Παραίτηση Ζουράρι και πολυνομοσχέδιο «φέρνουν» ανασχηματισμό
Αύριο παίρνει τις αποφάσεις του ο Αλέξης Τσίπρας
Η κυβερνητική διαρροή ότι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα λάβει τις αποφάσεις του για τη σύνθεση του κυβερνητικού σχήματος μετά την παραίτηση του κ. Ζουράρι αύριο, Δευτέρα 15 Ιανουαρίου, μετά την ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή, φέρνει όπως όλα δείχνουν ένα βήμα πιο κοντά τον ανασχηματισμό.
Ο ανασχηματισμός συζητείται εδώ και πάνω από έναν μήνα αλλά μέχρι στιγμής ο Αλ. Τσίπρας, εμφανιζόταν να στηρίζει το υπάρχον κυβερνητικό σχήμα, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η κλεψύδρα του έχει αδειάσει.
Εκτός της φθοράς του παρόντος κυβερνητικού σχήματος, το οποίο έχει αντέξει από τον Νοέμβριο του 2016, τίθεται ένα ακόμα ζήτημα καθώς τα στελέχη των ΑΝΕΛ που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν σε κυβερνητικές θέσεις έχουν αρχίσει να εξαντλούνται.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ζουράρις είναι ο τρίτος υφυπουργός των ΑΝΕΛ, μετά τους κ.κ. Δημήτρη Καμμένο και Παναγιώτη Σγουρίδη, που οδηγείται σε έξοδο από την κυβέρνηση.
Στην κυβερνητική εξίσωση ωστόσο μπαίνει και το ζήτημα του Σκοπιανού, από τη στιγμή που οι ΑΝΕΛ τηρούν μία αμφιλεγόμενη στάση, εκφράζοντας μεν εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Νίκου Κοτζιά και του χειρισμούς του, κάνοντας όμως λόγο για κοινοβουλευτική πλειοψηφία και διαφωνία στη χρήση του ελληνικού όρου Μακεδονία.
Ταυτόχρονα οι διατάξεις που περνούν με το πολυνομοσχέδιο έχουν ήδη προκαλέσει πολιτικά προβλήματα στην κυβέρνηση τα οποία δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμα την επόμενη μέρα. Εκτιμάται λοιπόν σε κυβερνητικούς κύκλους ότι μία επικοινωνιακή αντεπίθεση με αλλαγή στο κυβερνητικό σχήμα, είναι ικανή να δώσει στο Μαξίμου την απαραίτητη πίστωση χρόνου για να ανταπεξέλθει.
Ταυτόχρονα, ο ανασχηματισμος θα δείξει και τον χρόνο που θα στηθούν κάλπες καθώς για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες εντός του 2018 με προβολή του αφηγήματος για καθαρή έξοδο από τα μνημόνια το καλοκαίρι θα υποχρεώσει τον πρωθυπουργό να παρουσιάσει στην κοινή γνώμη ένα κυβερνητικό σχήμα εκλογικής σκοπιμότητας με την αξιοποίηση περισσότερων μελών στα υπουργικά έδρανα και, κυρίως, στελεχών που φιλοδοξούν να χρησιμοποιήσουν την εξουσία για να ενδυναμώσουν την υποψηφιότητά τους στις εθνικές εκλογές.