Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του Αθηναϊκού Πρακτορείου, τόνισε πως η πλευρά της ΠΓΔΜ έχει συμφέρον να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Ελλάδα και πως η διαδικασία των συνομιλιών θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη.

«Δεν πρέπει να υποτιμάται η διαδικασία στη Νέα Υόρκη και γιατί είναι υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και γιατί έχει ήδη μία ιστορική πορεία πολλών ετών. Ακριβώς, όμως, επειδή έχει αυτή την ιστορική πορεία πολλών ετών, πρέπει να αναζωογονείται ανά διαστήματα και ειδικά όταν κάποιος επιδιώκει λύση, όπως εμείς επιδιώκουμε αυτήν τη στιγμή», είπε αρχικά ο κ. Κατρούγκαλος, διευκρινίζοντας πως οι διαπραγματεύσεις δεν τελειώνουν στη συνάντηση που θα έχουν οι δύο πλευρές με τον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, αλλά θα συνεχιστούν μεταξύ τους.

«Έχω την αισιοδοξία, χωρίς τίποτε να είναι δεδομένο, ότι φαίνεται να υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας, το οποίο σχηματίζεται και από την αλλαγή στάσης της άλλης πλευράς, που δεν ακολουθεί την ακραία εθνικιστική τακτική των τελευταίων ετών, αλλά και από τη δική μας τη στάση», ήταν τα λόγια του.

Ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε πως η περιοχή στα Βαλκάνια είναι ιδιαίτερα εύθραυστη, ειδικά μετά τη δολοφονία ενός Σέρβου ηγέτη στο Κόσοβο, και ότι οι γείτονες έχουν συμφέρον να ρίξουν τους τόνους στη διαμάχη των δύο χωρών για την ονομασία.

«Είμαστε υπέρ της ευρωπαϊκής και διεθνούς προοπτικής των δυτικών Βαλκανίων. Η γειτονική χώρα έχει ιδιαίτερο συμφέρον να εξομαλύνει τις σχέσεις της με εμάς και να ενταχθεί σε διεθνείς οργανισμούς, αντιστοίχως, όμως, κι εμείς έχουμε παρόμοιο συμφέρον να μην έχουμε εστίες έντασης στην περιοχή μας», υπογράμμισε.