Καράογλου: «Ούτε βήμα πίσω για το Σκοπιανό»
Θέμα Συντάγματος τόνισε ότι υπάρχει από τη στιγμή που δεν υπάρχει κοινή γραμμή μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για την ονομασία των Σκοπίων.
Για μια σύνθετη ονομασία των Σκοπίων, με «με γεωγραφικό προσδιορισμό, erga omnes, δηλαδή για όλες τις χρήσεις», που θα αποτελεί μια κόκκινη γραμμή για τη Νέα Δημοκρατία, έκανε λόγο ο Θόδωρος Καράογλου σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ο αναπληρωτής Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της ΝΔ επισήμανε πως σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε να υπάρχει σαν δεύτερο συνθετικό η λέξη «Μακεδονία», όμως τόνισε πως πρέπει πλέον όλοι οι φορείς να το δουν ρεαλιστικά το θέμα.
«Όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, είναι προφανές ότι μάλλον θα υπάρξει μια ονομασία που θα έχει σαν δεύτερο συνθετικό τη λέξη "Μακεδονία". Προφανώς είναι κάτι το οποίο με πληγώνει, δεν με ικανοποιεί απόλυτα, αλλά η πολιτική είναι ρεαλισμός, δεν είναι η επίτευξη του ευκταίου, γιατί αυτό είναι πάρα πολύ δύσκολο να γίνει», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Αυτό που είναι η δική μας κόκκινη γραμμή και πίσω από το οποίο δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε μισό βήμα είναι μια ονομασία σύνθετη με γεωγραφικό προσδιορισμό, erga omnes, δηλαδή για όλες τις χρήσεις, που βεβαίως δεν θα είναι μόνο αυτό, αλλά θα συνοδεύεται με όλο το πακέτο, δηλαδή αλλαγή του Συντάγματος και απάλειψη των αλυτρωτικών εκφράσεων που υπάρχουν στο Σύνταγμα των Σκοπίων, αλλαγή του ονόματος του αεροδρομίου "Μέγας Αλέξανδρος", όπως το έχουν ονομάσει τα Σκόπια, απόσυρση των αγαλμάτων που προσβάλλουν την ιστορία...», συμπλήρωσε.
Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο να βγει ο κόσμος στους δρόμους και να διαμαρτυρηθεί σε περίπτωση που η λέξη «Μακεδονία» κατοχυρωθεί από την ΠΓΔΜ, ο κ. Καράογλου τόνισε πως είναι δικαίωμα του κόσμου να βγει και να διαμαρτυρηθεί, αλλά επισήμανε πως τα συλλαλητήρια δεν μπορούν να διαμορφώσουν την εξωτερική πολιτική της χώρας.
Τέλος, αναφορικά με τη διαφορετική στάση που κρατάει ο Πάνος Καμμένος για το Μακεδονικό, ο βουλευτής της ΝΔ είπε πως αν υπάρχει διαφορετική εκτίμηση από το κόμμα που συγκυβερνά, τότε υπάρχει ζήτημα Συντάγματος, δεδηλωμένης, και δεν υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία, πράγμα που σημαίνει πως η χώρα θα έπρεπε να πάει σε εκλογές.