Τα γεγονότα µε πρωταγωνίστρια την πρώην πλέον αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας -η οποία αιτήθηκε την καταβολή επιδόµατος ενοικίου τη στιγµή που ο «οικογενειακός» της λογαριασµός, σύµφωνα µε το «πόθεν έσχες», ήταν «πλούσιος»-, τα οποία προκάλεσαν αναστάτωση στον κυβερνητικό συνασπισµό και αµηχανία στο Μαξίµου, ανέδειξαν για άλλη µία φορά ότι στις τάξεις του κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει πληθώρα στελεχών µε... γερά πορτοφόλια, επενδύσεις και µεγάλο αριθµό ακινήτων, που εκπροσωπούν την... αριστερή πλευρά του καπιταλισµού.

Η έκρηξη των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια και η επακόλουθη αύξηση του αριθµού των βουλευτών του έφεραν στο φως την άλλη όψη της Αριστεράς. Αυτήν της πολυτέλειας, των διαµερισµάτων στο εξωτερικό, των παχυλών καταθέσεων και των πλούσιων επενδύσεων σε σχήµατα τα οποία µέχρι τότε για τον ΣΥΡΙΖΑ αποκαλούνταν τα «κοράκια των αγορών».

Το επίδοµα διαµονής στη Ρ. Αντωνοπούλου αποτέλεσε µεν την αφορµή ώστε τόσο η ίδια όσο και ο σύζυγός της, ∆. Παπαδηµητρίου, να αποτελέσουν πλέον παρελθόν από την κυβέρνηση, το «πόθεν έσχες» τους ωστόσο θα µείνει στην Ιστορία ως το πλουσιότερο που εµφανίστηκε ποτέ για πολιτικό ζεύγος.

Μόνο η αποτίµηση του χαρτοφυλακίου των δύο πρώην υπουργών έφτασε το 2015 τα 3,05 εκατοµµύρια δολάρια, ενώ πολύ υψηλές ήταν και οι καταθέσεις του ζεύγους αποτέλεσµα προφανώς της ακαδηµαϊκής πορείας των δύο στις ΗΠΑ. Συγκεκριµένα, ο πρώην υπουργός Οικονοµίας δήλωσε καταθέσεις 174.939 δολαρίων και 36.000 ευρώ, ενώ η σύζυγός του δήλωσε καταθέσεις 257.098 δολαρίων.

Το πεδίο µε τα ακίνητα µπορεί να είναι «λιτό» σε έκταση (µόλις τρία ακίνητα), όµως η αξία του είναι σηµαντική.

Το ζεύγος δήλωσε πως το 2014 προχώρησε σε αγορά διαµερίσµατος 110 τ.µ. στον 4ο όροφο κτιρίου σε πόλη των ΗΠΑ -δεν αναφέρεταιέναντι 950.000 δολαρίων. Μαζί µε αυτό στη δήλωση υπάρχει και µονοκατοικία 300 τ.µ. στην Ερµούπολη της Σύρου, αλλά και το διαµέρισµα 31 τ.µ. στη Γλυφάδα, ιδιοκτησίας της κ. Αντωνοπούλου. Η ανάλυση των πεδίων των καταθέσεων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ παραπέµπει ξεκάθαρα σε περιουσίες που θα ζήλευαν θιασώτες του καπιταλισµού.

Για παράδειγµα, ο βουλευτής Αχαΐας Κωνσταντίνος Σπαρτινός, µηχανικός στο επάγγελµα, µε έντονη συνδικαλιστική δράση, δήλωσε καταθέσεις ύψους 475.939 ευρώ. Σε τραπεζικές καταθέσεις έχει κεφαλαιοποιήσει την επιτυχηµένη δηµοσιογραφική του καριέρα ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιώργος Βαρεµένος, δηλώνοντας το 2016 καταθέσεις ύψους 424.000 ευρώ.

