Σε κατηγορηματική διάψευση δημοσιευμάτων που ήθελαν τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το Σκοπιανό Μάθιου Νίμιτς να υποστηρίζει ότι η Ελλάδα έχει αποδεχτεί ή έχει εκχωρήσει τον όρο "Μακεδονία" προχώρησε σήμερα το πρωί από τη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

Μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, ο κ. Κατρούγκαλος επισήμανε ότι οι δηλώσεις του κ. Νίμιτς διαστρεβλώθηκαν.

΄

«Τίποτα δεν έχει δοθεί. Δεν μπορεί να διαστρέφονται δηλώσεις αξιωματούχων όπως του Μάθιου Νίμιτς. Η διαπραγμάτευση είναι ανοιχτή, υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας, όχι δεδομένο αποτέλεσμα. Δεν υπάρχει αποτέλεσμα. Όταν υπάρξει πρόοδος, θα ενημερωθεί η Βουλή και ο λαός» είπε ο κ. Κατρούγκαλος.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ο όρος «Μακεδονία»

Στη Νέα Υόρκη ξεκινούν σήμερα οι συζητήσεις για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς θα συναντηθεί με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και των Σκοπίων, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι, και ενδεχομένως να προτείνει όνομα ή ονόματα. Λίγες μόνο ώρες πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, μάλιστα, αποκάλυψε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η ονοματολογία.

Την ίδια ώρα, τα Σκόπια αναμένεται να επισκεφθεί τις επόμενες ώρες ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος και θα συναντηθεί με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της ΠΓΔΜ. Στο επίκεντρο των συναντήσεών του θα βρεθούν, σύμφωνα με πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης της ΠΓΔΜ, οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στις οποίες πρέπει να προχωρήσει η χώρα προκειμένου να ενισχυθεί η ευρωατλαντική προοπτική της, καθώς και οι δυνατότητες εξεύρεσης λύσης στο ζήτημα της ονομασίας. 

Από την πλευρά του ο Νίμιτις ξεκαθάρισε ότι η πρόταση που θα κατατεθεί θα είναι «μια καινούργια πρόταση». Ο ίδιος σημείωσε πως «αν περιμένουμε κι άλλα 25 χρόνια, το πρόβλημα θα γίνει χειρότερο», ενώ ερωτηθείς αν η πρόταση που θα καταθέσει για το ονοματολογικό θα είναι νέα, σημείωσε συγκεκριμένα: «Είναι μια νέα πρόταση, διότι είναι μια νέα συγκυρία και κάποιες από τις ιδέες έχουν συζητηθεί για πολλά χρόνια».

Επισήμανε ωστόσο ότι «πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, διότι αυτή τη στιγμή το όνομα της χώρας στον ΟΗΕ είναι Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» και τόνισε πως «τώρα μπορούμε να βρούμε μια λύση - ο όρος Μακεδονία περιλαμβάνεται στην ονομασία και αναγνωρίζεται από την Ελλάδα. Επίσης, πάνω από 100 χώρες αναγνωρίζουν αυτήν τη χώρα ως "Republika Makedonija" και άρα ο όρος Μακεδονία συνδέεται με τη χώρα αυτή».

Από την άλλη, στην Ελλάδα συνεχίζονται οι πυρετώδεις προετοιμασίες για το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης για την ονομασία. Πρωταγωνιστής και ομιλητής θα είναι ο πρώην Α/ΓΕΣ και πρώην ΥΕΘΑ, στρατηγός Φραγκούλης Φράγκος, ο οποίος με δήλωσή του μεταφέρει και το κλίμα που ήδη επικρατεί στη συμπρωτεύουσα: «Για την ονομασία των Σκοπίων δεν θα αποφασίσουν μόνο οι άνθρωποι που μέχρι χθες ακόμη έλεγαν τα Σκόπια Μακεδονία… Είμαστε και εμείς εδώ, που ζήσαμε και ζούμε στη Μακεδονία και δεν πρόκειται να την ξεχάσουμε ποτέ! Είμαστε εμείς που τιμήσαμε και τιμούμε τους ηρωικούς Μακεδονομάχους που έπεσαν για να ζούμε εμείς εδώ λεύτεροι και δυνατοί… Κανείς δεν μπορεί και δεν πρέπει να ξεχνάει τους  ήρωες που έπεσαν στον Βάλτο των Γιαννιτσών, κανείς δεν πρέπει να ξεχνάει τους κρεμασμένους παπάδες και τους προκρίτους στα χωριά της Φλώρινας και της Καστοριάς! Αυτήν τη φορά από εδώ και εμπρός θα είμαστε και εμείς εδώ και δεν θα αφήσουμε τίποτε και κανέναν να χαρίσει το όνομα της Μακεδονίας μας… Γιατί όταν χαρίζεις όνομα, χαρίζεις και έδαφος».