Δημοκρατική Ευθύνη: Το παλιό κομματικό σύστημα πρέπει να φύγει
Εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη
Διαδραστική εκδήλωση με θέμα: «Ελλάδα: Τόπος ζωής ή τόπος φυγής;» διοργάνωσε την Κυριακή στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης το κόμμα που στηρίζει ο Αλέκος Παπαδόπουλος.
Μπροστά σε πολυπληθές ακροατήριο, το οποίο συμμετείχε και έμεινε στην πλειοψηφία του μέχρι το τέλος της εκδήλωσης, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Ευθύνης Βασίλης Παυλίδης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «Το παλιό κομματικό σύστημα πρέπει να φύγει γιατί ολοκλήρωσε τον κύκλο του οδηγώντας τη χώρα σε κρίση. Αλλά κυρίως διότι διαχειρίστηκε με απόλυτη αποτυχία την κρίση και πλέον η χώρα ζει σε κατάσταση γενικευμένης παρακμής». «Η Δημοκρατική Ευθύνη είναι ένα πολιτικό κόμμα που γεννήθηκε με διαφορετικό τρόπο. Από την κοινωνία. Από καθημερινούς ανθρώπους και όχι από οικογενειακές ή κομματικές επετηρίδες. Είναι μια γνήσια προσπάθεια επιστροφής των πολιτών στην πολιτική». «Η Ελλάδα μπορεί να είναι τόπος ζωής. Αρκεί με τόλμη να το αποφασίσουμε. Το σημείο αφετηρίας για να συμβεί αυτό, το σημείο όπου συναντιέται ο λόγος με το αίσθημα, η γνώση με την ιδιοσυγκρασία, το δίκαιο με την ελευθερία είναι ακριβώς το σημείο της ευθύνης. Της ατομικής και συλλογικής ευθύνης που απελευθερώνει το άτομο και καθιστά την κοινωνία ολοένα πιο δίκαιη».
Η συγγραφέας Σώτη Τριανταφύλλου αναφέρθηκε στο θέμα της έλλειψης σεβασμού προς την Τρίτη ηλικία, καθώς η ίδια η κοινωνία μας κάνει τους ανθρώπους λίγο πάνω από τα εξήντα τους χρόνια ηλικιωμένους νωρίς. Κι αυτό γιατί τους αναγκάζει να βγουν στη σύνταξη νωρίς, δεδομένου του προσδόκιμου ζωής, ενώ στους συνταξιούχους δεν επιτρέπει να εργάζονται. Χαρακτηριστικά είπε ότι «στη Μεσόγειο γενικά η δουλειά σημαίνει βάρος, όχι δημιουργικότητα και έτσι η αξία της εργασίας δεν αναγνωρίζεται». Πρότεινε λοιπόν να μην υπάρχει υποχρεωτική συνταξιοδότηση με όριο ηλικίας και η σύνταξη να έρχεται βαθμιαία με μείωση των ωρών εργασίας. Έτσι, θεωρεί ότι θα ισορροπήσει τόσο οικονομικά όσο και κοινωνικά η κοινωνία.