Στους µεγαλοκαταθέτες του ΣΥΡΙΖΑ ανήκουν ο βουλευτής Λέσβου, φαρµακοποιός στο επάγγελµα, Γιώργος Πάλλης µε καταθέσεις 350.000 ευρώ, ο δικηγόρος Γιάννης Θεοφύλακτος µε 268.794 ευρώ, ο πρώην τραπεζικός υπάλληλος Μ. Μπαλαούρας µε καταθέσεις 182.000 ευρώ και 142.000 δολαρίων και ο ευρωβουλευτής ∆. Παπαδηµούλης µε 298.000 ευρώ. Υψηλές καταθέσεις, ύψους 218.212 ευρώ, δήλωσε και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

Ο  Μπαλάφας δήλωσε καταθέσεις 420.117 ευρώ, ο Βαγγέλης Αποστόλου 328.665 ευρώ, ενώ η Θεανώ Φωτίου δήλωσε καταθέσεις 88.226 βρετανικών λιρών και 99.994 ευρώ.  

«ΚΟΡΑΚΙΑ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ»  

Μολονότι για αρκετούς τα κολοσσιαία επενδυτικά σχήµατα στο εξωτερικό χαρακτηρίζονταν κάποτε ως «κοράκια των αγορών», οι κορυφαίοι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝ. ΕΛ. δεν είχαν κανένα πρόβληµα να τα εµπιστευθούν και να τοποθετήσουν εκεί ως επένδυση τις «οικονοµίες» µιας ζωής. Το χαρτοφυλάκιο του «χρυσού» ζεύγους ΠαπαδηµητρίουΑντωνοπούλου ήταν αξιόλογο, µε τη συνολική αποτίµησή του να ξεπερνά τα τρία εκατ. δολάρια ΗΠΑ. Φυσιολογικό, αν αναλογιστεί κανείς ότι τα ετήσια εισοδήµατα του κ. Παπαδηµητρίου το 2015, έτος κατά το οποίο δεν ήταν ακόµα υπουργός, έφτασαν τα 453.429 δολάρια ΗΠΑ.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, επένδυσε µεγάλο µέρος της περιουσίας του σε ξένα funds. Για το 2015 η αποτίµηση του χαρτοφυλακίου του υπουργού Οικονοµικών έφτασε τα 447.179 ευρώ, µε επενδύσεις κυρίως σε µερίδια αµοιβαίων κεφαλαίων εταιρειών όπως η BlackRock World Bank και η Goldman Sachs, την ώρα πάντως που η σύζυγός του ειδικότερα από το 2012 έδειξε να προτιµά τα οµόλογα του ελληνικού ∆ηµοσίου.

Εξίσου υψηλό ήταν και το χαρτοφυλάκιο του Γ. Σταθάκη, το οποίο αποτιµάτο το 2015 σε 279.488 ευρώ. Αρκετά από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, βρέθηκαν µε µεγάλη ακίνητη περιουσία. Χαρακτηριστικότερο παράδειγµα η βουλευτής Β’ Πειραιώς του ΣΥΡΙΖΑ, Εύη Καρακώστα, µε εγγραφές σε ιδιοκτησία 38 ακινήτων. Μεταξύ αυτών, διαµερίσµατα σε Τζια, Μύκονο, Βούλα, Πειραιά και Τρίκαλα κ.α.

Εγγραφές σε 23 ακίνητα εµφανίζει στη δήλωση περιουσιακής του κατάστασης και ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου. Πολλά ακίνητα στον τόπο καταγωγής του, τη Μήλο, δηλώνει ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Συρµαλένιος, µε 17 εγγραφές.

Ιδιοκτήτης µονοκατοικίας 200 τ.µ., αλλά και διαµερίσµατος 113 τ.µ. στην Κηφισιά, δήλωσε ο υπουργός Οικονοµικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, η ακίνητη περιουσία του οποίου επεκτείνεται και στον τόπο καταγωγής του, την Πρέβεζα, µε δύο διαµερίσµατα και ένα κατάστηµα. Ιδιοκτήτρια ενός µικρού διαµερίσµατος, 36 τ.µ., στο Λονδίνο δήλωσε η Θεανώ Φωτίου.    

