Κακλαμάνης: Αποκατάσταση μισθών σε Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας
Τι αναφέρει ο βουλευτής της ΝΔ σε ερώτηση του προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας και Εσωτερικών
Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας και Εσωτερικών, ώστε να προσδιορίσουν χρονικά πότε ακριβώς θα προχωρήσουν στην αποκατάσταση των μισθών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας καθώς και των αποστράτων, μετά από την απόφαση δικαίωσής τους από το Συμβούλιο της Επικρατείας, κατέθεσε ο Βουλευτής Α’ Αθηνών της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης.
Ο Νικήτας Κακλαμάνης ζητάει να πληροφορηθεί συγκεκριμένα, αν η κυβέρνηση έχει καταρτίσει χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της αμετάκλητης δικαστικής απόφασης.
Υπογραμμίζει δε, ότι η ΝΔ είχε προβεί σε επαναρρύθμιση των ειδικών μισθολογίων τόσο των Ενόπλων Δυνάμεων, όσο και των Σωμάτων Ασφαλείας, που άγγιζε το 50% των μειώσεων, όταν, κατά το πρόσφατο παρελθόν, υπήρξαν ανάλογες δικαστικές αποφάσεις.
«Είναι η 3η φορά που επανέρχομαι στο συγκεκριμένο θέμα. Και επανέρχομαι, γιατί η παρούσα κυβέρνηση, όχι μόνο δεν έχει υλοποιήσει καμία από τις σχετικές προεκλογικές της δεσμεύσεις -ούτε φυσικά τις προγραμματικές της δηλώσεις πως αποτελούσε δήθεν το πρώτο μέλημα του προγράμματός της η αποκατάσταση όλων των αδικιών για τους ένστολους- αλλά πλέον έχει στα χέρια της μία αμετάκλητη δικαστική απόφαση. Μία απόφαση, που θα πρέπει να την εκτελέσει εντός 8 μηνών, διαφορετικά οι αιτούντες θα έχουν δικαίωμα, βάσει της νομοθεσίας, να φτάσουν ως και στην κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων του κράτους έναντι των ποσών που δικαιούνται! Κοινώς; Τα ψέματα τελείωσαν…», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Βουλευτής Α’ Αθηνών της ΝΔ.
Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:
ΠΡΟΣ: 1. Τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο.
2. Τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Παναγιώτη Καμμένο.
3. Τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Σκουρλέτη .
Υπόψη: Του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννη Πανούση.
ΘΕΜΑ: Αποκατάσταση των μισθών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας μετά και τη νέα Απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Με την παρούσα Ερώτηση επανέρχομαι για τρίτη φορά, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου προς την Κυβέρνηση, για το μείζον ζήτημα της αποκατάστασης των μισθών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας μετά και τη νέα Απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ειδικότερα, όπως πρόσφατα έγινε γνωστό, πριν λίγες ημέρες εκδόθηκε νέα απόφαση από την Τριμελή Επιτροπή Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία δίνεται διορία 8 μηνών στην κυβέρνηση για την πλήρη αποκατάσταση των απωλειών που είχαν οι μισθοί και οι συντάξεις των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, έχοντας υπόψη τις υπ΄αριθμ. 2192 έως 2196/2014 Αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, προέβη άμεσα με τις διατάξεις του άρθρου 86 του ν.4307/2014 σε αναδρομική από 1 Αυγούστου 2012, επαναρρύθμιση του ειδικού μισθολογίου των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, που άγγιζε το 50% των μειώσεων. Στη συνέχεια, η σημερινή κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, παρόλο που έχουν παρέλθει τρία χρόνια από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας δεν έχει υλοποιήσει καμία από τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, ούτε από τις σχετικές εξαγγελίες των προγραμματικών της δηλώσεων στις οποίες αναφέρονταν, ότι αποτελεί το πρώτο μέλημα του προγράμματος της η αποκατάσταση όλων των αδικιών για τους ένστολους.
Το τελευταίο, τονίζεται και στην πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, στην οποία αναφέρεται, ότι η διοίκηση, παρά την παρέλευση χρονικού διαστήματος μείζονος του έτους από τη δημοσίευση των τελευταίων αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ (13.5.2016), «σε ουδεμία ενέργεια προς υλοποίησή της προέβη». Κατά συνέπεια, σύμφωνα με την απόφαση, η μισθολογική αναπροσαρμογή θα πρέπει να είναι άμεση, ενώ η επιστροφή των αναδρομικών θα πρέπει να καταλαμβάνει 65 μήνες, ήτοι από 1ης/8/2012 ως και 31/12/2017 και να δοθεί και σε μηνιαίες δόσεις.
Τυχόν μη εκτέλεση της απόφασης μέσα στους επόμενους 8 μήνες επισείει πρόστιμο στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ οι αιτούντες, έχουν δικαίωμα βάσει του ν. 3068/2002 και του Π.Δ. 61/2004 να φτάσουν ως και στην κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων του κράτους έναντι των ποσών που δικαιούνται.
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:
-Πότε θα εφαρμοσθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αποκατάσταση των μισθών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας καθώς και των απόστρατων; Υπάρχει χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της απόφασης;