Κακλαμάνης: Σε κίνδυνο το ιστορικό ορφανοτροφείο της Πριγκήπου
Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησής του.
Την παρέμβαση της κυβέρνησης στα ευρωπαϊκά όργανα, ώστε να υποχρεωθούν οι κυβερνήσεις Τουρκίας και Αλβανίας να προβούν στη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την επιδιόρθωση, τη συντήρηση και την αξιοποίηση του ορφανοτροφείου της Πριγκήπου, καθώς και των μεταβυζαντινών εκκλησιών της Μοσχόπολης και της Κορυτσάς, ζητά με ερώτησή του προς τους υπουργούς Εξωτερικών και Πολιτισμού-Αθλητισμού, ο βουλευτής Α’ Αθηνών της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης.
Ο Ν. Κακλαμάνης, με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου για την κατάρρευση στην οποία οδηγούνται -με μαθηματική ακρίβεια- τα παραπάνω μνημεία, τα οποία μάλιστα έχουν έντονο ελληνικό συμβολισμό και ιδιαίτερη αξία για τους ομογενείς μας σε Τουρκία και Αλβανία, ρωτά συγκεκριμένα αν η κυβέρνηση έχει εκπονήσει σχέδιο, σε συνεργασία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Εκκλησία της Αλβανίας, ώστε να καταλήξουν από κοινού στην αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των προαναφερθέντων ιστορικών κτιρίων.
«Σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά η πατρίδα μας είναι υποχρεωμένη να προασπίσει όχι μόνο τα εθνικά μας θέματα αλλά και τα μνημεία της, που αποτελούν φάρους πολιτισμού και εκπαίδευσης για την ομογένεια. Οτιδήποτε κρίνεται απαραίτητο, για να διατηρείται ζωντανή η μνήμη της πατρίδας μας και οι αξίες της Ορθοδοξίας, οφείλουμε να αγωνιζόμαστε για να το καταφέρουμε…» αναφέρει στον επίλογό του ο βουλευτής Α’ Αθηνών της ΝΔ.
Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:
ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Α΄ ΑΘΗΝΩΝ - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ: 1. Τον κ. Υπουργό Εξωτερικών.
2. Την κα. Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού.
ΘΕΜΑ: Σε κίνδυνο το ιστορικό ορφανοτροφείο της Πριγκήπου και οι μεταβυζαντινές εκκλησίες της Κορυτσάς.
Στο σημερινό έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο δημοσιεύεται μία είδηση, που αξίζει ιδιαίτερης προσοχής και εγρήγορσής από την Ελληνική κυβέρνηση, καθώς μνημεία μεγάλης πολιτισμικής και ιστορικής αξίας, όπως είναι το ορφανοτροφείο της Πριγκήπου και οι μεταβυζαντινές εκκλησίες της Κορυτσάς απειλούνται με ολοσχερή καταστροφή.
Συγκεκριμένα, η Europa Nostra, ενέταξε το ορφανοτροφείο της Πριγκήπου, στον κατάλογο των δώδεκα μνημείων και τόπων που βρίσκονται σε κίνδυνο. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα ξύλινα κατασκευάσματα στην Ευρώπη, καθώς είναι πενταώροφο με συνολικά 206 δωμάτια, κτισμένο σε οικόπεδο συνολικής έκτασης 23 στρεμμάτων. Το κτίριο σχεδιάστηκε από το Γάλλο αρχιτέκτονα Alexandre Vallaury, δημιουργήθηκε αρχικά ως ξενοδοχείο, δεν πήρε όμως άδεια λειτουργίας και στη συνέχεια δωρήθηκε από την κυρία Ελένη Ζαρίφη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, προκειμένου να λειτουργήσει ως ορφανοτροφείο. Ωστόσο, η λειτουργία του, σταμάτησε το 1964, από τις Τουρκικές αρχές, που διέταξαν την εκκένωση του κτιρίου επικαλούμενες λόγους ασφαλείας, ενώ η μεγάλη πυρκαγιά του 1980, προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στο κτίριο. Στη συνέχεια η Τουρκική κυβέρνηση διεκδίκησε την κυριότητα του κτιρίου, αλλά μετά από μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τον Ιούλιο του 2006 δικαίωσε οριστικά το Πατριαρχείο. Στο ορφανοτροφείο της Πριγκήπου, ανατράφηκαν και εκπαιδεύτηκαν χιλιάδες παιδιά, και για δεκαετίες αποτέλεσε σημείο αναφοράς και ενότητας για του Έλληνες ομογενείς της Κωνσταντινούπολης.
Στον ίδιο κατάλογο περιλαμβάνονται και οι μεταβυζαντινές εκκλησίες στη Μοσχόπολη και στην Κορυτσά της Αλβανίας, που παρουσιάζουν επίσης πολύ έντονο Ελληνικό ενδιαφέρον. Πρόκειται για λατρευτικούς τόπους της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος. Οι συγκεκριμένες εκκλησίες και τα μοναστήρια της περιοχής, διέπρεψαν ως θεσμικοί χώροι χριστιανικής λατρείας και παράλληλα διαδραμάτισαν σπουδαίο εκπολιτιστικό και εκπαιδευτικό ρόλο κατά την ιστορική
διαδρομή των Ελληνικής ομογένειας της Αλβανίας. Σήμερα, αντιμετωπίζουν σημαντικούς κινδύνους, εξαιτίας της αδιαφορίας των κρατικών αρχών της γείτονος χώρας, ενώ θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και να αποτελέσουν ένα «φάρο» της ορθοδοξίας για την εκκλησία της Αλβανίας.
Η έκκληση της Europa Nostra, για ανασυγκρότηση και διάσωση των παραπάνω ιστορικών μνημείων απευθύνεται στις κυβερνήσεις της Τουρκίας και της Αλβανίας, που πρέπει να λάβουν μέτρα, ώστε επιδιορθωθούν, να συντηρηθούν και να αξιοποιηθούν τα κτίρια και οι εκκλησίες. Ωστόσο, εφόσον πρόκειται για μνημεία με έντονο Ελληνικό συμβολισμό και ιδιαίτερη αξία για τους ομογενείς μας της Τουρκίας και της Αλβανίας, χρειάζεται η Ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλία προς τις εκεί αρχές, αλλά και τα αρμόδια Ευρωπαϊκά όργανα, να συνεργαστεί μαζί τους και στην ανάγκη να εξαντλήσει κάθε μέτρο πίεσης, για τη διάσωση και αξιοποίησή τους.
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται η κυρία και ο κύριος Υπουργός:
-Πρόκειται να παρέμβουν και με ποιο τρόπο, ώστε να υποχρεώσουν τις κυβερνήσεις της Τουρκίας και της Αλβανίας να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την επιδιόρθωση, συντήρηση και αξιοποίηση του ορφανοτροφείου της Πριγκήπου και των μεταβυζαντινών εκκλησιών της Μοσχόπολης και της Κορυτσάς;
-Πρόκειται να αναλάβετε μία αντίστοιχη πρωτοβουλία στο πλαίσιο των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να επιτευχθεί η συνεργασία με τις κυβερνήσεις της Τουρκίας και της Αλβανίας για τη διάσωση και αξιοποίηση των ιστορικών αυτών μνημείων;
-Έχει εκπονηθεί, σε συνεργασία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Εκκλησία της Αλβανίας μία ρεαλιστική πρόταση για την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των ανωτέρω κτιρίων;