Καραθανασόπουλος: Ναι σε σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό
Το ΚΚΕ θα τοποθετηθεί στο σύνολο της τελικής πρότασης κι όχι μόνο για το όνομα, επανέλαβε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του
«Ο περιορισμός μόνο στο θέμα του ονόματος οδηγεί σε αποπροσανατολισμό, δίνει ώθηση σε εθνικιστικές αντιδράσεις και στην λογική του 'διαίρει και βασίλευε' ένθεν κακείθεν. Συσκοτίζει την συνολικότερη εικόνα ότι η προσπαθεια επίλυσης του ζητήματος εντάσσεται στους γενικότερους σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή που αντανακλούν τις έντονες αντιθέσεις μεγάλων ιμπεριαλιστικών κέντρων. Εντάσσεται στα πλαίσια ενίσχυσης του ρόλου του ΝΑΤΟ με την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στο ΝΑΤΟ και βεβαίως και στην ΕΕ αργότερα» ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ1, ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος.
«Από τη άποψη αυτή, το ΚΚΕ λεει καθαρά ότι αυτή η προσπάθεια που γίνεται, εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο αναβάθμισης της σχέσης της Ελλάδας με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ όσον αφορά την συμμετοχή της Ελλάδας και τον ενεργητικό της ρόλο στους ιμπεριαλιστικούς αυτούς σχεδιασμούς Αυτό σηματοδοτήθηκε από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, την αναβάθμιση της βάσης της Σούδας, τον εκσυγχρονισμό της βάσης του Άραξου την νέα στρατιωτική βάση στην Αλεξανδρούπολη" είπε στη συνέχεια, τονίζοντας ότι το ΚΚΕ "δεν θεωρεί ότι η λύση με την σφραγίδα του ΝΑΤΟ και των Αμερικάνων είναι μια λύση που εξυπηρετεί τους λαούς", αλλά "αντίθετα, αναβαθμίζονται οι κίνδυνοι που έχουν να αντιμετωπίσουν οι λαοί της Ελλάδας και των Βαλκανίων».
«Για να μπορέσει να υπάρξει μια λύση, πρέπει να απεμπλακούμε, να αποδεσμευθούμε και να καταγγελθούν αυτοί οι σχεδιασμοί, να μην συμμετέχει η Ελλάδα στους αμερικανονατοϊκούς σχεδιασμούς» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι οι ιμπεριαλιστικές συμμαχίες δεν μας διασφαλίζουν την εδαφική ακεραιότητα ούτε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.
Όσον αφορά το όνομα της πΓΔΜ, είπε ότι προκειμένου να αντιμετωπιστεί επ' ωφελεία των λαών των Βαλκανίων, πρέπει να έχει τα εξής χαρακτηριστικά: «Σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, το οποίο το ΚΚΕ είχε πει από το '92, δεύτερον, να σταματήσουν οι αλυτρωτικές βλέψεις, και τρίτον αμοιβαία αναγνώριση του απαραβίαστου των συνόρων».
Είπε ότι το ΚΚΕ θα δει την πρόταση και θα τοποθετηθεί με βάση την συνολική λογική του και πιο συγκεκριμένα «όχι στην εμπλοκή, όχι στην αναβαθμιση του ρολου του ΝΑΤΟ στα Δυτικά Βαλκάνια και τα τρία χαρακτηριστικά που ανέφερε».
Ερωτηθείς για τους πλειστηριασμούς είπε ότι με το θεσμικό πλαίσιο που έχει διαμορφώσει η κυβέρνηση, δημιουργεί τις προϋποθέσεις διευκόλυνσης των πλειστηριασμών, όχι μόνο της πρώτης κατοικίας, αλλά και στοιχείων της επαγγελματικής δραστηριότητας επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων, αφ' ής στιγμής εντάσσει στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και τα χρέη προς το δημόσιο, την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Ως προς το θέμα της απεργίας, είπε ότι δυσκολεύονται οι όροι και οι προϋποθέσεις κήρυξής της και σημείωσε ότι «η κυβέρνηση έκανε ένα περαιτέρω βήμα στην κατεύθυνση διαμόρφωσης μιας αγοράς εργασίας όπου θα βάζουν την σφραγίδα τους οι απαιτήσεις των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, των βιομήχανων, των εφοπλιστών και των τραπεζιτών, ξεκινώντας το ξήλωμα του πουλόβερ από την βασική κατάκτηση της εργατικής τάξης που είναι το δικαίωμα στην απεργία».
Τόνισε ότι την κυβέρνηση «δεν την έπιασε ο πόνος ισχυροποίησης του εργατικού κινήματος, γιατί τότε δεν θα επέτρεπε παράλληλες οργανώσεις, άτυπες οργανώσεις, όπως η ένωση εργαζομένων, να υπογράφουν συλλογικές και επιχειρησιακές συμβάσεις με την εργοδοσία σε βάρος των συνδικάτων και των σωματείων».
Τέλος και αναφορικά με την «προστασία των εργαζομένων κατά προτεραιότητα σε περίπτωση πτωχεύσεων», επισήμανε ότι η ρύθμιση της κυβέρνησης προβλέπει την καταβολή μόνο έξι μισθών σε σχέση με το σύνολο των οφειλομένων στους εργαζόμενους και καμία ασφάλεια για τη στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων και το χρέος στα ασφαλιστικά ταμεία.
ΑΠΕ-ΜΠΕ