Στην Ολομέλεια της Βουλής την προσεχή Τετάρτη στρέφονται τα φώτα της επικαιρότητας καθώς ξεκινάει η συζήτηση της πρότασης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για το σκάνδαλο Novartis.

 Η συζήτηση θα αρχίσει στις 9 το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 10 το βράδυ της ίδιας ημέρας με μυστική ψηφοφορία. Η απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων είναι να στηθούν δέκα κάλπες, μία ανά αναφερόμενο στη δικογραφία..

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει η Βουλή, στη συζήτηση θα τοποθετηθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι πλην του επιτρόπου στην Κομισιόν Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος την ίδια ώρα θα βρίσκεται στις ΗΠΑ για να συναντηθεί με τον γ.γ. του ΟΗΕ.

Ο προγραμματισμός προβλέπει περίπου 50 ομιλίες (βουλευτές, κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, πολιτικοί αρχηγοί), με τους περισσότερους να εκφράζουν ήδη τον φόβο ότι η Βουλή δεν θα καταφέρει να τηρήσει το χρονοδιάγραμμα, με συνέπεια να τη βρει το ξημέρωμα.      

Πρόταση-παρωδία

 Ωστόσο σύμφωνα με την «Κυριακάτικη Ελευθερία του Τύπου» το κείμενο των κυβερνητικών βουλευτών αποκλείει κάθε ενδεχόμενο ποινικής διερεύνησης από τη Βουλή και οδηγεί στην ομηρία των εμπλεκομένων. Στο ρεπορτάζ του Γιώργου Λυκουρέντζου, αναφέρεται πως η Επιτροπή κινδυνεύει να μετατραπεί σε παρωδία πριν καν από τη σύστασή της,  αφού σύμφωνα με την κυβενητική πρόταση για τη Novartis, η οποία  χαρακτηρίζεται ως πρωτοφανής για τα κοινοβουλευτικά χρονικά αποκλείει το ενδεχόμενο ποινική διερεύνησης από τη Βουλή.  

Η απροθυμία των κυβερνητικών βουλευτών να σηκώσουν το βάρος της ουσιαστικής διερεύνησης της υπόθεσης αποτυπώθηκε ξεκάθαρα στο κείμενο της πρότασής τους. Φαντάζει απίστευτο, αλλά η διατύπωση της πρότασης όχι απλώς δεν ζητά τη διερεύνηση της ενδεχόμενης τέλεσης ποινικών αδικημάτων για κανέναν, αλλά επί της ουσίας αποκλείει και κάθε ενδεχόμενο ποινικής διερεύνησης της υπόθεσης από τη Βουλή, αποδεικνύοντας ότι μόνος στόχος της κυβέρνησης ήταν η ομηρεία των πολιτικών της αντιπάλων.

Ο κίνδυνος οι εργασίες της επιτροπής -όσο κι αν αυτές διαρκέσουν- να παραπέμπουν σε ακαδημαϊκή συζήτηση, και όχι σε δικαστήριο, είναι πιο ορατός από ποτέ.  

Ομολογία παραγραφής από ΑΝΕΛ

Μια ακόμη πτυχή της υπόθεσης θίγει η «Κυριακάτικη Ελευθερία του Τύπου» με την αναφορά της στην «ομολογία παραγραφής από τους ΑΝΕΛ». Εγκριτοι νομικοί κύκλοι,  επιμένουν πως η απάντηση έχει ήδη δοθεί από τη Δικαιοσύνη. Παραπέμπουν μάλιστα στο βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου για την υπόθεση του Ακη Τσοχατζόπουλου, το οποίο είχε κρίνει ότι το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας είχε παραγραφεί και μπορούσε να προχωρήσει η έρευνα μόνο για το αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως αυτό προκύπτει και από το διαβιβαστικό της εισαγγελέως κατά της διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη.

Κι αυτό γιατί αν θεωρούσε πως το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας και της δωροληψίας κρατικού αξιωματούχου δεν ενέπιπτε στα υπουργικά καθήκοντα, δεν θα το είχε διαβιβάσει στη Βουλή. Σε αυτό ήρθε να προστεθεί και η πρόταση νόμου των ΑΝΕΛ, οι οποίοι ζήτησαν το αδίκημα της δωροληψίας να μη θεωρείται πως εντάσσεται στα υπουργικά καθήκοντα.

Και μόνο το αίτημα αυτό ισοδυναμεί με παραδοχή πως με το ισχύον πλαίσιο το συγκεκριμένο αδίκημα εμπίπτει στα υπουργικά καθήκοντα και επομένως υπόκειται σε παραγραφή.