Τρία σενάρια εκλογών συζητά ο Αλέξης Τσίπρας
Οι συσχετισμοί που οδηγούν το κεντρικό επιτελείο του Μαξίμου να μελετά τη «μεγάλη ανατροπή» ως «έξοδο κινδύνου».
Το γνωστό σλόγκαν «στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα» έχει αρχίσει να γίνεται έμμονη ιδέα στο μυαλό του πρωθυπουργού το τελευταίο 15ήμερο. Αυτό τουλάχιστον ομολογούν «επιστήθιοι» μόνιμοι συνομιλητές του κ. Τσίπρα σε απολύτως ανεπίσημες συζητήσεις τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μη βρίσκεται προ αδιεξόδου ως προς τη διατήρηση της πλειοψηφίας στο κοινοβούλιο, αλλά σίγουρα δεν είναι και στην καλύτερη στιγμή του, εξηγούν.
Το θεώρημα μιας γρήγορης εξέλιξης στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων και ταυτόχρονα μιας συμφωνίας με την Αλβανία που θα «θωράκιζε» τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στη Β. Ηπειρο και θα επέτρεπε τη χάραξη ΑΟΖ στην Αδριατική, πριν από την αναμενόμενη τυπική έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο, δεν εξελίσσεται στην πράξη όπως είχε υπολογιστεί.
Αντίθετα, τα συλλαλητήρια, οι σαφείς διαφοροποιήσεις των ΑΝΕΛ, που προκαλούν βαθιές ρωγμές στον κυβερνητικό συνασπισμό, και η «δεξιά στροφή» της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας μάλλον περιπλέκουν τα πράγματα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το κεντρικό επιτελείο του Μαξίμου, πάντα ολιγομελές στη σύνθεσή του, μάλλον έχει αιφνιδιαστεί από τις εξελίξεις και έχει αρχίσει σε «μηδενική βάση» τους υπολογισμούς για τον καλύτερο χρόνο των εκλογών.
Νέα εντολή
Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της κυβέρνησης, ο Μάιος του 2019 παραμένει ο κυρίαρχος μήνας για προσφυγή σε πολλαπλές κάλπες. Εθνικές εκλογές και ευρωεκλογές ταυτόχρονα. Πιθανότατα και αυτοδιοικητικές εκλογές μαζί. Αποτέλεσμα θα είναι να διαχέεται η κοινωνική δυσαρέσκεια σε πολλές κάλπες. Ακόμη και αν δεν αναστρέφεται η κυριαρχία που δείχνει να διατηρεί η ΝΔ, σε κάθε περίπτωση μπορεί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του πολιτικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ, να μειωθεί η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων. Κάτι που κρίνεται πολύ σημαντικό για τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού θα του δώσει την ευκαιρία, ως δεύτερο κόμμα, να επηρεάσει καθοριστικά τις πολιτικές εξελίξεις.
Σημειωτέον ότι ο ευρωπαϊκός παράγων, αλλά και ο διεθνής και ειδικά οι ΗΠΑ, προκρίνουν την κυβερνητική σταθερότητα για την Ελλάδα για τον επόμενο χρόνο.
Σε ένα δεύτερο σενάριο, το κεντρικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ έχει αποφασίσει στρατηγικά να αξιοποιήσει κομματικά και πολιτικά τη συγκυρία της τυπικής εξόδου από τα μνημόνια τον Αύγουστο και στη συνέχεια μια επιτυχή, τηρουμένων των αναλογιών, διαπραγμάτευση για το χρέος, προκειμένου να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές πριν από τα επόμενα Χριστούγεννα.
Σενάριο που λογίζεται ως προβλεπτό και από τον διεθνή παράγοντα, αλλά και από το εγχώριο οικονομικό και τραπεζικό κατεστημένο. Το τρίτο σενάριο, που ακόµη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, όπως πληροφορούνται τα «Π», προτιµά να συζητά σε «ερµητικό κύκλο», στον ασφαλή χώρο της οικίας του και όχι στο πρωθυπουργικό γραφείο, έχει αναφορά σε αιφνιδιαστικές εκλογές εντός της άνοιξης. Πριν δηλαδή από το καλοκαίρι του 2018.
Εξέλιξη αντίστοιχη µε εκείνη του Σεπτεµβρίου του 2015, που κάθε άλλο παρά έβλαψε πολιτικά τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτήν την κατεύθυνση, ο κ. Τσίπρας σχεδιάζει να προβάλει το επιχείρηµα ότι χρειάζεται νέα εντολή και ισχυρή κυβέρνηση για να προκρίνει την επίλυση ή µη στο ζήτηµα των Σκοπίων ή να αντιµετωπίσει την επιθετικότητα της Τουρκίας.
Επίσης, να διαχειριστεί µε ενισχυµένο κύρος τη διαπραγµάτευση για το χρέος και την ολοκλήρωση µιας σειράς κεντρικών µεταρρυθµίσεων. Για να αποκτήσει, µάλιστα, πλεονέκτηµα ο ΣΥΡΙΖΑ σε έναν τέτοιο σχεδιασµό, σε µια πρώτη φάση θα εξελιχθεί µια εκστρατεία σκανδαλολογίας, µε απαρχή τις αποκαλύψεις για την υπόθεση της Novartis, όπου εµπλέκονται, σύµφωνα µε τις κυβερνητικές διαρροές, πρωτοκλασάτα στελέχη της αντιπολίτευσης.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018