Ποιες οι πραγματικές αποδοχές ενός βουλευτή  

ΤΟ ΠΕΡΙΦΗΜΟ επίδοµα κάλυψης εξόδων διαµονής στους εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς έφερε ξανά στο προσκήνιο τη συζήτηση περί βουλευτικών αποδοχών και προνοµίων, ενώ στο τραπέζι έπεσε ακόµα και η πρόταση περί επιβολής εισοδηµατικών κριτηρίων. Αποψη η οποία, κατά τους έµπειρους κοινοβουλευτικούς, είναι τουλάχιστον αστεία, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι ελάχιστες ετήσιες αποδοχές ενός βουλευτή ξεκινούν µε βάση τα 70.000 ευρώ.

Με βάση όσα ισχύουν σήµερα, η βουλευτική αποζηµίωση διαµορφώνεται στα 5.135 ευρώ µικτά. Ανάλογα µε την περιφέρεια στην οποία εκλέγονται, οι βουλευτές λαµβάνουν επίσης επίδοµα οργάνωσης γραφείου, το οποίο κυµαίνεται από 664,91 µέχρι και 831,36 ευρώ. Στα 909 ευρώ είναι το ποσό της ταχυδροµικής ατέλειας των βουλευτών, ενώ έχει προβλεφθεί και κάλυψη εξόδων κίνησης ανάλογα µε την περιφέρεια εκλογής, µε ποσό που ξεκινά από τα 291 ευρώ και µπορεί να φτάσει µέχρι και τα 648 ευρώ.

Οι βουλευτές αποζηµιώνονται και για κάθε συµµετοχή τους σε συνεδρίαση επιτροπής, µε το αντίτιµο να φτάνει τα 75 ευρώ ανά συνεδρίαση και τον µέσο όρο συµµετοχών να είναι περίπου τέσσερις ανά µήνα. Πέραν των ανωτέρω, οι βουλευτές αποµακρυσµένων από την Αθήνα περιφερειών δικαιούνται 104 αεροπορικά εισιτήρια κατ’ έτος, ενώ στους βουλευτές της περιφέρειας η Βουλή παρέχει και αυτοκίνητο.

Με πρόσφατη -προ ολίγων ετώναπόφασή της, αποφάσισε να καλύπτει και τα έξοδα διοδίων σε βουλευτές που µετακινούνται από και προς την περιφέρειά τους µε αυτοκίνητο, ενώ ποσό περίπου 600 ευρώ τον µήνα αντιστοιχεί σε κάθε βουλευτή ως τηλεφωνική ατέλεια.

Παράλληλα, στους βουλευτές της περιφέρειας η Βουλή παρέχει γραφείο σε κτίρια στο κέντρο της Αθήνας, ενώ κάθε βουλευτής δικαιούται δύο µετακλητούς επιστηµονικούς συνεργάτες και δύο αποσπασµένους από το ∆ηµόσιο. Σε όλα τα παραπάνω προστίθεται και το επίδοµα διαµονής, µε τη Βουλή να δίνει συνολικά 1.000 ευρώ σε κάθε βουλευτή που δεν διαθέτει ιδιόκτητη κατοικία είτε στην Αθήνα είτε στον τόπο καταγωγής του. Στο πέρασµα τόσων ετών καταργήθηκαν, πάντως, έπειτα από πολλές συζητήσεις και δύο από τα προκλητικότερα, είναι η αλήθεια, προνόµια.

Το πρώτο ήταν η βουλευτική σύνταξη, την οποία κάθε βουλευτής δικαιούται µε τη συµπλήρωση δύο πλήρων βουλευτικών θητειών. Το προνόµιο κόπηκε και δεν ισχύει πλέον για όσους πρωτοεξελέγησαν µετά το 2012. Ακόµα προκλητικότερο ήταν όµως το προνόµιο του αφορολογήτου, το οποίο είχε ως αποτέλεσµα να µη φορολογείται περίπου το 75% των βουλευτικών αποδοχών. Το προνόµιο καταργήθηκε µόλις πέρυσι και αφού προηγουµένως ανάλογες απαιτήσεις είχαν κερδίσει οι δικαστικοί.  

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, Σάββατο 3 Μαρτίου 2018