Η… «αδιάφθορη» συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει εφαρμόσει μόλις 6 από τις 19 συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης για την καταπολέμηση της διαφθοράς! Η έκθεση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα στο Στρασβούργο χτυπά το καμπανάκι στο Μέγαρο Μαξίμου, αφήνοντας μάλιστα και σοβαρές αιχμές για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται νομοθετικά τη χρηματοδότηση των κομμάτων.

Στην έκθεση για την «Πρόληψη διαφθοράς βουλευτών, δικαστών και εισαγγελέων», η αρμόδια επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης εκφράζει το βαθύ προβληματισμό της μεταξύ άλλων για τη διαρκή απόρριψη της άρσης ασυλίας βουλευτών, για τη βροχή άσχετων τροπολογιών σε νομοσχέδια, για τους κανόνες που επιτρέπουν στους βουλευτές την αποδοχή δώρων και για την ελλιπή προστασία του κοινοβουλευτικού έργου από εξωτερικές επιρροές.
Και στο θέμα των δικαστικών η επιτροπή επισημαίνει ότι δεν εφαρμόστηκαν οι συστάσεις που έχει κάνει ούτε για την αλλαγή του τρόπου επιλογής των ανώτατων δικαστικών, ούτε για τη μείωση των καθυστερήσεων στην απονομή δικαιοσύνης, ούτε για την εφαρμογή προτύπων επαγγελματικής δεοντολογίας και ακεραιότητας στους δικαστές.

Παράλληλα, η επιτροπή εκφράζει την ικανοποίησή της για την ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων πόθεν έσχες και για ορισμένες μόνο ακόμα ενέργειες που έγιναν κατ’ εφαρμογή των συστάσεών της για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Σε άλλη έκθεση, το Συμβούλιο της Ευρώπης εκφράζει δυσπιστία για τον τρόπο με τον οποίο η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ άλλαξε το νομοθετικό πλαίσιο για τις ανώνυμες δωρεές στα κόμματα. Και δεν σταματά εκεί. «Δεδομένης της πολλαπλής τροποποίησης της νομοθεσίας το 2017, η παροχή οικονομικών στοιχείων εκ μέρους των πολιτικών κομμάτων και οι επακόλουθοι έλεγχοι από την Επιτροπή Ελέγχου για το 2017 θα είναι ιδιαίτερα δυσχερείς», γράφει η έκθεση, αφήνοντας πολύ σοβαρή αιχμή για ένα μείζον θέμα για το πολιτικό χρήμα.

Συστήνει μάλιστα στην κυβέρνηση «να θεσπίσει σαφή και συνεπή απαγόρευση των ανώνυμων δωρεών» και την προτρέπει «να εξομαλύνει τη σύγχυση και τις ασυνέπειες που δημιουργούνται από αυτές τις ταχείες αλλαγές στη νομοθεσία».