«Χέρι - χέρι» Τσοβόλας και Λαφαζάνης
Σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη
«Υπάρχει άλλος δρόμος» για τη χώρα, χωρίς λιτότητα και μνημόνια, με «αποτίναξη κάθε επιτροπείας και κηδεμονίας», τόνισε ο γραμματέας της ΛΑΕ, πρώην υπουργός, Παναγιώτης Λαφαζάνης, κατά την παρουσίαση του βιβλίου του αν. καθηγητή Οικονομικών του ΑΠΘ, Γρηγόρη Ζαρωτιάδη και του Θέμη Τζήμα, με τίτλο: «Πλευρές ενός εναλλακτικού πολιτικού σχεδίου για την Ελλάδα».
Το βιβλίο περιλαμβάνει προτάσεις για ένα εναλλακτικό παραγωγικό μοντέλο, με άλλο πολιτικό σχεδιασμό, για τη χώρα, το οποίο όπως τόνισαν οι συγγραφείς, προϋποθέτει «σύγκρουση με την ηγετική πολιτική τάξη της Ευρωζώνης και της Ευρώπης», την «κοινωνικοποίηση του χρηματοπιστωτικού» και την αξιοποίηση «στρατηγικών τομέων» της οικονομίας, με κοινωνικό έλεγχο και με «ανάπτυξη οικονομιών, όχι κλίμακας, αλλά ποιότητας», με στόχο «μια, όχι αποκομμένη, αλλά αυτοδύναμη ανάπτυξη». Παραδέχονται, ότι αυτή η επιλογή είναι μεν «δύσκολη», αλλά «με μικρότερο κόστος από το αδιέξοδο, το οποίο σωρεύεται εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών».
«Το βιβλίο αυτό είναι καταπέλτης, διότι καταρρίπτει το μονόδρομο. Ότι δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να σκύβουμε το κεφάλι και να ακολουθούμε τις συνταγές της τρόικας. Να ακολουθούμε μια επιτροπεία, η οποία είναι μια επιτροπεία ενός αιώνα για την Ελλάδα» είπε ο επικεφαλής της ΛΑΕ. «Απαντά εμπεριστατωμένα, τεκμηριωμένα, ότι υπάρχει άλλος δρόμος, ο δρόμος αυτός είναι έξω από την Eυρωζώνη» συνέχισε ο κ. Λαφαζάνης.
Σε σχετική ερώτηση, απάντησε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει μέλλον» και ότι «πολύ γρήγορα θα είναι παρελθόν». Με αφορμή την παρουσία του Δ. Τσοβόλα, ο κ. Λαφαζάνης εξέφρασε την επιθυμία του «αυτή η συνάντηση τους με αφορμή το βιβλίο, να έχει και πολιτικές προεκτάσεις», ενώ όλοι οι ομιλητές συμφώνησαν στην ανάγκη για "συνάντηση των αριστερών, προοδευτικών, δημοκρατικών, αντιμνημονιακών δυνάμεων».
Τη συμφωνία του, με τις περισσότερες προτάσεις του βιβλίου, εξέφρασε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Τσοβόλας, υπογράμμισε όμως ότι η εφαρμογή του, δηλαδή, ο αγώνας «ενάντια στη νεοφιλελεύθερη συνταγή» έχει «μεγάλες δυσκολίες» και προϋποθέτει συγκρούσεις με «κατεστημένα» και «με ισχυρά οργανωμένα συμφέροντα».
«Εγώ ξέρω, πολύ καλά, τι σημαίνει στην πράξη αυτή η σύγκρουση και δεν είναι τυχαίο ότι το σύστημα μέσα από τη διαπλοκή, μέσα και έξω από την Ελλάδα, δε δέχεται πολιτικούς οι οποίοι έρχονται σε αντίθεση με τα δικά τους πολιτικά σχέδια και τα δικά τους συμφέροντα».
«Για μένα, η μόνη αριστερή κυβέρνηση στην Ελλάδα ήταν του 1981-1989, με όλα τα λάθη, για αυτό και χτυπήθηκε και μέχρι σήμερα, ανηλεώς» συνέχισε ο κ. Τσοβόλας και χαρακτήρισε «σκόπιμο και τελείως αναληθές» το επιχείρημα ότι «δεν ιδρώνει τ' αυτί» των ηγεσιών από τους λαϊκούς αγώνες και πρόσθεσε: «Σας λέω από την κυβερνητική μου θητεία, το μόνο που φοβάται η κάθε κυβέρνηση και κάθε διεθνής οργανισμός είναι η αντίδραση του λαού και των λαών».
Για το βιβλίο μίλησαν, επίσης, το μέλος της Ε.Γ. της «Σοσιαλιστικής Προοπτικής» Νικόλαος Δαμιανάκης και το μέλος της Ν.Ε. Θεσσαλονίκης της ΛΑΕ, Σπύρος Ρισμάνης.
Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος, Μαρία Αναγνωστίδου.