Πιέσεις για υποχωρήσεις στο Σκοπιανό κρύβει η κρίση στο Αιγαίο
Έντονο παρασκήνιο με φόντο την αποκλιμάκωση της έντασης στα Ίμια, αλλά και τις διαπραγματεύσεις για την ονομασία των Σκοπίων-Μαθήματα πολιτικού πολιτισμού από τον Μητσοτάκη στον Τσίπρα
Έντονο παρασκήνιο φαίνεται ότι κρύβεται πίσω από την «ανάγκη» της κρίσης στα Ίμια, τόσο από την πλευρά του Ερντογάν όσο και από του ΝΑΤΟ. Διπλωματικές πηγές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να προκαλούνται αυτή την ώρα πολλαπλές πιέσεις στην Αθήνα, προκειμένου, να υποχωρήσει στο θέμα του Σκοπιανού.
Πολλοί μάλιστα συνδέουν το Σκοπιανό ζήτημα με τις κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις από την πλευρά της Τουρκίας. Πέρα από το γεγονός ότι ο Ερντογάν συνηθίζει να εξωτερικεύει πως άλλες κατευθύνσεις τα εσωτερικά ζητήματα της χώρας του, αναζητώντας επιβεβαίωση της πολιτικής και στρατιωτικής του ισχύς σε άλλες κατευθύνσεις, διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η κρίση στα Ίμια θα οδηγήσει σε υποχωρήσεις από την ελληνική πλευρά στο θέμα της Μακεδονίας.
Αμήχανη και αιφνιδιασμένη από τις εξελίξεις η ελληνική κυβέρνηση, έθεσε «εκτός» των κρίσιμων εξελίξεων τον αρμόδιο Υπουργό Εθνικής Άμυνας, φοβούμενη για περαιτέρω προκλήσεις, και περιορίστηκε σε δηλώσεις για τον προβληματισμό της απέναντι στη στάση της Τουρκίας, ακολουθώντας ωστόσο την παράλληλη οδό της διπλωματίας.
Το αποτέλεσμα ωστόσο μπορεί να καταγράφεται σήμερα ως «αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο» ωστόσο αποτυπώνεται εντονότερα στην εκτίμηση ότι οι Τούρκοι «ήρθαν, προκάλεσαν, έκαναν τα Ίμια τουρκικά και έφυγαν».
Η Αθήνα ωστόσο, εκτιμάται ότι έχασε μια πολύτιμη ευκαιρία να διαπραγματευτεί το θέμα του Σκοπιανού, αν αναλογιστεί κανείς ότι δρομολογούνται τέτοιες εξελίξεις σχετικά με την ονομασία που για πολλούς θεωρούνται τετελεσμένες. Η κρίση στα Ίμια εφόσον ταυτίζεται εν μέρει και με το σκοπιανό θα μπορούσε να αποτελέσει ευκαιρία για να ζητήσει η Αθήνα να περιοριστεί οριστικά η δράση και η προκλητικότητα των Τούρκων στο Αιγαίο.
Βαρύ κλίμα
Το βαρύ κλίμα που επικρατεί ωστόσο και στο εσωτερικό της χώρας, η οποία «βουλιάζει» στην σκανδαλολογία που θρέφει η ίδια η κυβέρνηση κάνει ακόμη πιο δύσκολη την κατάσταση και δηλητηριάζει την πολιτική ατμόσφαιρα, χωρίς να αφήνει πια πολλά περιθώρια για εθνική γραμμή και την όποια πρόθεση δημιουργίας εθνικού και αρραγές μετώπου.
Μαθήματα πολιτικού πολιτισμού
Η στάση αναμονής της κυβέρνησης ωστόσο έρχεται σε αντίθεση με την στάση υπευθυνότητας που έδειξε η Ν.Δ., η οποία αντιλήφθηκε την κρισιμότητα της κατάστασης και «πάγωσε» την πρότασή της για Εξεταστική Επιτροπή κατά του Πάνου Καμμένου και την υπόθεση στης Σαουδικής Αραβίας, μέχρι την αποκλιμάκωση της έντασης.
Κραυγές πολέμου από Ερντογάν
Ο Ερντογάν συνηθίζει να εξάγει την εσωτερική ένταση με προκλητικές κινήσεις και δηλώσεις κάθε φορά που αμφισβητείται η ηγετική του δυναμική. Το συριακό μέτωπο και η «ήττα» του σε επίπεδο απωλειών με τον πόλεμο που έχει ανοίξει στην ανατολή, ραγίζουν την ηγετική του εικόνα και σ’ αυτήν την περίπτωση δεν αποκλείεται οι πολεμικές του ιαχές στο Αιγαίο, προς Ελλάδα και Κύπρο να γίνονται για «εσωτερική κατανάλωση και εντυπώσεις».