Πάιατ: Φοβάμαι «ατύχημα» μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας στο Αιγαίο
«Προσβλητική για τα θύματα η άδεια στον Κουφοντίνα» σημειώνει ο Αμερικανός πρέσβης
Αιχμές κατά της κυβέρνησης αφήνει ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ για την 48ωρη άδεια που είχε χορηγηθεί στον Δημήτρη Κουφοντίνα τον περασμένο Νοέμβριο, μιλώντας στην εκπομπή «Ιστορίες» και τη Σία Κοσιώνη, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
«Θεωρήσαμε ότι η άδεια που δόθηκε στον κ. Κουφοντίνα ήταν βαθύτατα προσβλητική στη μνήμη των θυμάτων» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα. Θύματα της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη ήταν και Αμερικανοί υπήκοοι.
Ο κ. Πάιατ διευκρινίζει «σεβόμαστε την ανεξαρτησία και την ακεραιότητα της Δικαιοσύνης», προσθέτει όμως με νόημα ότι «ελπίζουμε ότι αυτοί που αποφασίζουν γι’ αυτά τα θέματα θα λάβουν υπόψη τα συναισθήματα των θυμάτων αυτών των εγκλημάτων». Σημειώνεται ότι ο τρομοκράτης έχει ζητήσει νέα άδεια για την οποία θα αποφανθεί το αρμόδιο συμβούλιο των φυλακών Κορυδαλλού όπου και κρατείται.
Φόβοι για «ατύχημα» στο Αιγαίο
Σε άλλο απόσπασμα της συνέντευξης που δόθηκε στη δημοσιότητα, ο κ. Πάιατ εκφράζει φόβους για ένα «ατύχημα» στο Αιγαίο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, στον απόηχο της νέας έντασης στα Ίμια.
«Η ανησυχία μου, ο φόβος μου, είναι το ατύχημα... Όσο έχετε αυτά τα φονικά περίπλοκα στρατιωτικά συστήματα που λειτουργούν σε κοντινή απόσταση το ένα από το άλλο υπάρχει πάντα φοβερός κίνδυνος ατυχήματος, το οποίο φυσικά θα προκαλέσει μεγάλες επιπλοκές στη σχέση σας» προειδοποιεί ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα.
Στήριξη σε Μ. Νίμιτς
Σε ό,τι αφορά το Σκοπιανό, ο κ. Πάιατ επισημαίνει την υποστήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες του μεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών που αφικνείται την Τρίτη στην Αθήνα και την Τετάρτη θα βρεθεί στα Σκόπια.
«Στηρίζουμε τον Μάθιου Νίμιτς και τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών. Είμαι αισιόδοξος. Και θα κάνουμε τα πάντα, ως Αμερική, να υποστηρίξουμε τις προσπάθειες του Νίμιτς στις μέρες και τις εβδομάδες που έχουμε μπροστά μας» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρέσβης. Επίσης, ο κ. Πάιατ, αναφερόμενος γενικότερα στα Δυτικά Βαλκάνια, τόνισε ότι «είναι προς το συμφέρον τους να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ».