Ομιλία - ράπισμα Παυλόπουλου κατά της παγκοσμιοποίησης
Κήρυξε την έναρξη του Οικονομικού Φόρουμ Δελφών
Λάβρος κατά της παγκοσμιοποίησης ήταν ο Προκόπης Παυλόπουλος στην ομιλία του, το βράδυ της Πέμπτης, κατά την έναρξη του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, κατά την οποία παρουσίασε αναλυτικά τη θέση του για την ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού δημοσίου χρέους, ώστε να γίνει διαχειρίσιμο.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αν και αναγνώρισε τις θετικές πλευρές της παγκοσμιοποίησης, στάθηκε ιδιαίτερα σε δύο αρνητικές πτυχές της, την ταχύτατη, όπως είπε, διεύρυνση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων μεταξύ κρατών παγκοσμίως και την εξίσου ταχύτατη διόγκωση του παγκόσμιου χρέους, «η οποία πλήττει με μεγαλύτερη ένταση τις οικονομικώς αδύναμες χώρες που, ακριβώς λόγω της δομής της οικονομίας τους, δεν μπορούν να διαχειρισθούν το χρέος το οποίο αναλογεί στην καθεμιά τους». Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στην «ανεξέλεγκτη δράση, σε παγκόσμια κλίμακα, αγορών με τεράστια οικονομική ισχύ».
Το κύριο μήνυμα που ήθελε να περάσει, ωστόσο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τους Δελφούς ήταν ότι η ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας πρέπει να προχωρήσει και μάλιστα γρήγορα. «Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει, και μάλιστα στο ακέραιο, τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο των Μνημονίων που της έχουν επιβληθεί», υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος, αναλύοντας μάλιστα τα λάθη που έκαναν οι Βρυξέλλες κατά το ξέσπασμα της ελληνικής κρίσης το 2010 και τις ευθύνες που φέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στο εξής, συνέχισε, «η ομαλή αναπτυξιακή πορεία της Ελλάδας εξαρτάται, σε μεγάλο βαθμό, από την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους της, ώστε αυτό να καταστεί διαχειρίσιμο και όχι απλώς «βιώσιμο» με τεχνικούς όρους». Όπως εξήγησε, η χώρα μας «δεν είναι δυνατό ν’ ακολουθήσει ομαλή αναπτυξιακή πορεία όταν το δημόσιο χρέος δεν είναι μακροπρόθεσμα διαχειρίσιμο, όσον αφορά το ποσοστό με το οποίο επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός από τα τοκοχρεολύσια εις βάρος των αναπτυξιακών δαπανών, που είναι απαραίτητες για να προσελκυσθούν υψηλής ποιότητας ιδιωτικές επενδύσεις».
Ο κ. Παυλόπουλος υποστήριξε με θέρμη την πρόταση που έχει διατυπώσει ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν, που «συνδέει την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους της Ελλάδας με μια ‘ρήτρα ανάπτυξης’», η οποία, όπως τόνισε, είναι «περισσότερο σύγχρονη και αποτελεσματική για την εξασφάλιση της διαχειρισιμότητας του δημόσιου χρέους της Ελλάδας».
«Ή η Ευρωζώνη θ’ αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την παγκόσμια κρίση χρέους ή, στην αντίθετη περίπτωση, θα βρεθεί μπροστά στον κίνδυνο αποσάρθρωσής της», ήταν η αυστηρή προειδοποίηση που απηύθυνε στο τέλος της ομιλίας του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.