Επίθεση Παπανδρέου σε Κώστα Καραμανλή για τα Σκόπια
Εφ' όλης της ύλης συζήτηση με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες είχε ο Γιώργος Παπανδρέου. Και είπε πολλά:
Ο Γιώργος Παπανδρέου μετά την τοποθέτησή του στην Επιτροπή της Βουλής για το θέμα της κάνναβης είχε μια αναλυτική και για πολλά θέματα συζήτηση με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες. Αρχικά ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο σκάνδαλο Novartis και ανεφερε οτι ο Κώστας Καραμανλής έχει μεγάλες πολιτικές ευθύνες για τον υπερδιπλασιασμό της φαρμακευτικής δαπάνης.
Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε ως βλακείες και συνωμοσίες πως αυτός ευθύνεται για την έλευση του ΔΝΤ και των μνημονίων, φωτογραφίζοντας ως βασική αιτία και τον υπερδιπλασιασμό της φαρμακευτικής δαπάνης: «Αυτά μας έφεραν στην κρίση» είπε χαρακτηριστικά.
Για την υπόθεση αυτή καθαυτή τόνισε ότι «είναι ένα υπαρκτό σκάνδαλο αλλά δεν ξέρω ποια είναι η διάσταση του. Όμως μπορεί κάποιος να το χρησιμοποιήσει για να λασπολογήσει».
Ο κ. Παπανδρέου εκτίμησε πως πριν συσταθεί η προανακριτική επιτροπή θα έπρεπε να συσταθεί το Τριμελές Δικαστικό Συμβούλιο που θεσμοθετήθηκε επί υπουργίας Καστανίδη προκειμένου να διαπιστώσει αν υπάρχουν στοιχεία που θα οδηγούσαν στη σύσταση Προανακριτικής. «Θα έπρεπε να είχε ζητηθεί η σύσταση του συμβουλιου και αν είχε γίνει θα ξέραμε αν υπήρχαν στοιχεία προκειμένου να πάμε σε Προανακριτική. Εγώ δεν είμαι δικαστής, αν υπάρχουν καταγγελίες και υπάρχουν ευθύνες να αποδοθούν. Είναι σκάνδαλο ή σκευωρία, ρωτάνε πολλοί. Η κατάληξη μπορεί να είναι πως είναι και σκάνδαλο και σκευωρία».
Ο κ. Παπανδρέου επέρριψε και ευθύνες στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει η χώρα λασπώνοντας ο ένας τον άλλον.
«Το λάθος όλης αυτής της υπόθεσης είναι πως αν στη χώρα μας απλώς θέλουμε για πολιτικούς λόγους να χτυπάμε ο ένας τον άλλον και να λασπώνουμε ο ένας τον άλλον, θα χάσουμε την ουσία, δηλαδή να φτιάξουμε ένα κράτος που επιτέλους αυτά τα φαινόμενα θα τα σταματήσει. Το να κόψουμε το κεφάλι των αντιπάλων μας δεν αλλάζει το σύστημα, μπορούμε να έχουμε τη βούληση να χτυπηθούν όλα αυτά τα συμφέροντα; Αυτό θέλω εγώ».
Επίθεση στον Καραμανλή για την ΠΓΔΜ
Εξαπέλυσε επίθεση στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή για το θέμα των Σκοπίων, λέγοντας πως η υποχώρηση από την εθνική γραμμή που μαζί σχεδίασαν το 2008 έγινε για ψηφοθηρικούς λόγους. «Το 2008 ο Κώστας Καραμανλής μαζί με εμένα και τους άλλους αρχηγούς είχαμε σχεδιάσει την κόκκινη εθνική γραμμή για τη σύνθετη ονομασία. Όταν έγινε συζήτηση στη Βουλή, εγώ επαίνεσα τον Καραμανλή για τη στάση του. Αυτά τα έλεγε ο Καραμανλής τότε, μην κάνει τώρα πίσω για λόγους ψηφοθηρικούς. Αν έτσι θέλουμε να διαπαιδαγωγήσουμε τον κόσμο -μια έτσι μια αλλιώς- δεν βγαίνει πουθενά».
Αναφερόμενος στα συλλαλητήρια και στο αιτήμα να μην υπάρχει η λέξη «Μακεδονία» στην οποιαδήποτε λύση, ανέφερε ότι αυτό δεν είναι εφικτό και πως τα διλήμματα που έχει μπροστά η χώρα είναι η μία σύνθετη ονομασία ή το σκέτο «Μακεδονία».