Ο πρώην Υπουργός Αλέκος Παπαδόπουλος, που στηρίζει ενεργά τη Δημοκρατική Ευθύνη ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «Πρέπει να αποδεχτούμε το τρίπτυχο: Πολιτική Αυτογνωσία –Ισχυρή Απόφαση – Εθνική Αξιοπρέπεια. Αλλαγή, κυρίες και κύριοι, και τότε και τώρα είναι να νιώσει ο λαός μας ότι η χώρα μας δεν πρέπει να εξελιχθεί σε μια απλή και αδύναμη απόφυση της Ευρώπης, άρα ευάλωτη στο γεωπολιτικό της περίγυρο. Και αυτό δεν μπορούν να το υπηρετήσουν ούτε οι συνθηματολόγοι ούτε οι κενολόγοι ούτε οι λογομάγειροι ούτε τα είδωλα της λαϊκής πλάνης ούτε τα ποτισμένα μυαλά από την αρρώστια της νομιζόμενης αυτάρκειας και αυταρέσκειας. Χρειαζόμαστε άλλους ανθρώπους, άλλο τύπο πολιτικής διαχείρισης, άλλες πνευματικές ωστικές δυνάμεις, άλλα επίπεδα συνειδήσεων και παραδείγματα». Για τη Δημοκρατική Ευθύνη είπε ότι «Το εγχείρημα της Δημοκρατικής Ευθύνης είναι δύσκολο και πρωτόγνωρο. Αν κάποιοι αποφαίνονται, ακόμη, ότι είναι δήθεν μάταιο, σίγουρα δεν είναι άχρηστο. Είναι ένα μπόλιασμα μιας διαφορετικής πολιτικής άποψης στην ελληνική κοινωνία. Θα αποδώσει καρπούς, και έχω στέρεα πεποίθηση γι’ αυτό αρκεί να μείνει αταλάντευτο, ανιδιοτελές, αξιόπιστο και με σταθερή τη συλλογική απόφαση για προσφορά στη χώρα».
Ο πολιτικός επικεφαλής της Δημοκρατικής Ευθύνης Θωμάς Παπαλιάγκας έδωσε έμφαση στην πλήρη αποθέσμιση της χώρας και την παντελή έλλειψη συνολικής στρατηγικής ασφάλειας στην περιοχή. «Η λογική ότι στα εθνικά θέματα πάμε «βλέποντας και κάνοντας» είναι καταστροφική. Δεν αρκεί όμως ούτε η εκπόνηση στρατηγικού σχεδίου σε καθένα από τα εθνικά μας θέματα ξεχωριστά. Απαιτείται συνολική στρατηγική για την ασφάλεια στην περιοχή». Με αφορμή το θέμα της NOVARTIS ανέφερε ότι «αν και όποιοι πολιτικοί έχουν χρηματιστεί να παραπεμφθούν σε δίκη το συντομότερο. Όμως κανένας δεν μιλάει για την ουσία του θέματος, που είναι οι κανόνες του παιχνιδιού, τα κενά που παρουσιάζει η νομοθεσία για τις δημόσιες συμβάσεις και προμήθειες. Κι αυτό γίνεται σκόπιμα, γιατί από εκεί προκύπτει κατευθυνόμενο και ενδεχομένως και πολιτικό χρήμα. Η Δημοκρατική Ευθύνη έχει καταθέσει πολύ καινοτόμα πρόταση για τις δημόσιες συμβάσεις, στην οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται και η μείωση των αναθετουσών αρχών σε μονοψήφιο αριθμό από πλέον των 6.000 που είναι σήμερα». Για τη Δημοκρατική Ευθύνη μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «είναι στελεχωμένη από νέους ανθρώπους, που έχουν όρεξη για δουλειά, καταξιωμένους μέσα από την εργασιακή τους εμπειρία και προσγειωμένους στην πραγματικότητα. Ένα κόμμα που δεν μοιάζει με τους επαγγελματίες του κάθε «νέου αφηγήματος» ούτε με μία πολιτική ελίτ που «αφουγκράζεται την κοινωνία», αλλά είναι κομμάτι της κοινωνίας».
Τέλος, ο υπεύθυνος πολιτικού σχεδιασμού της Δημοκρατικής Ευθύνης Βασίλης Σαββίδης αναφέρθηκε στην έννοια της φυγής, λέγοντας ότι ως φυγή δεν εννοούμε μόνο τη φυσική απουσία από τη χώρα, καθώς πολλοί από όσους έχουν μεταναστεύσει ενδιαφέρονται και βοηθούν τη χώρα με πολλούς τρόπους. «Με φυγή ισοδυναμεί και η φυγή από τη μάχη για την επιβίωση της χώρας και όσων βρίσκονται μέσα στην Ελλάδα, η παραίτηση από τον αγώνα» είπε χαρακτηριστικά.