Διαδικαστικό χάος προκαλεί η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τη Novartis
Πρωτοφανής στα κοινοβουλευτικά χρονικά η διατύπωση - ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ
Διαδικαστικό χάος προκαλεί στη Βουλή η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ για σύσταση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση της Novartis. Έμπειροι κοινοβουλευτικοί χαρακτηρίζουν την πρόταση ως πρωτοφανή στα κοινοβουλευτικά χρονικά τόσο ως προς τη διατύπωση όσο και ως προς το αίτημα που διατυπώνει. Κι αυτό γιατί για πρώτη φορά στο αίτημα που διατυπώνεται δεν γίνεται αναφορά σε πρόσωπα αλλά ζητείται η συγκρότηση επιτροπής η οποία θα μελετήσει σε θεωρητικό επίπεδο αν η Βουλή είναι αρμόδια να διερευνήσει τρία αδικήματα, της παθητικής δωροδοκίας, της δωροληψίας κρατικού αξιωματούχου και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.
Το πρωτοφανές της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ προκύπτει ξεκάθαρα από τη σύγκριση όχι απλώς με παλαιότερες ανάλογες προτάσεις άλλων κομμάτων αλλά από τη σύγκριση των προτάσεων που είχε καταθέσει στο παρελθόν ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν είχαν καμία σχέση με την τωρινή.
Δύο φορές στο παρελθόν κατέθεσε πρόταση για σύσταση προκαταρκτικής. Την πρώτη ως αξιωματική αντιπολίτευση στην υπόθεση της Λίστας Λαγκάρντ και τη δεύτερη ως κυβέρνηση για την υπόθεση του Γιάννου Παπαντωνίου. Και στις δύο περιπτώσεις τα αιτήματα ήταν ξεκάθαρα και προσωποποιημένα κάτι όμως το οποίο δεν έχει συμβεί στην τωρινή πρόταση.
Συγκεκριμένα:
1) Η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ κατέληγε ως εξής :
6. ΑΙΤΗΜΑΤΑ
Για όλους αυτούς τους λόγους
ΖΗΤΟΥΜΕ
1) Να διενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση, με τη συγκρότηση κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διερεύνηση ενδεχομένων ποινικών ευθυνών των Γ. Παπακωνσταντίνου και Ε. Βενιζέλου για όλες τις ανωτέρω μνημονευόμενες και εξειδικευόμενες αξιόποινες πράξεις
2) Να διερευνηθούν μέχρι πλήρους διαλευκάνσεως όλα τα πραγματικά περιστατικά που έχουν προκύψει ή φέρονται ότι έχουν λάβει χώρα στην προκείμενη υπόθεση, με την εξάντληση όλων των νόμιμων μέσων απόδειξης και ανακριτικών ενεργειών για τις οποίες έχει αρμοδιότητα η Επιτροπή, συμπεριλαμβανομένης της πραγματογνωμοσύνης, της κατ’ αντιπαράσταση εξέτασης μαρτύρων κ.λπ.
3) Να επεκταθεί η διερεύνηση σε πρόσωπα και αδικήματα για τα οποία θα προκύψουν ενδείξεις και στοιχεία από την έρευνα της κοινοβουλευτικής επιτροπής, μετά και τη διαβίβαση του πορίσματος του Σ.Δ.Ο.Ε. για το ύψος των διαφυγόντων φόρων, πορίσματος που πρέπει απαραιτήτως να αποτελέσει τμήμα της δικογραφίας που θα εξετάσει η κοινοβουλευτική Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης
2) Η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ για τον κ. Παπαντωνίου και αφού γινόταν εκτενής και πολλαπλή αναφορά στο όνομα του πρώην Υπουργού Εθνικής Άμυνας κατέληγε :
Ως εκ τούτου, προτείνουμε τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής που θα διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση κατά το άρθρο 86 παρ. 3 του Συντάγματος και τα άρθρα 153 επόμενα του Κανονισμού της Βουλής, για την ενδεχόμενη τέλεση των παραπάνω αδικημάτων από τον αναφερόμενο στα έγγραφα των Υπουργών Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, πρώην Υπουργό.
Ακόμα και στην πρόταση που είχε καταθέσει το ΠΑΣΟΚ για την υπόθεση του Βατοπεδίου και η οποία είναι πιο κοντά στην τωρινή λόγω των πολλών προσώπων τα οποία εμπλέκονταν γινόταν εκτενής αναφορά στα πρόσωπα και στα αδικήματα με αίτημα για συγκρότηση επιτροπής η οποία θα διερευνούσε τυχόν τέλεση ποινικών αδικημάτων.
Σε αντίθεση με τις δύο παραπάνω περιπτώσεις στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε έρευνα για τυχόν τέλεση αδικημάτων στην υπόθεση της Novartis η κυβερνητική πρόταση μετατρέπει την επιτροπή σε ακαδημαϊκό όργανο το οποίο θα συζητήσει θεωρητικά αν τα τρία αδικήματα εμπίπτουν στον νόμο περί ευθύνης Υπουργών. Συγκεκριμένα καταλήγει με την πρωτοφανή διατύπωση:
ΠΡΟΤΑΣΗ
Ως εκ τούτου τελικά και εν συνόψει προτείνουμε
α] Για τις παραπάνω υπό 1 και 2 αναφερόμενες πράξεις να μην ασκηθεί δίωξη, λόγω παρέλευσης της τασσόμενης κατά το Σύνταγμα (άρθρο 86 παρ. 3) αποσβεστικής προθεσμίας και,
β] Για τις παραπάνω υπό 3 και 4 αναφερόμενες πράξεις να συγκροτηθεί Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να ερευνηθεί η αρμοδιότητα της Βουλής να ασκήσει ή μη σχετικές διώξεις και σε αρνητική περίπτωση να επιβεβαιωθεί η διωκτική αρμοδιότητα της ελληνικής Δικαιοσύνης.
Η παραπάνω διατύπωση είναι και η αιτία της σύγχυσης που έχει προκληθεί στη Βουλή για τη διαδικασία καθώς η αντιπολίτευση επιμένει πως το κυβερνητικό αίτημα δεν αφορά σε πρόσωπα και ως εκ τούτου η κάλπη που θα πρέπει να στηθεί είναι μία απειλώντας ακόμα και με άρνηση ψήφου αν δεν συμβεί αυτό. Σε αυτό το κλίμα συγκαλείται στις 14:00 η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής η οποία θα λάβει και την τελική απόφαση για τη διαδικασία. Υπενθυμίζεται πάντως ότι ήδη σοβαρές ενστάσεις έχουν εκφραστεί και για το χρονοδιάγραμμα καθώς οι περισσότεροι αμφιβάλλουν ότι η συγκεκριμένη διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί σε μία και μόνο συνεδρίαση.