«Έχω χειριστεί το θέμα και ως υπουργός Εξωτερικών και ως πρωθυπουργός. Ως υπουργός Εξωτερικών είχαμε φτάσει πολύ κοντά σε συμφωνία με την ονομασία "Γκόρνα Μακεδονία". Όμως στη συνέχεια υπήρξε ο εμφύλιος με τους Αλβανούς στα Σκόπια και έτσι το θέμα πάγωσε. Εάν υπάρχει διάθεση από την πλευρά της σημερινής κυβέρνησης στα Σκόπια, πρέπει να το αξιοποιήσουμε. Κατανοώ τους ανθρώπους που πήραν μέρος στα συλλαλητήρια, αλλά θεωρώ ότι δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση λύσης. Δεν γίνεται να υπάρξει λύση χωρίς το όνομα "Μακεδονία", πρέπει να βάλουμε ρεαλιστικά τα διλήμματα μπροστά μας. Αλλο το ιδεατό, άλλο το εφικτό. Το θέμα είναι ποιες είναι οι πραγματικές επιλογές και αυτές είναι δύο, ή μένουμε με το προσωρινό όνομα FYROM που σιγά-σιγά θα χαθεί και αυτό και θα μείνει το σκέτο Μακεδονία, ή πρέπει να επιλέξουμε μία σύνθετη ονομασία η οποία θα διασφαλίζει όλα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, το θέμα του μεγαλοϊδεατισμού, τα συμβόλαια και λοιπά. Αλλιώς θα είμαστε συνεχώς υπό πίεση και υπόλογοι ότι δεν βοηθάμε στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε., άρα μέρος του προβλήματος. Και δεν είναι μόνο αυτό, εκ των πραγμάτων οι Σκοπιανοί θα ψάξουν αλλού αποκούμπι και σκεφτείτε τι γίνεται στην περιοχή, ενώ η χώρα αυτή θα μπορούσε να είναι βασικός μας σύμμαχος από όλες τις χώρες στη γειτονιά μας. Εάν υπάρξει μία λύση τα Σκόπια θα είναι στην αγκαλιά μας, θα είμαστε μέρος της λύσης, θα είμαστε μπροστά στα Βαλκάνια, θα μπορούμε να πάμε στην Ε.Ε. και να λέμε προχωρήστε την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων, θα ακουμπήσουν πάνω μας αυτοί και θα έχουμε αλλάξει και την ονομασία, από κει που είναι σκέτο Μακεδονία θα είναι μία σύνθετη ονομασία».
Για τον Κοτζιά
Σχολιάζοντας τη στάση που κρατά ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και το γεγονός ότι υπήρξε συνεργάτης του, ο κ. Παπανδρέου απάντησε: «Εγώ θεωρώ ότι είχα συνεργάτες που είχαν μια ευρεία αντίληψη και στρατηγική σκέψη και ήταν από διάφορους τομείς και χώρους. Ο Νίκος έχει ένα καλό μυαλό, δεν λέω, αλλά εγώ δεν τον έκανα υπουργό Εξωτερικών, αλλά πάντως έχει ένα καλό μυαλό. Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής χρειάζεται συνεννόηση και συναντίληψη, δυστυχώς δεν βλέπω να υπάρχει ιδιαίτερη συνεννόηση. Το θέμα βλέπω να προχωράει, αλλά δεν ξέρω τι θα γίνει στο τέλος».
Για το επίδομα ενοικίου
Ο κ. Παπανδρέου δεν αρνήθηκε να σχολιάσει και το θέμα των ημερών με το επίδομα ενοικίου που κόστισε τη θέση σε δύο υπουργούς αλλά και τη συζήτηση για τα προνόμια των βουλευτών και τόνισε πως η χώρα πρέπει να αποφασίσει αν θέλει βουλευτές οικονομικά εξαρτημένους από συμφέροντα ή ανεξάρτητους. Εμείς πρέπει να αποφασίσουμε ως πολιτεία αν θα έχουμε βουλευτές οι οποίοι θα έχουν αυτόνομη οικονομική δυνατότητα και θα μπορούν να σταθούν στα πόδια τους ή θα είναι εξαρτημένοι από εξωθεσμικά κέντρα και οικονομικές πηγές. Θέλουμε τον βουλευτή με αξιοπρέπεια, δεν λέω να γίνουν οι βουλευτες πλούσιοι, αλλά το θέμα είναι εάν θέλουμε να κάνει τη δουλειά του εδώ ή θέλουμε όταν γίνεται κάποιος βουλευτής να κοιτάει τα προς το ζην από αλλού και να εξαρτάται από χίλια δυο συμφέροντα. Στην Αμερική οι περισσότεροι βουλευτές είναι εκατομμυριούχοι και τα χρήματα τα οποία χρειάζονται είναι τεράστια για να μπορούν να επανεκλεγούν. Δεν είναι μόνο πόσο τους πληρώνω το γραφείο κ.λπ.».