπορεί την κρίσιμη στιγμή να αποφασίσει πως η πιο συμφέρουσα επιλογή για τον ίδιο είναι η «διάλυση» των ΑΝ.ΕΛ. και η ατομική ενσωμάτωσή του σε εκλόγιμη θέση στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.
Τις τελευταίες ημέρες έχουν φουντώσει οι πληροφορίες ότι ο Αλ. Τσίπρας, για να προετοιμάσει ψυχολογικά το εσωκομματικό του ακροατήριο περί ενδεχόμενης «ενσωμάτωσης» του Πάνου Καμμένου στις επόμενες εκλογές στα ψηφοδέλτια του κόμματος της Αριστεράς, σκοπεύει στον ανασχηματισμό ναι μεν να του αφαιρέσει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Αμυνας, αλλά να τον χρίσει τιμητικά αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, με ευθύνη την εποπτεία των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων.