Ζυγίζει την παρουσία του στη Βουλή για τη Novartis ο Αλ.Τσίπρας
Ποια στελέχη της κυβέρνησης θα πρωταγωνιστήσουν στην κοινοβουλευτική διαδικασία.
Ο Αλέξης Τσίπρας μαζί με τους στενούς του συνεργάτες αναμένεται να αποφασίσει σήμερα τη στάση που θα κρατήσει ο ίδιος στην αυριανή συνεδρίαση της Βουλής, ενώ το απόγευμα προγραμματίζεται εκ νέου κοινή σύσκεψη του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ με το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος προκειμένου να καθοριστούν τα πρόσωπα που θα πρωταγωνιστήσουν στην κοινοβουλευτική διαδικασία.
Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, ο Θοδωρής Δρίτσας εμφανίζεται να είναι ο επικρατέστερος για τη θέση του προεδρεύοντος της Επιτροπής, με τα στελέχη της κυβέρνησης να επισημαίνουν ότι «πέραν του ότι είναι σημαίνον στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, έχει νομικές σπουδές και φυσικά, ως φαρμακοποιός, άριστη γνώση για το φάρμακο».
Στην Επιτροπή αναμένεται να μετέχουν οι: Σία Αναγνωστοπούλου, Σπύρος Λάππας, Χρήστος Μαντάς, Γιώτα Κοζομπόλη, Βασίλης Τσίρκας κ.ά.
Εισηγητής θα είναι ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, ενώ τον λόγο θα λάβει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας διά των κ.κ. Ξανθού και Πολάκη και η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, διά των κ.κ. Κοντονή και Παπαγγελόπουλου.
Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παρασκευόπουλος και εισηγητής στην αυριανή διαδικασία έδωσε το στίγμα της στάσης που θα κρατήσει η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της παραπομπής των εμπλεκόμενων προσώπων στην υπόθεση.
«Πάρα πολλοί κατηγορούμενοι, οποιωνδήποτε υποθέσεων, όταν δικάζονται μιλούν για σκευωρία. Δεν είναι κάτι πρωτότυπο. Αλλά εν πάση περιπτώσει εδώ δεν έχουμε κατηγορούμενους ακόμα, τίποτα δεν δείχνει ότι έχουμε να κάνουμε με σκευωρία, έχουμε όμως να κάνουμε με την εφαρμογή του συντάγματος και με τις νομοθεσίες» τόνισε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης.
Ερωτηθείς για τον χρόνο της Προανακριτικής Επιτροπής αλλά και για τον εάν έχει παραγραφεί το αδίκημα της δωροληψίας-δωροδοκίας είπε: «Είτε έχει παραγραφεί είτε θα επιστρέψει στη δικαιοσύνη. Μια προανακριτική επιτροπή πρέπει πάντως να εξετάσει τι από τα δύο έχει συμβεί. Και επειδή είναι και ένα ζήτημα το οποίο είναι και πραγματικό, δηλαδή στην πραγματικότητα τι έγινε στη συγκεκριμένη υπόθεση και όχι ποια είναι η ερμηνεία του νόμου κ.λπ., θα πρέπει βέβαια να εξεταστεί κάπως αλλά νομίζω ότι δεν θα χρειαστεί πολύς χρόνος για αυτό».
Σε ό,τι αφορά αδίκημα για ξέπλυμα χρήματος, τόνισε: «Το ίδιο ισχύει και για τη δωροληψία. Για αυτό θα πρέπει να επιβεβαιωθεί, αν θέλετε, να εξεταστεί ότι τελέστηκε εκτός άσκησης καθηκόντων, οπότε θα σταλεί πίσω στη δικαιοσύνη».
Αναφερόμενος στο εάν τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα μπορούν αν θέλουν να αυτοεξαιρεθούν από τις ευεργετικές διατάξεις του συντάγματος, τόνισε: «Η γνώμη μου είναι όχι. Γιατί πιστεύω ότι η ρύθμιση του συντάγματος, όσο στενές και αν είναι οι προθεσμίες -και η δική μου κριτική είναι δεδομένη, πιστεύω ότι κακώς είναι τόσο σύντομη και πρέπει να αλλάξει- αλλά εν πάση περιπτώσει το σκεπτικό της συνταγματικής ρύθμισης είναι να μην υπάρχουν ποινικές εκκρεμότητες οι οποίες "δηλητηριάζουν" την πολιτική ζωή για πολύ. Για παράδειγμα, να μην υπάρχει μία εκκρεμότητα η οποία να διαπερνά τις εκλογές, τις πρώτες, τις δεύτερες κ.λπ. και να εξαρτάται το τι θα γίνει σε κάποιες εκλογές και ποια θα είναι η κυβέρνηση της χώρας από μία ποινική εκκρεμότητα. Αυτό υπάρχει μία πολιτειακή σκοπιμότητα να μην συμβαίνει. Υπάρχει ένα δημόσιο συμφέρον οι υποθέσεις αυτές να ξεκαθαρίζουν και να μην είναι διαρκώς σε αμφισβήτηση. Επομένως δεν είναι θέμα ιδιωτικό, νομίζω».