Η αμηχανία της κυβέρνησης στο Σκοπιανό και η ανεξήγητη αισιοδοξία Κοτζιά
Καμία αντίδραση από την ελληνική πλευρά στις δηλώσεις Ντιμιτρόφ και Νίμιτς
Ιδιαίτερη αμηχανία χαρακτηρίζει τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης στο Σκοπιανό τις τελευταίες ώρες, ειδικά μετά τις χθεσινές δηλώσεις που έγιναν στα Σκόπια από τον υπουργό Εξωτερικών της γειτονικής χώρας αλλά και τον ειδικό διαπραγματευτεί του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.
Παρόλο που η πλευρά της ΠΓΔΜ αλλά και του ΟΗΕ έχουν κλιμακώσει την συζήτηση με τις δηλώσεις τόσο του ΥΠΕΞ της γειτονικής χώρας όσο και του ειδικού διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς, αλλάζοντας κατ' ουσίαν τους όρους που τέθηκαν στο τραπέζι κατά την επίσκεψη Νίμιτς στην Αθήνα, από το Μαξίμου απορρέει μία διάχυτη αισιοδοξία, η οποία στην πράξη φαίνεται να μην βρίσκει ερείσματα.
Οι δηλώσεις που γέρνουν την πλάστιγγα υπέρ των Σκοπίων
Τις τελευταίες ώρες δύο ήταν οι δηλώσεις από επίσημα χείλη που ανακατεύουν την τράπουλα των διαπραγματεύσεων, προς όφελος της ΠΓΔΜ.
Αρχικά ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ έθεσε θέμα «εθνικής ταυτότητας» και σημείωσε πως το ζήτημα αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει μέρος των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος.
«Κανείς δεν μπορεί να μας στερήσει το δικαίωμα να λεγόμαστε ''Μακεδόνες'' και να μιλούμε τη μακεδονική γλώσσα, ως μέρος στο σύνολο των σλαβικών γλώσσεων» πρόσθεσε ο υπουργός, ενώ σημείωσε πως «αν θιχτεί ζήτημα ταυτότητας δεν μπορεί να υπάρξει λύση στο θέμα του ονόματος».
Ο κ. Ντιμιτρόφ επέμενε ιδιαίτερα σε θέματα εθνικής ταυτότητας και στο θέμα της γλώσσας, σημειώνοντας ότι «σέβομαι απολύτως και αντιλαμβάνομαι τους έλληνες πολίτες που θέλουν να ταυτίζονται με την περιοχή της Μακεδονίας και να ονομάζονται κι αυτοί Μακεδόνες». Ωστόσο, όπως είπε, «στον 21ο αιώνα κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει στον λαό του να αποκαλείται μακεδονικός λαός».
Ακόμη, υποστήριξε ότι «αν θιχτεί το ζήτημα της εθνικής ταυτότητας, λύση στο θέμα του ονόματος δεν μπορεί να υπάρξει».
Ο Ντιμιτρόφ τόνισε πως «υπάρχει θέληση από την πλευρά μας και ελπίζουμε ότι το ίδιο ισχύει και για την άλλη πλευρά. Αν υπάρχει κάποιος τρόπος να γίνει σεβαστή η ταυτότητα και η αξιοπρέπεια και των δύο πλευρών θα τον βρούμε. Μπορεί και να μην υπάρχει, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να προσπαθήσουμε και να τον βρούμε» πρόσθεσε.
Από την πλευρά του ο Μάθιου Νίμιτς ανέφερε ουσιαστικά πως η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει διατυπώσει θέση που να αρνείται την ταυτότητα του λαού της ΠΓΔΜ -κάτι που, όπως χαρακτηριστικά είχε πει προηγουμένως ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ σημαίνει ότι «είναι δικαίωμά μας να είμαστε Μακεδόνες».
Ερωτηθείς εάν οι προτάσεις του, εκτός του ονόματος, αφορούν και το θέμα της εθνικής ταυτότητας των πολιτών της ΠΓΔΜ, ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ ανέφερε ότι δεν είναι θέμα των Ηνωμένων Εθνών το ζήτημα αυτό και πρόσθεσε ότι στις συναντήσεις που είχε με την ελληνική πλευρά δεν έχει ακούσει κάτι που θα σήμανε άρνηση της ταυτότητας του λαού της ΠΓΔΜ.
Με «Γόρδιους Δεσμούς» απαντά ο Κοτζιάς
Στον απόηχο των παραπάνω δηλώσεων, που θίγουν ζητήματα-κόκκινες γραμμές για την Ελλάδα, ο καθ' ύλην αρμόδιος Νίκος Κοτζιάς, απάντησε με περίσση αισιοδοξία βλέποντας λύση άμεσα.
Το προσχέδιο θα είναι έτοιμο εντός του Φεβρουαρίου, η δε συμφωνία, όπως είπε ο Νίκος Κοτζιάς μπορεί να επιτευχθεί τους ερχόμενους μήνες, επισημαίνοντας ότι «στην πραγματικότητα, ο Μέγας Αλέξανδρος απέδειξε ότι πρέπει να κόβουμε τους γόρδιους δεσμούς. Κάποια στιγμή πρέπει να τελειώνουμε με τέτοια ζητήματα».
Ωστόσο, η αισιοδοξία του Έλληνα υπουργού δεν δικαιολογείται από τις δηλώσεις Ντιμιτρόφ-Νίμιτς που κρατούν ψηλά το θέμα περί «μακεδονικού έθνους», εγείροντας το ερωτήματα σχετικά με τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης.
Πολύ περισσότερο, οι δηλώσεις αυτές ενισχύουν τα σενάρια περί «μυστικής» διαπραγμάτευσης μεταξύ Αθήνας-Σκοπίων που διαφέρει από τις επίσημες τοποθετήσεις των αρμοδίων για τη διαπραγμάτευση.