Ηχηρά μηνύματα Καραμανλή - Κυριάκου στην κυβέρνηση για το Μακεδονικό
Προβληματισμός στην κυβέρνηση για την παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού.
Ανεβάζουν τον πήχη για την κυβέρνηση αναφορικά με τους χειρισμούς της στις διαπραγματεύσεις που ήδη άρχισαν για το μακεδονικό ζήτημα ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. Η μαζικότητα του συλλαλητηρίου της Θεσσαλονίκης αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις. Θα ακολουθήσει και δεύτερο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα στις 4 Φεβρουαρίου.
Ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε δώσει το ελεύθερο στους βουλευτές της ΝΔ να αποφασίσουν εκείνοι ό,τι επιθυμούν. Έδωσαν το «παρών» όλοι οι βουλευτές της ΝΔ Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και βουλευτές της βόρειας Ελλάδας (Καλαφάτης, Γκιουλέκας, Αναστασιάδης, Ράπτη, Καραμανλής, Βαγιωνάς κ.ά.).
«H εντυπωσιακή συμμετοχή στο συλλαλητήριο αποδεικνύει την ιδιαίτερα μεγάλη ευαισθησία της κοινωνίας στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων» δήλωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης.
«Σέβομαι και συμμερίζομαι αυτή την ευαισθησία» τόνισε, διαχωρίζοντας τα λίγα ακραία στοιχεία που θεωρεί ότι δεν μπορούν να αλλοιώσουν τον χαρακτήρα αυτής της μεγάλης λαϊκής διαμαρτυρίας, όπως είπε. «Ήταν μια διαμαρτυρία που εκφράζει ταυτόχρονα την αγανάκτηση των πολιτών απέναντι σε μια κυβέρνηση που κινείται εν κρυπτώ και που, με τις πράξεις και τις παραλείψεις της, δείχνει ότι είναι ανίκανη να υπηρετήσει τα εθνικά συμφέροντα» τόνισε.
Παρέμβαση Καραμανλή
Αμηχανία στο Μαξίμου προκάλεσαν τα όσα λέει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής για το Βουκουρέστι, που είναι το διπλωτικό «όχημα» το οποίο χρησιμοποιεί η κυβέρνηση Τσίπρα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την ονομασία. Η κυριακάτικη «Ελευθερία του Τύπου» με πρωτοσέλιδο τίτλο «Βόμβα Καραμανλή», «Από πού βγαίνει πως εγώ είχα δεσμευτεί ότι θα υπάρχει ο όρος Μακεδονία στο όνομα;» φιλοξένησε τα όσα λέει σε βουλευτές της ΝΔ. Είναι προφανές ότι ανησυχεί σφόδρα μήπως η κυβέρνηση συμφωνήσει κάποια σύνθετη ονομασία επικαλούμενη το Βουκουρέστι, όταν η προτεραιότητά του τότε ήταν η χρήση του ονόματος έναντι όλων και η ταυτότητα των Σκοπιανών οι οποίοι εμφανίζονται ως Μακεδόνες, παραχαράσσοντας την ιστορία.
«Δεν υπάρχει συμφωνία στο Βουκουρέστι διότι η διαπραγμάτευση κατέρρευσε με ευθύνη των Σκοπίων» λέει σε βουλευτές ο πρώην πρωθυπουργός. «Υπάρχει μία παρανόηση με το Βουκουρέστι» τονίζει. «Εγώ ποτέ δεν δέχθηκα ονομασία με τον όρο Μακεδονία. Έκανα ένα βήμα πίσω και άφησα ανοιχτό να συζητήσω μια κοινά αποδεκτή σύνθετη ονομασία εφόσον όμως θα λύναμε τα μεγάλα προβλήματα που ήταν το Σύνταγμα των Σκοπιανών, που συνδέεται με την ταυτότητά τους, και τον αλυτρωτισμό που έπρεπε να αποκηρύξουν». Αναρωτιέται «από πού βγαίνει ότι εγώ είχα δεσμευτεί ότι θα υπάρχει ο όρος Μακεδονία στην ονομασία;». «Γράφτηκε σε επίσημα έγγραφα;» πρόσθεσε. «Ειπώθηκε επίσημα από κάποιον; Δεν μπήκαμε σε βάθος για το ονοματολογικό». Διευκρινίζει ότι ο ίδιος έριξε το βάρος του στο erga omnes, δηλαδή να μη χρησιμοποιείται η όποια σύνθετη ονομασία μεταξύ των δύο χωρών και διεθνώς τα Σκόπια να αποκαλούνται Μacedonia.
Οι Σκοπιανοί, μέσα στο εμπρηστικό και αλυτρωτικό κλίμα που καλλιεργούσε εκείνη την εποχή ο Γκρουέφσκι, αρνήθηκαν τα πάντα. Η διαπραγμάτευση κατέρρευσε. «Άρα στην ουσία δεν υπήρξε ποτέ συμφωνία στο Βουκουρέστι» τονίζει ο πρώην πρωθυπουργός. Επίσης θεωρεί ότι η διπλωματία δεν είναι κάτι στατικό. «Οι διπλωματικές συνθήκες δεν είναι στατικές» εξηγεί. «Σήμερα είναι διαφορετικές. Η Ελλάδα κάθεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από πολύ καλύτερη θέση. Πρέπει να διεκδικήσει περισσότερα. Τα Σκόπια πρέπει να κάνουν βήματα πίσω, όχι η Ελλάδα» διαμηνύει ο Κ. Καραμανλής.
Προκλήσεις Νίμιτς
Την έντονη αντίδραση της Πειραιώς προκάλεσε η επιλογή της κυβέρνησης να μη σχολιάσει τις δηλώσεις Νίμιτς σε σκοπιανό κανάλι. Ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ έδωσε διαβεβαιώσεις ότι οι 5 προτάσεις για την ονομασία που έκανε διασφαλίζουν κι ενισχύουν την «ταυτότητα και το έθνος» της ΠΓΔΜ. «Είχατε την ταυτότητα όταν ήσασταν τμήμα της Γιουγκοσλαβίας, του Βασιλείου της Σερβίας, της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, συνεπώς η ταυτότητα του λαού είναι, κατά τη γνώμη μου, ασφαλής και πραγματικά πιστεύω ότι οι ιδέες που παρουσίασα δεν τη βλάπτουν αλλά την ενισχύουν» σημείωσε χαρακτηριστικά, τη στιγμή που η εθνότητα είναι μείζον θέμα για την ελληνική πλευρά. «Η κυβέρνηση είναι εγκλωβισμένη στην ανεύθυνη τακτική της και στις διαφορετικές γραμμές της για το Σκοπιανό» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ΝΔ. «Γι' αυτό ούτε καν σχολίασε τις απαράδεκτες δηλώσεις του διαπραγματευτή που υπερβαίνουν τα όρια της εντολής του».
Η Πειραιώς καλεί τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα να απαντήσει στο βασικό ερώτημα που έχουν οι πολίτες: «Υπάρχει ή όχι ενιαία κυβερνητική πρόταση για το Σκοπιανό;». «Από το γεγονός ότι δεν απάντησε σε αυτό το βασικό ερώτημα, αλλά και από το σύνηθες διχαστικό ύφος του, γίνεται ξεκάθαρο ποιος αντιμετωπίζει ανεύθυνα, επιπόλαια και τυχοδιωκτικά ακόμη και τα εθνικά θέματα» καταλήγει η ΝΔ.