Στην Αθήνα ο Ισραηλινός πρόεδρος - Στήριξη στα εθνικά θέματα ζήτησε ο Παυλόπουλος (pics)
Οι δύο πρόεδροι μίλησαν για Μακεδονικό και Κυπριακό, όπως και για το θέμα της Ιερουσαλήμ.
Το ζήτημα του ονόματος της ΠΓΔΜ, το Κυπριακό, αλλά και το θέμα της Ιερουσαλήμ ήταν στην ατζέντα των συζητήσεων μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και του Ισραηλινό ομόλογού του Ρέουβεν Ρίβλιν. Οι δύο πρόεδροι συνομίλησαν για αρκετή ώρα στο Προεδρικό Μέγαρο, με τον κ. Παυλόπουλο να ζητά τη στήριξη του Ισραήλ στο μακεδονικό ζήτημα.
Κυπριακό και Μακεδονικό
Οι δύο πρόεδροι συζήτησαν για το μακεδονικό ζήτημα, με τον Προκόπη Παυλόπουλο να ζητά από τον Ισραηλινό ομόλογό του να υποστηρίξει τη θέση της Ελλάδας με τα θέματα που απασχολούν Ελλάδα και ΠΓΔΜ.
Όσον αφορά το Κυπριακό, ζήτησε λύση το ταχύτερο δυνατό, μια λύση που να ταιριάζει σε ευρωπαϊκή χώρα και επανέλαβε τη θέση της Αθήνας υπέρ της προσέγγισης Ε.Ε. και Τουρκίας, υπό τον όρο του πλήρους σεβασμού του διεθνούς δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.
Παράλληλα, συμπλήρωσε πως η Αθήνα ευνοεί την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, με προϋπόθεση τον πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου, του ευρωπαϊκού κεκτημένου και των θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Μήνυμα κατά του ναζισμού
Μήνυμα κατά της αναβίωσης του ναζισμού έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Πρ. Παυλόπουλος, κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του με τον πρόεδρο του Ισραήλ κ. Ρ. Ρίβλιν.
Ο Έλληνας πρόεδρος, με αφορμή την επίσκεψη του ομόλογού του από το Ισραήλ, αναφέρθηκε σε μια παλιά επίσκεψή του στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος, αλλά και την επίσκεψη του κ. Ρίβλιν που συμπίπτει με την Επέτειο του Ολοκαυτώματος.
Ο κ. Παυλόπουλος διαβεβαίωσε ότι οι Έλληνες θεωρούν το Μουσείο Ολοκαυτώματος ελάχιστο φόρο τιμής στους Εβραίους της Θεσσαλονίκης, τονίζοντας πως «δεν πρέπει να επιτραπεί η δράση υπολειμμάτων του φασισμού και του ναζισμού, που αποτελούν κίνδυνο για την ανθρωπότητα».
Νωρίτερα, ο κ. Ρίβλιν κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, ενώ πριν την είσοδό του στο Προεδρικό Μέγαρο ακούστηκαν οι δύο εθνικοί ύμνοι.
Ουδέτερη στάση στο θέμα της Ιερουσαλήμ
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, αναφέρθηκε και στο Μεσανατολικό και τη δράση του ISIS, ενώ έστειλε και μήνυμα για μια βιώσιμη λύση μεταξύ του ισραηλινού και του παλαιστινιακού λαού.
Όσον αφορά τις σχέσεις Ελλάδας και Ισραήλ, ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε πως «οι τρεις πυλώνες του ευρωπαϊκού πολιτισμού είναι η Αθήνα, η Ρώμη και η Ιερουσαλήμ», με τον κ. Ρίβλιν να συμπληρώνει πως η Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσα του Ισραήλ, κάτι που έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών στον μουσουλμανικό κόσμο εδώ και αρκετό καιρό, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε πριν ένα μήνα περίπου πως θα αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και θα μεταφέρει εκεί την αμερικανική πρεσβεία.
Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ωστόσο ότι η Ελλάδα ακολουθεί στο θέμα αυτό τη θέση της Ε.Ε., με την εφαρμογή των κανόνων του διεθνούς δικαίου, κρατώντας ουδέτερη στάση.
«Η θέση αυτή ωστόσο δεν αλλάζει τη βούλησή μας να δούμε το Ισραήλ όλο και πιο κοντά στην Ε.Ε.», συμπλήρωσε.
Τα ενεργειακά κοιτάσματα στην ατζέντα του Ρίβλιν
Από τη πλευρά του ο πρόεδρος του Ισραήλ Ρέουβεν Ρίβλιν επισήμανε πως η συνεργασία Ελλάδας και Ισραήλ ήταν επιτακτική και γίνεται ακόμη πιο σημαντική εξαιτίας των ενεργειακών κοιτασμάτων, επισημαίνοντας πως και η Λευκωσία συμπεριλαμβάνεται στους κοινούς ενεργειακούς σχεδιασμούς.
Ο κ. Ρίβλιν ανέφερε πως πρέπει να σταματήσουν μάλιστα οι διενέξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, τονίζοντας πως πρέπει να βρεθούν λύσεις «που συνδυάζουν ειρήνη και ασφάλεια».
Ο Ισραηλινός πρόεδρος αναφέρθηκε και στο ελληνικό Μουσείο Ολοκαυτώματος, λέγοντας πως μέσω αυτού η ανθρωπότητα λέει όχι στον αντισημιτισμό και ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για την πολύ καλή συνεργασία.