Σύσκεψη τομεαρχών υπό τον Μητσοτάκη για το Σκοπιανό
Ανασκουμπώνονται στην Πειραιώς- Αναμένεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης να προειδοποιήσει την κυβέρνηση Τσίπρα ότι «κόκκινη» γραμμή είναι η εθνική θέση την οποία χάραξε η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή
Το Σκοπιανό θα βρεθεί στο επίκεντρο της σύσκεψης που συγκαλεί ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης με τους τομεάρχες της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στην Πειραιώς στις 12 το μεσημέρι της Τρίτης. Αναμένεται να προειδοποιήσει την κυβέρνηση Τσίπρα ότι «κόκκινη» γραμμή είναι η εθνική θέση την οποία χάραξε η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, με υπουργό Εξωτερικών τη Ντόρα Μπακογιάννη, το 2007, όταν μετακινήθηκε στη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις erga omnes, από το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή του 1992, ότι δεν θα υπάρχει ο όρος Μακεδονία.
Στελέχη παρακολουθούν με προσοχή τις δηλώσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα αποδέχονταν και σκέτο τον όρο Μακεδονία. Λύση ναι, αλλά όχι οποιαδήποτε λύση, είναι το μήνυμα της Πειραιώς. Η λύση θα πρέπει να εμπεριέχει όλα τα επίμαχα ζητήματα όπως είναι η γλώσσα και η εθνότητα, το απαραβίαστο των συνόρων, ο αλυτρωτισμός που είχε καλλιεργηθεί από τους εθνικιστικούς κύκλους του Γκρουέφσκι και είναι καταγραμμένος και στα σχολικά βιβλία.
Αυτό είναι το πλαίσιο που περιγράφει η ΝΔ. Θεωρεί ότι οι συνθήκες σήμερα είναι πολύ πιο ευνοϊκές για την Ελλάδα δεδομένου ότι τα Σκόπια πιέζονται πολύ διότι επιθυμούν την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ και την οποία δεν μπορούν να εξασφαλίσουν χωρίς λύση στην ονομασία. Είναι μεγάλη η ανάγκη τους να αποκτήσουν ένα δίχτυ ασφάλειας - όπως επισημαίνεται - και να πάψουν να είναι μια πηγή πρόκλησης αστάθειας λόγω του μη ομοιογενούς πληθυσμού τους αλλά και της ρωσικής παρέμβασης που επιχειρείται στα Βαλκάνια.
Υπάρχει προβληματισμός στην Πειραιώς και για την βιασύνη του υπουργού Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά να εμφανίζεται αισιόδοξος ότι θα βρεθεί λύση, όταν ακόμη δεν κάθισε καν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Υπενθυμίζουν επίσης ότι μία συμφωνία προϋποθέτει την αλλαγή του σκοπιανού Συντάγματος που δεν είναι εύκολη ιστορία πολύ περισσότερο αν αναγκαστεί ο Ζάεφ να κάνει δημοψήφισμα.
Η ΝΔ είναι αποφασισμένη να μην σχολιάσει κανένα υποθετικό σενάριο για ένα τόσο σοβαρό εθνικό θέμα. Οταν υπάρξει ενιαία κυβερνητική πρόταση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει εμπιστευτική ενημέρωση για το πως πηγαίνουν οι διαπραγματεύσεις, τότε θα τοποθετηθεί και επισήμως.
Όσον αφορά στις ανησυχίες που εκφράζουν βουλευτές της Βόρειας Ελλάδας για τυχόν αρνητικές αντιδράσεις ψηφοφόρων τους σε μια σύνθετη ονομασία, ήδη άρχισαν τα τηλέφωνα από τον γραμματέα του κόμματος Λευτέρη Αυγενάκη να μην συμμετέχουν σε τυχόν συγκεντρώσεις. Η διαφαινόμενη κωλοτούμπα του κυβερνητικού εταίρου και προέδρου των ΑΝΕΛ ήταν μια ανάσα διότι η επίδειξη υπερπατριωτισμού θα τους πίεζε.
Πολλοί επισημαίνουν πάντως ότι το μεγάλο κρας τεστ με το σκοπιανό η ΝΔ το πέρασε το 2007 - 2008 όταν τη γραμμή του Κωνσταντίνου Καραμανλή που είχε κλάψει δηλώνοντας ότι η Μακεδονία είναι ελληνική την απάλλαξε ένας άλλος Καραμανλής (ο ανεψιός) στη σύνθετη ονομασία.
Υπάρχει πάντως κι ένας αριθμός βουλευτών που θεωρούν ότι αν η λύση δεν είναι καλύτερη από εκείνη του 2007, δεν υπάρχει λόγος η Ελλάδα να συναινέσει.