Η νέα «κωλοτούμπα» Τσίπρα: Το μέγα σκάνδαλο Novartis έγινε «πολιτική ευθύνη»
Όλα όσα έχασε η κυβέρνηση μετά τις 17 ώρες στην Ολομέλεια
Kαι αν τις προηγούμενες ημέρες κορυφαία στελέχη της κυβέρνησής του προεξοφλούσαν το «μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ελληνική ιστορία», ο Αλέξης Τσίπρας απέφυγε να μιλήσει για ποινικές ευθύνες, αρκούμενος στις πολιτικές. Έφερε μάλιστα τα παραδείγματα των προκατόχων του Ανδρέα Παπανδρέου και Κώστα Καραμανλή που είχαν αναλάβει την πολιτικη ευθύνη για τις υποθέσεις Κοσκωτά και Βατοπαιδίου, αντίστοιχα.
Όταν έλαβε το λόγο στη Βουλή και αφού είχε προηγηθεί ένα ανελέητο σφυροκόπημα, από τον Αντώνη Σαμαρά, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τα υπόλοιπα πολιτικά πρόσωπα που τελικά παραπέμφθηκαν, ο πρωθυπουργός αναρωτήθηκε:
«Υπάρχει σκάνδαλο Novartis, είπε ο κ. Μητσοτάκης. Αφού λοιπόν υπάρχει ένα ερώτημα έχω. Πώς έγινε αυτό το σκάνδαλο; Φύτρωσε; Ήταν ένα φυσικό φαινόμενο; Ποιοι έφταιξαν για αυτό το σκάνδαλο; Πολιτική ευθύνη υπάρχει;»
Συμπλήρωσε δε ότι δεν πρόκειται να μιλήσει από το βήμα της Βουλής ως εισαγγελέας -πράγμα που έκαναν τις περασμένες εβδομάδες οι Παπαγγελόπουλος και Θάνου αποφαινόμενοι ότι πρόκειται για σκάνδαλο- «αλλά πολιτικά», για να απευθύνει το ερώτημα: «Για όλο αυτό το σκάνδαλο της σπατάλης, της κακοδιαχείρισης, πολιτική ευθύνη υπάρχει;»
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός -σε αντίθεση με άλλα στελέχη της κυβέρνησής του, αναγνώρισε το τεκμήριο της αθωότητας: «Σεβόμαστε απολύτως το τεκμήριο της αθωότητας, που ισχύει μέχρι αποδείξεως της ενοχής ή μη οποιουδήποτε από τους δικαστές».
Η διαδικασία της Προανακριτικής θα είναι fast track, όπως είπε και από το βήμα της Βουλής ο Νίκος Παρασκευόπουλος, γεγονός που σημαίνει ότι η υπόθεση θα επιστρέψει στη Δικαιοσύνη, η οποία θα κληθεί να ανιχνεύσει, τυχόν ποινικές ευθύνες.
Στην ουσία της υπόθεσης, το κλίμα που διαμορφώθηκε με την υπόθεση της Novartis είναι αυτό της ακραίας πόλωσης και του διχασμού σε μια περίοδο που η χώρα θα χρειαζόταν εθνικό μέτωπο για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του Ερντογάν, τόσο στο Αιγαίο όσο και σε σχέση με την Κύπρο, ενώ πιέζει η διεθνής κοινότητα για την υπόθεση των Σκοπίων.
Πέραν βεβαίως των πιέσεων που δέχεται η Ελλάδα από τους δανειστές στα ζητήματα της αξιολόγησης (είναι πολύ πρόσφατη η μη καταβολή της δόσης, λόγω εκκρεμοτήτων) και ενώ πλησιάζει το τέλος του Μνημονίου.
Φαίνεται όμως να κόπηκαν ακόμα περισσότερο οι (έτσι κι αλλιώς) χαλαροί δεσμοί της κυβέρνησης με τα κόμματα της κεντροαριστεράς που κατά καιρούς φλερτάρει: τη στιγμή που θα χρειαζόνταν στήριξη για το Μακεδονικο, δύσκολα πλέον η Φώφη Γεννηματά ή ο Σταύρος Θεοδωράκης θα σταθούν στο πλάι της. Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στήριξε απόλυτα τους Βενιζέλο, Λοβέρδο και Κουτρουμάνη, κάνοντας λόγο για σκευωρία με ενορχηστρωτή τον ίδιο τον Τσίπρα.
Ακόμα και το ΚΚΕ διά των Παφίλη αρχικά και Κουτσούμπα στη συνέχεια ζήτησαν να βγουν οι κουκούλες από τους μάρτυρες, να εξεταστεί σε βάθος η υπόθεση ακόμα και για τον Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος «συμπτωματικά» εξαιρέθηκε.
Για την ιστορία, και τα δέκα πρόσωπα παραπέμφθηκαν τελικά στην Προανακριτική, με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο να συγκεντρώνει τις περισσότερες ψήφους και τον Μάριο Σαλμά τις λιγότερες. Η όλη διαδικασία κράτησε περίπου 17 ώρες και σφραγίστηκε από συγκλονιστικές παρεμβάσεις και ομιλίες, αλλά και αθλιότητες από τα έδρανα της κυβέρνησης, «γαλλικά» από τις θέσεις του προεδρείου και τα έδρανα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.
Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας:
Δείτε επίσης: