Λοιμωδών: Στη Βουλή καταγγελίες σοκ για τη νοσηλεία παιδιών με αυτισμό
«Μην διαταράσσετε τη λειτουργία» του ιδρύματος, απαντά η κυβέρνηση
Στη Βουλή πηγαίνουν οι σοκαριστικές καταγγελίες για τις συνθήκες στις οποίες νοσηλεύονται παιδιά με αυτισμό στο Λοιμωδών -που είχαν μεταφερθεί από τον Σκαραμαγκά- με ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Νικήτα Κακλαμάνη.
Στη δημοσιότητα έχουν βγει φωτογραφίες που δείχνουν συνθήκες που προκαλούν αποτροπιασμό και ντροπή: Παιδιά δεμένα στα κρεβάτια σε «θαλάμους» που μοιάζουν από άλλη ήπειρο. Καταγγελίες συγγενών μιλούν για αλόγιστη χρήση ηρεμιστικών.
Οικείοι, με τις περιγραφές τους σε διάφορα ΜΜΕ, δίνουν την εντύπωση ότι τα ηρεμιστικά δίνονται χωρίς μέτρο.
Οι φωτογραφίες που δημοσιεύονται, αναφέρει ο βουλευτής της ΝΔ προς την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, «από αυτόν το "νέο χώρο διαβίωσης" στο πρώην Λοιμωδών στο παράρτημα ΑμεΑ Δυτικής Αττικής, προκαλούν σοκ στην κοινωνία και μεγάλη απογοήτευση στις οικογένειες των φιλοξενουμένων, ενώ σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές που με την απάντησή σας περιγράφατε».
«Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τις προαναφερόμενες φωτογραφίες και τα σχετικά δημοσιεύματα εφαρμόζονται μέθοδοι προηγούμενων δεκαετιών, που δείχνουν παιδιά ή ενήλικες με αυτισμό δεμένους σε κρεβάτια» τονίζει ο Ν.Κακλαμάνης.
Το υπουργείο είχε αναγκαστεί να προχωρήσει σε διευκρινίσεις για τη μεταφορά των ασθενών στο Λοιμωδών, λέγοντας πως η «απομάκρυνση των φιλοξενουμένων από το Σκαραμαγκά βασίστηκε σε εκθέσεις ανεξάρτητων αρχών, αλλά και σε αποφάσεις θεσμικών οργάνων».
Υπουργείο Εργασίας για τη δημοσιοποίηση: Μην διαταράσσετε τη λειτουργία της μονάδας...
Στις διευκρινίσεις του το υπουργείο Εργασίας αναφέρεται εκτενώς στις προηγούμενες συνθήκες που επικρατούσαν στον Σκαραμαγκά, υποστηρίζοντας πως η καθήλωση -το δέσιμο στα κρεβάτια- στο νέο ίδρυμα «μειώνεται όσο το επιτρέπουν οι συνθήκες» ενώ «προαυλισμός γίνεται όταν το επιτρέπουν οι συνθήκες». Το υπουργείο επιμένει ότι «οι συνθήκες διαβίωσης για τους 27 φιλοξενούμενους έχουν βελτιωθεί»
Το υπουργείο αναφέρει ότι «σύμφωνα με τα διεθνή πρωτόκολλα και τις γραπτές οδηγίες των θεραπόντων ιατρών, ακολουθείται η πρακτική της καθήλωσης εξατομικευμένα. Δηλαδή, για άτομα που αποδεδειγμένα μπορούν να βλάψουν ανεπανόρθωτα τον εαυτό τους, όταν βρίσκονται σε κατάσταση υπερδιέγερσης. Η καθήλωση, που ακολουθούσαν ως μέτρο αντιμετώπισης των διεγέρσεων από ετών και στη Μονάδα του Σκαραμαγκά, στις νέες μονάδες σταδιακά μειώνεται, όσο το επιτρέπουν οι συνθήκες. Είναι, όμως, επικίνδυνο να παύσει απότομα, χωρίς να έχει αναπτυχθεί άλλο σύστημα παρακολούθησης και, μάλιστα, σε περίοδο προσαρμογής».
Όσον αφορά δε τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης, το υπουργείο Εργασίας επικρίνει ότι... «οι φωτογραφίες φιλοξενουμένων που διαρρέουν στον Τύπο και η διατάραξη της λειτουργίας της Μονάδας και της ηρεμίας των περιθαλπόμενων για λόγους πολιτικών ή άλλων σκοπιμοτήτων, έχει συνέπειες στους ίδιους τους ωφελούμενους». «Πόσω μάλλον, όταν η έκθεση ανθρώπων που δεν μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους σε κοινή θέα αποτελεί παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων ή κακή άσκηση των δικαιωμάτων τους» υποστηρίζει χαρακτηριστικά το υπουργείο.